wołowina - 6514 przepisów (strona:65/435)

Sałatka big mac 443

zastanawiasz jak zrobić sałatkę big – mac, zobacz przepis.   Zapraszam 🙂 Sałatka BIG MAC przepis sałata lodowa kilka ogórków konserwowych 3 bułki hamburgerowe 150 g sera 400 g mielonej wołowiny cebula sól i pieprz Sos: 2 korniszony cebula 4 – 5 łyżek majonezu łyżeczka ostrej musztardy pieprz do smaku Oraz: 2 łyżki masła Sałatka big mac jak zrobić? Do wołowiny

Dieta moja pasja
Zrazy wołowe 144

nudne życie kury domowej przy boku tego pantofla?” A ja idę po bułki. Albo po mięso na zrazy. Wszystko jedno… PRZEPIS NA ZRAZY WOŁOWE Zrazy wołowe – składniki: 600 g wołowiny na pieczeń 100 g wędzonego boczku 500 ml bulionu 3 ogórki kiszone 3-4 suszone borowiki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki musztardy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego(...)może być i zwykłe) 2 łyżki mąki Sól, pieprz Zrazy wołowe – wykonanie: Wołowinę kroimy na 6 plastrów i rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej jest położyć mięso między dwoma kawałkami folii spożywczej, wówczas nie poszarpiemy mięsa przy rozbijaniu. Boczek kroimy na cienkie plastry. Można też od razu kupić pokrojony. Ogórki kroimy na pół. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Mięso oprószamy solą i pieprzem

Marder&Marder Manufacture
Recenzja książki "Pho. Kultowa zupa z Wietnamu" 105

tylko jedną z najsłynniejszych zup z makaronem, to także prawdopodobnie jedna z najbardziej różnorodnych zup na świecie. Stała się daniem kultowym. Na całym świecie przygotowuje się ją zarówno z wołowiną, jak i z kurczakiem, w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.   Autorami pozycji są Simi i Stefan Leistnerowie – podróżnicy i blogerzy kulinarni. Od 2011 r. relacjonują swoje podróże i prezentują(...)powodzeniem przygotować w domu. Kiedy już poznasz najważniejsze zasady i produkty potrzebne do stworzenia przepysznej pho, na kolejnych stronach odkryjesz 22 przepisy na różnorodne wersje pho. Od zup na wołowinie, kurczaku czy warzywach po dania pho – smażony makaron pho, sałatkę  a nawet pizzę! Tak! Pho to nie tylko zupa! Super jest również to, że w książce każda nazwa dania

Delicious Place
Carpaccio z cukinii 86

zrobienia. Można jeść śmiało na diecie to tylko ok. 40 kalorii, więc Carpaccio z cukinii to danie fit. Prawdziwe carpaccio to włoska przystawka, zrobiona z bardzo cienko pokrojonej surowej wołowiny i polana sosem musztardowym, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem i pokrojonym lub startym parmezanem. To carpaccio z cukinii nie ma nic wspólnego z włoską surową wołowiną, a co je łączy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pielmieni w rosole 116

Ciasto jest gładkie i elastyczne. Jeśli chodzi o farsz do pielmieni, to opcji jest tu całe mnóstwo. Przede wszystkim trzeba użyć mięsa surowego. Najlepiej różnych rodzajów. Popularny zestaw to wołowina i wieprzowina – pół na pół. Ja użyłem mięsa z indyka zamiast wieprzowiny. Ważnym dodatkiem do masy mięsnej jest bulion, który sprawia, że farsz po ugotowaniu jest luźny i miękki(...)pierogi 250 g mąki (użyliśmy mąki typ 650) – 1 szklanka 125 ml gorącej wody – pół szklanki 2 łyżki oleju Duża szczypta soli Farsz 100 g mielonej wołowiny 100 g mielonego indyka (lub wieprzowiny) 1 żółtko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 4 łyżki bulionu lub wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok

Niedzielny kucharz
Zupa gulaszowa z ziemniakami 95

Zupa gulaszowa Smaczna węgierska zupa gulaszowa z ziemniakami. Prosty przepis na zupę gulaszową z wołowiną, papryką i pomidorami. Pikantna i aromatyczna, pożywna gulaszowa, zupa która się sprawdzi jako ciepłe danie na imprezę lub mały poczęstunek dla gości. Gulaszowa zupa z przepisu Babci, jeżeli Babcia była częstym gościem na Węgrzech to tak. Przepis Babci na zupę będzie mało wiarygodny, będzie(...)prosty przepis Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty. To tradycyjna prosta zupa węgierska z wolnego gotowania. Składniki na zupę nastawiano rano i do obiadu wolno się gotowały, aż wołowina uwolniła klej ( kolagen) i tak zagęściła zupę. Jak zrobić zupę gulaszową, jak zagęścić zupę gulaszową? Zupa

Dieta moja pasja
Stek wołowy z sosem béarnaise 110

urlopie za mną. Czas dodać również nowy przepis! Co powiecie na stek wołowy z sosem béarnaise? Taki obiad to przede wszystkim porcja dobrego mięsa i pyszny sos. Uwielbiam wołowinę, a stek wołowy to już naprawdę obiad na medal. Wołowina jest pyszna i krucha, jeśli ją się dobrze przyrządzi. Nie może być przesuszona, bo wtedy będzie smakować jak podeszwa. Stek wołowy

codojedzenia
Makaron z polędwicą i pieczarkami 79

przepis to doskonałe połączenie powszechnie lubianego dania jakim jest  Boeuf Stroganoff  oraz makaronu. Nie użyłam jednak wołowiny jak w przypadku Boeuf Stroganoff, a polędwiczki wieprzowej, która jest bardziej dostępna i łatwa do kupienia w prawie każdym sklepie. Do dania nie potrzebujecie dużo składników, maksymalnie połowa polędwiczki, kilka-kilkanaście pieczarek. To ma być makaron z dodatkami a nie gulasz(...)śmietany 18% – sól i pieprz – posiekana natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania zachowaj około pół zklanki wody z gotującego się makaronu. Wołowinę pokrój na małe kawałki, albo w cienkie plasterki albo jeszcze drobniej na paseczki. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki. Mięso dopraw połową łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu

nietylkopasta.pl
Wieprzowina vindaloo 109

regionie Goa sprawiła, że dania tej kuchni znacznie różnią się od tych serwowanych w innych prowincjach. Zasadniczą różnicą jest to, że spożywa się tu więcej mięsa, w tym wołowiny i wieprzowiny, czego przykładem jest chociażby to danie. Wieprzowinę można tu  z powodzeniem zastąpić wołowiną, należy jednak wtedy wydłużyć czas duszenia mięsa.  Wieprzowina vindaloo Składniki:  700g karkówki

Codzienne Gotowanie
Chili con carne w wersji light (z indykiem) 96

kolorową fasolą i papryczką chili. Przepyszne danie idealne wprost po przygotowaniu, wyśmienite również odgrzane. Chili con carne to jednogarnkowe danie z kuchni meksykańsko-teksańskiej, przygotowywane na bazie czerwonego mięsa (wołowiny lub/i wieprzowiny) z dodatkiem pomidorów i obowiązkowo ostrej papryczki chili. Ja w moim przepisie zamiast wołowiny użyłam mielonego mięsa z indyka, dzięki czemu moje danie jest lżejsze. Dobrze doprawiłam przyprawami

Dietolog
Kociołek warzywny z wołowiną 116

Danie jednogarnkowe z sezonowymi świeżymi warzywami oraz wołowiną - można ją zastąpić także np. szynką wieprzową - skróci to czas przygotowania. Składniki: 800 g mięsa wołowego, 500 g cebuli, 350g fasoli szparagowej żółtej, 500 g papryki czerwonej, 500 g pieczarek pomidory w puszce krojone, bulion, łyżka masła, sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy na kawałki 1-2cm, podsmażamy na maśle w garnku

Lena Gotuje
Gulasz z mięsa i ziemniaków po Japońsku Nikujaga 108

czyli ziemniaki, co dosłownie oznacza mięso i ziemniaki z dodatkiem kolorowych warzyw i makaronu. Mięso w tym gulaszu to wieprzowina, która częściej spotykana jest we wschodniej części Japonii, zaś wołowina w zachodniej. Samo danie pochodzi z XIX wieku z Cesarskiej Marynarki Wojennej Japonii. Było podawane żeglarzom, ze względu na bogate składniki odżywcze. Generał Heihachiro Togo, który studiował w Anglii, poprosił(...)szef kuchni nigdy nie próbował takiego gulaszu i niektóre składniki nie były dostępne, więc stworzył swoją wersję z sosem sojowym i cukrem i nazwał je Amani.  Ponieważ połączanie wołowiny i ziemniaków w tamtych czasach było dość obce dla Japończyków, danie nie przyjęło się. Pojawiło się dopiero w latach 70 ubiegłego wieku i wtedy pojawiła się nazwa Nikujaga. Na zakończenie

RafalCook
Turecka pizza z mięsem 91

jest na bardzo cienkim cieście. Turecką pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie. Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej) lub kupić gotowe(...)pizzy 2 łyżki oleju 1 duża cebula biała lub czerwona 2 średnie pomidory 1 duża papryka, kolor bez znaczenia 3 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej 250 g mielonej wołowiny lub cielęciny, ale można też użyć mięsa drobiowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, a najlepiej tureckiej pasty paprykowej biber salcasi 1 łyżeczka płatków papryki sól, zmielony czarny pieprz, kmin rzymski (kumin

Cztery Fajery
Turecka pizza z mięsem 92

jest na bardzo cienkim cieście. Turecką pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie. Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej) lub kupić gotowe(...)pizzy 2 łyżki oleju 1 duża cebula biała lub czerwona 2 średnie pomidory 1 duża papryka, kolor bez znaczenia 3 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej 250 g mielonej wołowiny lub cielęciny, ale można też użyć mięsa drobiowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, a najlepiej tureckiej pasty paprykowej biber salcasi 1 łyżeczka płatków papryki sól, zmielony czarny pieprz, kmin rzymski (kumin

Cztery Fajery
Botwinka 101

szybkim i prostym w przygotowaniu składnikiem, dzięki niemu zrobimy wspaniały obiad. Przepis na: Błyskawiczna zupa dyniowa Składniki 2 pęczki botwinki 3 marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 2l wody kawałek wołowiny 3 liście laurowe 4-5 ziela angielskiego sól pieprz Dodatkowo jajka śmietana Botwinka – przepis Do garnka wkładamy wołowinę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok 1,5 godziny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!