przygotowaną wątróbkę często przyrządzam na obiad, bardzo ją lubię. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Składniki: 0,5 kilograma wątróbki indyczej 2-3 cebule 1 szklanka mleka Olej do smażenia Mąka do obtoczenia Sól Sposób przygotowania: Wątróbkę przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę lub dwie. Odcedzamy i osuszamy, obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanym(...)talerz. Cebulę obieramy, kroimy w plastry, smażmy na oleju po smażeniu wątróbki, powinna być szklista. Do cebuli dodajemy wątróbkę, chwilę razem smażmy, doprawiamy do smaku solą, podajemy z ziemniakami i surówką
Bajeczna Kuchniazdrowotnych (bogate źródło witaminy A, białka i błonnika). Składniki: (na 2 - 3 litry kremu) 2,2 kg dyni (po obraniu 1,5 kg) 1 duża marchew 3 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pomidor 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego 1/4 łyżeczki chili 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki(...)pestki dyni do podania Jak przygotować zupę krem z dyni? Dynię obrać i oczyścić z gniazda nasiennego, pozostawiając tylko twardy miąższ, który pokroić w drobną kostkę. Marchew i ziemniaki obrać i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce lub bardzo drobniutko posiekać. Pomidora zalać wrzątkiem, po kilku minutach zdjąć z niego skórkę
Kuchcik gotujesztuk 60 min Łatwe Tanie Przepis na muffinki z ziemniaków – świetna przekąska lub smakowita kolacja. Składniki 3/4 kostki masła 1 szklanka śmietany 18% 1 lub 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli, pieprz 3-4 średnie ziemniaki kostka żółtego sera Sposób przyrządzenia 1 Masło, śmietanę i przyprawy wrzucić do miseczki i wstawić […] Artykuł „Muffiny
PysiaGotuje.plSkładniki : 4 średnie ziemniaki 3 marchewki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka mielona ostra 2 cebule tłuszcz do smażenia ewentualnie jajko bułka tarta Przygotowanie : Ziemniaki i marchewki ugotować, najlepiej w łupinkach, po ugotowaniu obrać i zmielić Jedną cebule pokroić drobno, a drugą w pół plasterki Cebule pokrojoną drobno zeszklić na oleju i dodać do masy ziemniaczano-marchwiowej, doprawić solą
Proste PotrawyWyszło niesamowicie kremowe, lekkie, puszyste, wprost rozpływające się w ustach! Zrobienie puree nie jest trudną sztuką i myślę, że każdy sobie z nim poradzi także zapraszam na przepis 😊 Składniki: ziemniaki 2 duże szt, brukiew 0,5 szt, masło 40 g, mleko 1/4 szklanki, sól do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, Sposób przygotowania: Ziemniaki i brukiew obieramy, a następnie gotujemy
kulinarne odsłony patimożna ominąć). Smażyć aż warzywa zmiękną i lekko się przesmażą. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Zagotować i wlać wszystko do garnka. Do zupy dodać fasolkę, kukurydzę i ziemniaki. Uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotować tak długo aż ziemniaki zmiękną. Smacznego, dziękuje Sylwunia
Kuchnia PokoleńUdka gęsie pieczone w cydrze, podane z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. To danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę. Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli. Składniki: 2 udka gęsie 2 cebule 2 jabłka 1 łyżeczka majeranku suszonego(...)cydru, posmarować udka i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie skórka na udkach powinna się przypiec i zrumienić. Udka podać z sosem, pieczonymi kawałkami jabłka, opiekanymi ziemniakami i gotowanymi burakami. Smacznego
Codziennik Kuchennykoniecznie przygotować i sprawdzić sami jakie jest ono smaczne. Suflet tego rodzaju zrobiłam po raz pierwszy, jestem pewna jednak że nie ostatni. Składniki: na dwie porcje 150 g obranych ziemniaków 150 g fasolki szparagowej mrożonej 200 g marchewki z groszkiem mrożonej 1 żółtko 2 białka ½ szkl. mleka ½ łyżki masła ½ łyżki mąki 1 łyżka almette chrzanowe Sól Pieprz Chrzan tarty Wykonanie(...)Ziemniaki kroimy w kostkę i razem fasolką, groszkiem oraz marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane wykładamy na sito. Mąkę rozprowadzamy w części zimnego mleka i delikatnie wlewamy do pozostałego wrzącego mleka. Gotujemy chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło, sól, pieprz. Garnek zdejmujemy z „ognia” dokładamy warzywa, żółtka i almette. Doprawiamy do smaku chrzanem. Białka ubijamy i delikatnie
Smaki Ewyżyczę smacznego. Przepis znaleziony na blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka
mojewypiekiinietylkodanie stało się ostatnio naszym ulubionym obiadem. Oprócz schabu wypróbowaliśmy też wersję z szynką (była trochę bardziej soczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne. Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego(...)olejem, wyłożyć połowę kapusty (razem z sosem), na nią ułożyć schab i resztę kapusty. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Podawać z ziemniakami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaruskie. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego 4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych 2 łyżki oleju pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy
Dieta bez mlekaobieramy, roimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, doprawiamy solą i pieprze. Następnie dodajemy ugotowaną i odciśnięta kapustę, mieszamy i doprawiamy. składniki: 500 g ziemniaków, obranych 1/2 cebuli 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej sól, pieprz wykonanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z żółtkami
Domowy Smak Jedzeniakoperkowy, chrzanowy, albo musztardowy. Polecam moje przepisy na pyszne ozory w sosie chrzanowym lub z ozory w sosie koperkowym Przepis na ozory w sosie musztardowym podane z gotowanymi ziemniakami i z zasmażanymi burakami. składniki: 4 ozory wieprzowe 3 ziarna ziela angielskie 2 liście laurowe 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 1 płaska łyżeczka soli sos musztardowy: 4 łyżki musztardy sarepskiej(...)pokrojoną w plastry marchewką wrzucamy do sosu. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły, na koniec dodajemy gęstą śmietankę, mieszamy, ale już nie gotujemy. Podajemy ozory z ziemniakami z wody oraz zasmażanymi buraczkami, czy też innym dodatkiem. Smacznego! The post Ozory w sosie musztardowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrugi zdrowy przepis z tej książki , tym razem na pyszną zupę! Składniki; 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1,5 szkl fasoli 2 ziemniaki 2 liście laurowe sól i świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek pietruszka do dekoracji Przygotowanie; Groch namaczamy wieczorem jeśli(...)szklanki wrzątku. Dorzucamy liście laurowe i tymianek. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Gotowanie uzależnione jest od miękkości grochu. Pod koniec wlewamy pomidory, razem z sokiem, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz dolewamy tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia dla naszych preferencji. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku solą oraz pieprze a także papryką
Radość kipiąca uśmiechem.Mielone każdy zna i zapewne większość z Was ma swoje ulubione wersje na kotlety mielone. Smaki dzieciństwa podawane najczęściej z ziemniakami i marchewką z groszkiem – lub buraczkami tartymi ręcznie przez Babcię i zasmażanymi na smalcu. Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką „skórką” bądź chrupiącą (mm… :). Ja najbardziej lubię takie kotlety(...)moja Babcia robiła najlepsze kotlety mielone na świecie! Teraz do mielonego można wrzucić niemal wszystko, doprawić po swojemu i powstają zupełnie nowe ciekawe dania, do tego dodatki (niekoniecznie ziemniaki z koperkiem, ale takie smakują najbardziej Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać niezaspokojona i tak oprócz mielonych z serem, pieczarkami
Zasmakuj Kuchni