Zupa gulaszowa 224roku, ale zimą jest chyba najlepsza. Prawda jest taka, że ilu kucharzy tyle sposobów... na przygotowanie tej pysznej zupy. Skład: mięso wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 750 g , 6 dużych ziemniaków, tłuszcz 70 g , sól 1 łyżeczka, ziele angielskie 4-5 ziaren, liść laurowy 3-4 liście, gotowa przyprawa do mięsa 1 czubata łyżka lub pieprz, papryka, gałka muszkatołowa(...)obiad zupę, to wówczas możemy zamiast gulaszu zrobić zupę gulaszową. Pokrojone mięso przyprawiamy solą i po chwili pozostałymi przyprawami. Włoszczyznę zalewamy 4 litrami zimnej wody i dorzucamy pokrojone ziemniaki... Potem mięso smażymy i dusimy do miękkości 10-12 min. Gdy zupa się zagotuje i "popyrka" z 5 min. wtedy dodajemy do niej podduszone mięso. Gotujemy razem jeszcze
chleba naszego
Zupa grzybowa z pęczakiem - kresowa 262rosół ok 2 l 3 ziemniaki marchewka cebula pół szklanki pęczaku sól pieprz zioła garść suszonych grzybów Grzybki wcześniej moczymy i obgotowujemy. Rosół wlewamy do garnka, dodajemy kaszę i włoszczyznę. Po ok 30 min dodajemy ziemniaki i ugotowane grzybki , gotujemy aż do miękkości i doprawiamy do smaku. W przepisie dawnym dodano śmietanę , ja jednak wolę tę zupę pod taką
Gotowanie jest łatwe
Warzywna zupa z cielęciną 191domu powrót z niczym :P A tu takie bogactwo warzyw! No to zaszaleliśmy ;) Składniki 250 g mielonej cielęciny 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 100 g brukselki 100 g groszku cukrowego 1/2 szt brokułu 4 szt zielonych szparagów 2 pełne łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki(...)koperek sól, pieprz Przygotowanie Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną marchew, seler, ziemniaki (duża kostka), smażymy kilka minut i zalewamy gorącym bulionem. Następnie dodajemy oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół) oraz groszek. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy po 10 min razem z pokrojonymi szparagami, gotujemy jeszcze 5 min. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej
R'n'G Kitchen
„Bałkańska ” sałatka śledziowa 180stole Składniki : 6 matiasów w zalewie olejowej 6-7 ogórków korniszonów 1 średni por , tylko biała część 6 jajek ugotowanych na twardo 1 dość duże słodkie jabłko 3 -4 ziemniaki średniej wielkości 1 łyżeczka cukru pieprz , sól do smaku 2 ząbki czosnku 1 czubata , łyżeczka , tartego chrzanu 3 łyżki gęstego majonezu Śledzie odsączamy z zalewy , kroimy w paski , przekładamy(...)sitko , żeby odciekły . Ogórka , także kroimy , tylko drobniej niż śledzie i także odstawiamy na sitku ,żeby pozbyć się nadmiaru wody . Pora siekamy , jaka i ziemniaki kroimy w podobnej wielkości kawałki , jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach , mieszamy ze śledziem i ogórkami na sitku , pozostawiamy żeby sok odciekł . Wszystkie składniki , łączymy ze sobą w misce , dodajemy majonez , sól , pieprz ,cukier
Ogrodnik w podróży
Zielona klasyka piątkowa, czyli zupa ogórkowa 190drobne piórka, również przesmażamy, na małym ogniu, na łyżce masła, przez mniej więcej 1,5 minuty. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i również przesmażamy na łyżce masła. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Do podgotowanego udka, po upływie 40 minut, dodajemy marchewkę z pietruszką z selerem oraz 1-1,5 łyżeczki soli, zagotowujemy i gotujemy około 5 minut, następnie(...)dodajemy ziemniaki, zagotowujemy i gotujemy 10 minut, następnie do zupy dodajemy ogórki i kontynuujemy gotowanie przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania wlewamy wodę z ogórków oraz dodajemy podsmażony por, doprawiamy pieprzem oraz koperkiem i wyłączamy gaz. Z zupy wyciągamy udko. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy (jeśli używamy śmietankę 30%, możemy ją wlać bezpośrednio do zupy, bez wcześniejszego
KulinarneImpresje.pl
Bardzo kobiece jajko w koszulce na czosnkowym szpinaku i rosti z batatów 224czasem w skorupkach, przez które nie łatwo się przebić do słodkiego wnętrza. Zawsze jednak jesteśmy mocną podstawą pełną miłości i troski, jak chrupiące i delikatne zarazem rosti ze słodkich ziemniaków w podstawie dania. Bywamy też wiotkie i zwiewne, jednak nigdy nijakie, z głowami pełnymi pomysłów i oczami pełnymi nadziei, jak gniazdko ze szpinaku w nadziei kolorze i z wyraźnym czosnkowym(...)wrzącej wody dodaj ocet - zamieszaj mocno dużą łyżką tak, aby powstał wir. 2. W sam środek wiru wbij ostrożnie jajko - gotuj 2-3 min. Całość: 1.Na placuszki ze słodkich ziemniaków ułóż gniazdko z czosnkowego szpinaku i umieść w nim jajko. 2. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i oprósz czarnym pieprzem. Smacznego! Poached egg on garlic spinach and sweet potato rosti
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Krem z pora 208Składniki: 1 skrzydło indyka 2 pietruszki 3 marchewki 1/2 selera 1 cebula 1 duży por 3 ziemniaki 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litrów) i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć zdejmujemy z jej powierzchni szumowiny. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę i cebulę oraz sól(...)pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie do zupy wrzucamy obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Pora szatkujemy w piórka a następnie przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju i rozdrobnionego czosnku. Z zupy odławiamy mięso a wrzucamy zeszklonego pora z czosnkiem. Całość miksujemy za pomocą blendera. Zupę podajemy z grzankami
Qchnia po prostu
Warstwowa sałatka śledziowa z gotowanymi buraczkami 216poniżej może spokojnie znaleźć się na Waszym stole podczas świąt, imprezy czy po prostu zwykłej kolacji. Zapewniam Was, że dzięki dużej ilości różnych składników jest niesamowicie pyszna! Składniki: 3 ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę 3 duże marchewki – ugotowane, obrane i starte na tarce o grubych oczkach 5 płatów śledziowych w oleju słoik buraczków konserwowych lub 3 duże(...)siekamy a żółtka ścieramy na tarce słoik majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy i odsączamy, a następnie kroimy je w mniejsze paseczki. W szklanej misce układamy warstwami: ziemniaki, marchew, majonez, buraczki, śledzie, majonez, groszek, cebulka, ogórki, majonez, żółtka, białka, sól, pieprz i jeszcze raz majonez. Sałatkę schładzamy przez przynajmniej godzinę w lodówce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Życie ze smakiem
Barszcz zabielany z warzywami. 212można pozwolić sobie na wiele swobody przy dorzucaniu składników, które mamy pod ręką. Zresztą - nigdy nie wolno odebrać sobie swobody! Składniki: 500 g ugotowanych wcześniej (upieczonych) buraków 700 g ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 por 1-2 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka (z górką) koncentratu pomidorowego 1 łyżka(...)podsmażyć 10 minut na oliwie w dużym garnku. Dodać drobno posiekany czosnek oraz majeranek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pokrojone w cienkie plasterki marchew i pietruszkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażyć mieszając około 10 minut. Zalać bulionem, dodać laur, pieprz i ziele. Gotować około 15 minut. Dodać pokrojone w kostkę buraki oraz koncentrat i gotować na małym ogniu
zadanie-gotowanie
Stek z tuńczyka z pieczonymi ziemniaczkami i chrupiącą surówką 256włoskiego ¼ jabłka łyżka orzechów włoskich kilka listków koperku Dresing do sałatki: łyżeczka oliwy łyżka cytryny pół łyżeczki musztardy francuskiej pół łyżeczki miodu szczypta soli Składniki na pieczone ziemniaczki: 5 ziemniaków ze skórką oliwa sól morska Przygotowanie: STEK Z TUŃCZYKA Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Tak przygotowany stek smażymy(...)cienkie plasterki, natomiast orzechy lekko siekamy. Sos przygotowujemy przez wymieszanie składników. Łączymy wszystkie dodatki razem i polewamy dresingiem tuż przed podaniem. Sałatkę dekorujemy koperkiem. PIECZONE ZIEMNIACZKI ZE SKÓRKĄ Ziemniaki dokładnie umyć (za pomocą szorstkiej gąbki), pokroić na ćwiartki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszytko polać oliwą i posypać solą morską. Pieczemy w temperaturze 200ºC około
Kierunekuchnia
Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi 567jutowy Składniki na sos: 1 łyżka mąki pszennej woda pieprz sól Składniki na kluski śląskie (około 3 porcje): 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 0,5 kg ziemniaków 1 jajko sól Przygotowanie: PIECZEŃ Przepis na przyrządzenie pieczeni znajdziecie Tutaj. SOS Odcedzony płyn, który powstał podczas pieczenia mięsa przelać do rondla i zagotować. Łyżkę mąki rozprowadzić w wodzie, wlewać(...)strumieniem, energicznie mieszając rózgą do zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. KLUSKI ŚLĄSKIE Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Rękoma formujemy małe okrągłe kluski (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski śląskie podajemy
Kierunekuchnia
Krupnik z kaszą orkiszową 186Składniki: * 2,5 l wody * 1 kg porcji rosołowych * ćwiartka selera * 1 duża pietruszka * dwie marchewki *ziemniaki 2 sztuki * kasza orkiszowa 1 torebka * liść laurowy * ziele angielskie * piramidka smaku * ząbek czosnku * sól *pieprz *garść pokrojonej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, dodać porcje rosołowe i gotować około 15 minut. Dodać warzywa (marchewkę,seler natkę pietruszki oraz czosnek) oraz(...)opakowaniu ( u mnie 15 minut). Pod koniec gotowania wyciągamy warzywa i trzemy je na tarce jarzynowej. Mięso wyciągamy i obieramy w kawałki. W międzyczasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy starowane warzywa i mięso rozrobione. Doprawiamy dolą i pieprzem. Całość zasypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO! zapraszam do obejrzenia filmu z przygotowań
Kulinarne przygody
Placki z cukinii, ziemniaka i marchewki 161Składniki: *cukinia * ziemniaki 3 większe sztuki * 2 marchewki * cebula * 3-4 łyżki mąki * 2 jajka * sól * pieprz * garść świeżej natki pietruszki * olej do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaki i cukinię obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Solimy i ostawiamy na 15 minut do puszczenia wody. Następnie wyciskamy i wylewamy nadmiar wody. Dodajemy pokrojoną w krostę cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy
Kulinarne przygody
Ciecierzyca w pomidorach 230dobrą kiełbasą. Ciekawa jestem, czy lubicie ciecierzycę i w jaki sposób ją przygotowujecie? Składniki: (duża porcja, dla 5 - 6 osób) 2 szklanki suchej ciecierzycy 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona Duża cebula 5 ząbków czosnku 200 g boczku wędzonego 200 g dobrej cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 300 ml passaty pomidorowej(...)wody było 1 cm ponad ziarna. Gotować pod przykryciem do czasu, aż ziarenka będzie można rozgnieść w palcach (1 - 1,5 godziny). Dodać obrane i drobno pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz podsmażoną na maśle cebulę i czosnek. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z pokrojoną w drobne ćwiartki kiełbasą i dodać do gotującej się ciecierzycy. Po około 20 minutach
Kuchcik gotuje
Zupa marchewkowa z kurkumą 231śmietankę zastąpcie odtłuszczonym mlekiem. Składniki na 4 małe porcje zupy marchewkowej lub 2 bardzo duże: oliwa z oliwek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 duże marchewki 3 małe ziemniaki kawałek selera 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu ½ łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki indyjskiego curry 100-150 ml słodkiej śmietanki lub mleka np. kokosowego kolorowy pierz, sól, natka pietruszki Przygotowanie(...)dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy cały czas mieszając przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek, później obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Doprawiamy warzywa solą, mieszamy i podsmażamy ok. 10 minut. Warzywa zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kurkumę i curry, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy rondel pokrywą i gotujemy zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię