Łyżka) Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka) Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka) Czosnek – 5 g (1 x Ząbek) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Marchew – 270 g (6 x Sztuka) – można użyć także dyni Mielona słodka papryka – 5 g (5 x Szczypta(...)Sztuka) Czas przygotowania: 30 minut 1. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę pokrój w talarki a ziemniaki i cebulę-w kostkę, pora i czosnek pokrój w cienkie plasterki. 2. Przełóż warzywa do garnka, dodaj oliwę i duś ok. 10 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. 3. Wlej gorący bulion i gotuj wszystko jeszcze 20 minut. 4. Całość zmiksuj
Powiedz dietom nieszybki sposób na rodzinny obiad. Przepis nie jest trudny do przyrządzenia a zachwyci na pewno każdego. Kurczaka możemy podawać z dodatkami wedle naszego uznania, np: z surówką, frytkami, ziemniakami czy ziemniakami pieczonymi. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki ziół
CookMagrównież Wam zasmakuje. Danie to jest dość pikantne (to za sprawą ostrego chorizo, którego użyłam), a dzięki dodatkowi fasoli niezwykle sycące. Jako dodatek do tego dania można podać ziemniaki lub pieczywo, jednak nie są one konieczna, gdyż danie jest bardzo sycące. Polecam! Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą Składniki : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 200g chorizo(...)pomidorowy z chorizo przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć podsmażoną pierś z kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub pieczywem, lub bez żadnych dodatków, ponieważ, jak już pisałam, danie jest bardzo sycące. Smacznego
Codzienne GotowaniePiec ziemniaki mogę codziennie. Są one pysznym dodatkiem do mięsa, a jeśli chcemy z niego zrezygnować to smakują również wybornie z np. sosem czosnkowym. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniesmak wynagrodził mi ten czas ;) Składniki : 2 puszki kukurydzy łyżeczka tartego imbiru 2-3 łyżki masła 1 marchew 1 pietruszka 2 grubsze plastry selera 2 średnie ziemniaki około 2 l wody 1/2 cebuli jogurt naturalny/ śmietana sól pieprz majeranek, sos sojowy 3-4 kulki ziela angielskiego liść laurowy Wykonanie: Ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Zalałam
Justa próbuje gotowaćTotal time 1 godzina Serves: 10 Ingredients 300 g śliwek (najlepiej dobrze dojrzałe i miękkie) 100 g brązowego cukru ( dałam połowę) 350 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 125 g mąki ( dałam więcej bo ciasto się za bardzo lepiło) 1 małe jajko szczypta soli 50 g masła 125 g bułki tartej Instructions Śliwki wypestkować, przełożyć do miski, obsypać cukrem, żeby(...)się nim całe pokryły. Ziemniaki dobrze rozgniecione wymieszać z mąką, jajkiem i solą - wyrobić na ciasto. W razie jak ciasto będzie się zbyt lepić podsypać mąką. Wyłożyć ciasto na dobrze obsypany maka blat - z ciasta uformować podłużny walec ( na kształt bagietki) - pociąć na równe kawałki - mi wyszło 10 knedli ale to pewnie zależy też od wielkości śliwek. Można też
Cooking for Emilyopieńki więc przygotowałam bardzo smaczną zupę z tymi grzybami. Wyszła bardzo smaczna, moja rodzina bardzo lubi tą zupę, polecam. Składniki: 1 udko z kurczaka 0,5 kilograma opieniek 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 3 listki laurowe Sól, pieprz Domowa jarzynka 2 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki śmietany 18% Pół(...)mięso będzie miękkie. Opieńki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do osobnego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, odcedzamy. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy grzyby i gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w pół plasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości, zupę zagęszczamy mąką rozrobioną
Bajeczna Kuchniapyzy, jednakże kształt kartaczy nieco się różni. Są one bardziej owalne (długość ok. 8-10 cm, a nawet 12 cm). Są wykonane z masy ziemniaczanej (gotowane jak i surowe ziemniaki) nadziane surowym mięsem mielonym. Do tej pory nie miałam okazji robić sama kartaczy, jest to dość pracochłonny przepis. Tym razem przepis wykonał mój mąż :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldMoje dzieci ostatnio oszalały na punkcie tych babeczek. Zresztą nie tylko dzieci, bo każdy kto ich u mnie próbował, był zachwycony. Są niesamowicie delikatne i pyszne
kuchnia doskiprzygotować coś na szybko, bez wysiłku :P Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 100 g świeżych grzybów 2 łyżki masła 4 ziemniaki 1,2 l wrzątku 1 słoik sosu Barilla pecorino 200 g brukselki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny kroimy w kostkę(...)podobnie ziemniaki, pora w piórka. Razem z pokrojonymi grzybami smażymy na rozgrzanym maśle. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy przez chwilę, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez kwadrans, dodajemy sos i gotujemy 30 min. Brukselki oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki, a co z tego że rozgotują się ;) mniejsze wrzucamy w całości. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenZrazy faszerowane z mięsa mielonego. Dzisiaj Wam polecam na obiad pyszne faszerowane zrazy z mięsa mielonego, podane z ziemniakami i tartymi burakami. W necie widziałam nazwę na tak przygotowane mięso – oszukane zrazy, które do złudzenia wyglądają jak wołowe zrazy zawijane , ja nawet farsz robię do nich taki sam jak do nadziania rolad wołowych: ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasę(...)mięso będzie miękkie (ok. 15-20 minut) a jednocześnie powstanie pyszny, pieczeniowy sos. Jak ktoś chce, to może dodać do sosu trochę słodkiej śmietany. Podajemy zrazy z gotowanymi ziemniakami i tartymi buraczkami. Smacznego! The post Zrazy faszerowane z mięsa mielonego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępozbyć się puryn, wlać świeżą wodę do szybkowara do zakrycia fasoli, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, cukier i gotować z 40 minut w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, skórę i kosteczki z boczku wędzonego, gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać fasolę z szybkowara i gotować razem, wsypać przyprawę do dań z fasoli na patelni na smalcu zrumienić
W Mojej Kuchni LubięWczoraj dodałam wpis z przepisem na puree z dyni , więc dziś przepis na szybkie ciasto z jego wykorzystaniem. Ciasto jest pyszne, a zapach w całym domu
kuchnia doskifareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepis ten przywieźliśmy z ostatnich wakacji, spędzonych w albańskim mieście Durres. Składniki 300 g wołowiny (u nas polędwica) 400-500 g ziemniaków 1 l wrzątku natka pietruszki 1 jajko sok z 1/2 cytryny sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wołowinę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, zalewamy(...)wodą, tak by przykryć nią mięso, dodajemy ¼ łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 60 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, dolewamy wrzątku, gotujemy 30 min pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Jajko łączymy z sokiem, hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy, podgrzewamy przez chwilę
R'n'G Kitchentypowo jesienna zupa. Zupa dyniowa krem Składniki (na 4-6 osób): 1,5kg dynia 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1,5L bulionu drobiowo-warzywnego 2 ziemniaki 1 marchew Mały kawałek świeżego imbiru ok 1cm Sól Pieprz Ostra papryka lub pieprz cayenne Gałka muszkatołowa Pestki dyni Zupa dyniowa krem Przygotowanie: Dynię kroimy na ósemki, wydrążamy pestki i obieramy(...)pokrojonym czosnkiem szklimy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli przekładamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę razem smażymy. W garnku przygotowujemy 1,5l bulionu drobiowo – warzywnego. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do bulionu, dodajemy zeszkloną cebulę, podsmażoną dynię i jednocentymetrowy kawałek imbiru pokrojony w plastry. Tak przygotowany wywar gotujemy przez około
Księga-Smaku