Składniki: (6 porcji) 500-550 g. kapusty kiszonej 1,5 szkl. ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę 1/2 szkl. grubo startej marchewki 1/3 szkl. grubo startej pietruszki 2/3 szkl. grubo startego selera 2 listki laurowe po 4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła po 1/2 łyżeczki: mielonego kminku, kminku całego(...)garnek pokrywką i od chwili zagotowania, gotuj na malutkim ogniu przez 25 minut. Zagotuj 2 litry wody, wrzuć do niej liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, dodaj sól, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy woda ponownie się zagotuje wsyp kminek cały i mielony, koper włoski i ugniecione w moździerzu ziarenka kolendry. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu
Delicious PlaceSkładniki: (6 porcji) 350 g. wędzonego boczku (lub wędzonych żeberek) 150-200 g. cienkiej chorizo 1 szkl. grochu żółtego łuskanego (połówki) 2 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki(...)dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko na patelnię po smażeniu chorizo i smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Do gotującego się grochu dodaj podsmażone warzywa i ziemniaki. Zaczekaj, aż ponownie się zagotuje i gotuj na niewielkim ogniu (nadal pod pokrywką) przez 15 minut. Do zupy dodaj posiekany w drobną kosteczkę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Gotuj kolejne
Delicious PlaceSkładniki: (4 porcje) 1 bardzo duży burak (lub dwa mniejsze) 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 4 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 3 łyżki octu jabłkowego (lub zwykłego) 5 szkl. wody 1 łyżeczka cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego majeranku 4 jajka sól i pieprz natka(...)garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj ziela angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową. Wrzuć pokrojone w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, przykryj i gotuj 5 min. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj przez 10 minut. Obranego buraka zetrzyj na dużych oczkach, włóż do zupy, dodaj ocet i majeranek, gotuj 25 min. (cały czas pod pokrywką). Wyjmij ziela i liść laurowy
Delicious PlaceSkładniki: (4-5 porcji) 100 g. jarmużu zielonego 100 g. jarmużu fioletowego 500 g. obranych ziemniaków 300 g. obranego korzenia selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 duże szczypty gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 100 ml. śmietanki 30% 4 łyżki oleju sok z 1/4 cytryny 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie) oliwa z oliwek do polania świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki(...)oleju, wrzuć posiekaną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku. mieszaj i smaż na mniejszym ogniu, aż cebula zmięknie, około 3 minut. Wsyp pokrojone w kosteczkę seler (150 g.) i ziemniaki (250 g.), dodaj łyżeczkę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i podsmażaj kolejne 3 minuty. Wlej 2 lub 2,5 szkl. wody, zagotuj. Przykryj pokrywką i gotuj 20 minut. Dodaj
Delicious Placepancerzy z krewetek + 12 szt. obranych i oczyszczonych krewetek tygrysich 2 łodygi selera naciowego 2,5 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej 3 gałązki świeżego tymianku sok z 1/2 cytryny sól, świeżo(...)minuty. Dodaj pancerzyki z krewetek, mieszaj i smaż około 3 minut, aż zmienią kolor na różowy i zaczną mocno pachnieć. Wlej wino, zamieszaj i czekaj, aż odparuje. Dorzuć ziemniaki i pokrojony seler naciowy, mieszaj i smaż około 2 minut. Wlej gorący bulion. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, listki tymianku, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu
Delicious PlacePIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ RUSSIAN DUMPLINGS WITH ONION Składniki Farsz do pierogów • twaróg półtłusty 500 g • ziemniaki 500 g • mała cebula 1 szt • sól 1 łyżka • czarny pieprz 2 szczypty ciasto na pierogi • mąka typ 500 • rozpuszczone masło 1 łyżka • ciepła woda 300 ml • sól 1 łyżeczka dodatek • cebula 2 szt • olej 30 ml Sposób przygotowania Gotujemy obrane ziemniaki
chefintheforestsposób , choć niewielki wzbogaca smak . Zdrowa , domowa i wegetariańska , propozycja na lato Polecam ! składniki : 2 kalarepki razem z liśćmi 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 młode ziemniaki 50 ml słodkiej kremówki 2 kostki bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulkę , razem z wyciśniętym praską czosnkiem , rumienimy na maśle . Następnie dodajemy pokrojoną(...)skórką cukinię i dusimy do momentu, aż lekko zmięknie . Kalarepkę obieramy , kroimy , siekamy także liście kalarepki , dokładamy do pozostałych składników , tak samo postępujemy z ziemniakami . Całość zalewamy 2 l bulionu warzywnego , rozrobionego z kostki , doprawiamy solą do smaku i gotujemy , aż składniki zmiękną . Na koniec, wlewamy kremówkę , pieprzymy do smaku i możemy serwować . Genialnie smakuje z grzankami czosnkowymi Smacznego
Ogrodnik w podróżyPyszny domowy pasztet z cukinii i ziemniaków . To taka warzywna zapiekanka z tartą cukinią, ziemniakami oraz cebulą i kilkoma dodatkami, które sprawiają, że pasztecik wychodzi super smaczny i aromatyczny. Jeśli lubisz pieczone warzywa, to spodoba Ci się również mój przepis na pasztet z soczewicy lub pasztet jaglany z warzywami
AniaGotuje.plwyczarować coś pysznego. 500 g bobu 300 g fasolki szparagowej żółtej koper i natka pietruszki 5 dkg sera feta 125 ml śmietany 30 % 1,5 litra bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula masło klarowane 1 liść laurowy 2 ziele angielskie sól, pieprz Do gotującej wody osolonej wrzucam bób i gotuję 5 minut, ma być aldente. Odcedzam i przelewam zimną wodą(...)Obieram go z łupinek. W garnku na maśle przesmażam pokrojoną cebulę. Dodaje obrane i pokrojone ziemniaki w paski i dalej przesmażam. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną fasolkę, liść laurowy, ziele i gotuję 15 minut aż fasola będzie miękka. Na końcu dodaję bób, wlewam śmietanę, dodaję pokrojona natkę, koper, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z serem feta
wesoła kuchniaczęściej będzie gościć na naszym stole. Polecam ją i wam. Składniki: 100 g fileta z kurczaka 1-2 młode cukinie ( małe ) 2 szklanki zielonego groszku 2 marchewki 3-4 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 garści poszatkowanej kapusty Kawałek pietruszki Pomidory z puszki – 1 Sól Pieprz 2 l wody Wykonanie: Fileta z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, zdejmujemy szum. Do wody(...)pierwszej kolejności trafiają pokrojone w kostkę marchewki, pietruszka. W dalszej kolejności ziemniaki, groszek a na koniec kapusta z cukinią i oczywiście pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem. Gotujemy do miękkości wszystkich produktów. Fileta z kurczaka wyjmujemy, kroimy i ponownie umieszczamy w zupie. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewypomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4 krople sosu tabasco 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 400 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie więcej) 4 ziemniaki średniej wielkości sól, pieprz Przygotowanie Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę. Papryki w paski. Pieczarki na plasterki. Fasolkę na 2- 3 cm kawałki. Parówki na plasterki. Marchew ścieramy na tarce(...)kabaczek i papryki. Dolewamy bulion, wsypujemy paprykę i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Całość lekko studzimy, miksujemy. W razie potrzeby dolewamy bulionu warzywnego. Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy do zupy, podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenZapraszam na pyszne i chrupiące gofry wytrawne. Smakują jak tradycyjne placki ziemniaczane ale zawierają dużo mniej tłuszczu bo tylko 1 łyżkę oleju. Polecam #włączgościnność Składniki: 3 średnie młode ziemniaki 1 średnia młoda marchewka 1 jajko 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i czosnku suszonego Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych
słodkie i nie tylko historie kulinarneśmietany, kwasu z ogórków. W jednych dodać należy ogórki wcześniej macerowane w soli, w innych ogórki kiszone, szyjki rakowe.... Jednak zawsze należy dodać jajka i koperek. Proponuję dodać ugotowane ziemniaki do środka, lub podać na talerzyku obok, tak jak przy chłodniku litewskim . Oczywiście zupę można podać na ciepło – botwinkę ; lub na zimno – chłodnik . Botwinka – 1 lub 2 pęczki(...)smaku cukrem i ewentualnie solą. Dodać śmietanę 300 - 400 ml. Ze śmietaną już nie gotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, koperkiem, ogórkami świeżymi lub kiszonymi. Można podać z ziemniakami. zastawa
królestwo garówostatnich słodkościach na blogu, dziś kawał dobrego mięsa! Stek z antrykotu wołowego z talarkami ziemniaków :) MNIAM! Czytaj więcej
Ana Mari's worldmarchewka sól Składniki na marynatę: 800 g ugotowanych żeberek wieprzowych 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej 6 łyżek oleju pieprz sól Ponadto: młode ziemniaki ze skórką młoda marchewka świeży tymianek 4-5 szt dymki oliwa sól Przygotowanie: Żeberka myjemy, kroimy na kawałki. W garnku gotujemy wodę z marchewką, cebulą oraz przyprawami. Do wrzątku wkładamy(...)Czosnek siekamy drobno, łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Zimne żeberka nacieramy pastą, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc (min 4 godz). Skórkę młodych warzyw dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, marchewkę wzdłuż. Na blasze wykładamy z jednej strony zamarynowane żeberka i przykrywamy folią aluminiową. Z drugiej strony warzywa, które skrapiamy oliwą, posypujemy solą i tymiankiem. Pieczemy
Kierunekuchnia