listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem(...)obraną pietruszkę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Zagotowałem, dodałem fasolę wraz z wywarem i gotowałem przez ok. 10 minut, do miękkości warzyw. Dodałem buraczki, pokrojoną natkę pietruszki oraz naturalny sok pomidorowy. Gotowałem na małym ogniu do miękkości
R'n'G KitchenJeśli lubicie zupy warzywne na bazie kapustki młodej to zapraszam po przepis :). 500ml.wywaru z kości lub porcja rosołowa 50g.włoszczyzny 50g.marchewki 100g.kapusty słodkiej 1cebula tłuszcz 4 ziemniaki śmietana koncentrat pomidorowy sól przyprawy `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę,włoszczyznę i marchewkę szatkujemy,solimy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Cebulę kroimy w grube plastry,przypiekamy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy(...)zupy.Robimy zasmażkę.Zasmażkę i koncentrat dodajemy do zupy,gdy ziemniaki i warzywa są miękkie.Zagotować,przyprawić do smaku.Zamiast zasmażki można dodać śmietanę rozprowadzoną z mąką i koncentratem.Smaczneg
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDelikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenysmaku. Polecam taką ogórkową każdemu a w szczególności tym, co nie przepadają za mięsem w zupie. Składniki: * 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych * 1 łyżka masła * 4-5 ziemniaków * 1 marchew * 1 cebula * 1 pietruszka * kawałek selera * nać z pietruszki * koper * maślanka -1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * liść laurowy i ziele angielskie * 1 łyżka mąki(...)Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i przesmażyłam kilka minut na maśle. 2. Ziemniaki pokroiłam w drobną kostkę, cebulę w piórka, marchew starłam na tarce. Pietruszki i selera nie ścierałam tylko pokroiłam w drobniejsze kawałki i tak wrzuciłam do garnka. Wszystko zalałam wodą tak by przykryła warzywa. Dodałam 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. Odrobinę posoliłam
Pieprzyć z Fantazjąoregano, sól, pieprz, majeranek. Jest pysznie… spróbujcie. Składniki (na 3 pojecie) 6 udek z kurczaka (bez kości i skóry) 3 marchewki mały seler mały por 2 pietruszki 4 ziemniaki 12 pomidorków koktajlowych przyprawy: sólo, pieprz, oregano, majeranek, zioła prowansalskie Pieczone udka z warzywami – przepis Udka z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Marchewkę(...)selera, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa dodajemy do kurczaka i całość przyprawiamy. Dodajemy pomidorki koktajlowe i zapiekamy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 st. C. od czasu do czasu mieszając. Smacznego! Artykuł Pieczone udka z warzywami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wodą i przestudzony obrać z łupinek. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano na oleju czosnkowym. Dodać do ugotowanego bobu i razem z twarogiem rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. Pastę z bobu rozłożyć na rozbitym mięsie i zwinąć w rulonik, najlepiej wzdłuż dłuższego boku. Mięso owinąć szczelnie cienkimi plasterkami boczku. Smażyć na rozgrzanym oleju(...)wszystkich stron, aż mięso będzie gotowe. Boczek powinien mocno się przyrumienić. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego
https:KKuchniaMniamkapusty 1 duża cebula 300 g kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 10 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe kostka rosołowa kminek, majeranek 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków olej Kapustę siekamy i dusimy do miękkości w dużym garnku z dodatkiem szklanki wody oraz kostką rosołową, zielem i liściem. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju(...)language:EN-US;} Dodajemy przyprawy: sól, pieprz. Kiedy kapusta jest już miękka dodajemy do niej kiełbasę oraz koncentrat, kminek i majeranek. Dokładnie mieszamy i dusimy do połączenia smaków. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do kapusty i wszystko dokładnie mieszamy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Kroimy na pół. Rozkładamy w misce. Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy. Układamy w misce z ziemniakami. Jajko przekrawamy na pół. Układamy w misce z ziemniakami i ciecierzycą. Plaster szynki kroimy w paski i układamy na pozostałych składnikach. Sałatkę posypujemy koperkiem oraz parmezanem. Skrapiamy oliwą z oliwek
Moja smaczna kuchniaerbe di provenza 1 limone sale, pepe * La ricetta è stata realizzata in collaborazione con " Amica Natura Alcass " **** SKŁADNIKI (4 porcje) Kotlety sojowe 200 g soji 1 ziemniak 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 3-4 łyżki m ą ki ziemniaczanej bu ł ka tarta oliwa z oliwek s ó l, pieprz Sałatka 500 g mieszanki(...)zimną wodą, następnie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Ugotowaną soję blendujemy z ugotowanym ziemniakiem i 1 ząbkiem czosnku na gładką masę; doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Dodajemy 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej. Z powstałej masy formujemy kulki, które obtaczamy
La grande e la piccola cuocajogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 ogórka zielonego 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych 2 jajka ugotowane na twardo 1 młody średni ziemniak ugotowany Przygotowanie: Sok pomidorowy przelewamy do miski, dolewamy jogurt i mieszamy. Następnie dodajemy sól, pieprz oraz koperek i mieszamy, odstawiamy do lodówki. Myjemy rzodkiewki i pomidorki. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy(...)kostkę-przekładamy do pustej miski. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę i dodajemy do ogórka. Ziemniaka również kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Na koniec dodajemy pokrojone w cząstki pomidorki - mieszamy.Jajka obieramy ze skorupki i kroimy je na dwie części. Warzywa pokrojone w kostkę przekładamy do dwóch miseczek i zalewamy pomidorowo-jogurtowym sokiem. Na górze układamy jajka i posypujemy odrobiną koperku
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki : Ryba: - 4 polędwice z dorsza - 1 jajko - 5 łyżek zmielonych płatków owsianych - sok z cytryny do skropienia Purre : - ziemniaki - pasta z kurkumy Przepis tutaj - oliwa z oliwek Surowka : - 2 duże marchewki - 1 korzeń pietruszki - 1 jabłko - 1 mała cebula - 1/4 główki kapusty włoskiej - 1/2 selera - 2 łodygi selera naciowego - 1 pomidor - olej lniany tłoczny na zimno - opcjonalnie(...)pieprz czarny Przygotowanie : Dorsza płuczemy, skrapiamy cytryną, opcjonalnie solimy i wkładamy na 1h do lodówki . Purre : Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy mikserem z pasta z kurkumy i oliwa oliwek, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz. Surówka Cebulę, seler naciowy , pomidor i kapustę szatkujemy, reszte scieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy olej. Opcjonalnie doprawiamy Do jesnej miseczki wbijamy
Szkrab Je Samwody. Lemoniadę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3-5 minut często mieszając. W międzyczasie staram się wycisnąć ze skórek wszystko, co się da i ubijam je tłuczkiem do ziemniaków. Po zagotowaniu lemoniadę odcedzam przez sitko do dużej miski, bo nie lubię farfocli w niej pływających. Ale jeśli Wam nie przeszkadza miąższ i liście mięty to możecie pominąć ten krok(...)wody. Lemoniadę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3-5 minut często mieszając. W międzyczasie staram się wycisnąć ze skórek wszystko, co się da i ubijam je tłuczkiem do ziemniaków. Po zagotowaniu lemoniadę odcedzam przez sitko do dużej miski, gdyż rabarbar po rozgotowaniu pozostawia nieprzyjemne włókna. Do jeszcze ciepłej, ale nie gorącej lemoniady dodaję syrop różany, ale jeśli nie macie
Cooking MonsterDzień dobry :) Za oknem piękne słoneczko, a ja mam dla Was coś słodkiego na deser. Trafiłam na ten przepis przeglądając bloga pani Ani Starmach i od
kuchnia doskiboją, wiedzą, że warto spędzić trochę czasu przy garach, nawet w 30 stopniowy upale dla takiego obiadu <3 Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 ozorek cielęcy 6 ziemniaków pęczek białych szparagów 2 łyżki domowego dżemu figowego 1 łyżka musztardy Dijon kefir natka pietruszki liść laurowy lubczk jałowiec pieprz sól Wykonanie: Ozorek myjemy starannie i gotujemy, aż będzie prawie(...)ozorki z ognia, dodajemy 1-2 łyżki kefiru, dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie obieramy szparagi i gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z qunioą i odrobiną kefiru (dodajemy stopniowo, aby uzyskać taką konsystencję, jaka nam najbardziej odpowiada). Na talerze nakładamy puree, szparagi i plastry ozorka, polewamy sosem
Quinoa Raz!grillowane ziemniaczki oraz filet z kurczaka. Składniki na 2 -3 osoby: 1 duża pierś z kurczaka 1 pęczek szparag 3-6 szt młodych ziemniaczków 2 ząbki czosnku do natarcia ziemniaków sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka 1/2 łyżeczki białego pieprzu sól odrobina gałki muszkatołowej marynata do kurczaka: wędzona ostra papryka słodka papryka łyżka miodu(...)patelni grillowej lub bezpośrednio na grillu elektrycznym lub tradycyjnym ale wtedy używamy aluminiowej tacy. Grillujemy kilka minut do zarumienienia skórki na złoto. Na tej samej patelni grillujemy szparagi oraz ziemniaki natarte wcześniej czosnkiem, warzywa przed grillowaniem skrapiamy olejem lub oliwą. Przygotowujemy sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy rózgą aby rozbić ewentualne grudki i mąka z masłem
Życie zaczyna się w kuchni