się właśnie nazywa niebo w gębie. Jak wiecie nie jestem jakąś wielką entuzjastką mięsa, ten przepis jest jednak tak dobry, że nie można przejść obok niego obojętnie. Wołowina, dużo przypraw i ciemne piwo. Przepis jest dodatkowo czasochłonny, mięso potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć, tak trzeba. Nie będę się więcej rozpisywać na ten temat. Koniecznie zróbcie tę potrawę, nie zawiedziecie się(...)zjeść z kaszą. Ja zjadłam z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Nie muszę chyba Wam pisać, jak smakuje chleb nasączony sosem z pieczenia mięsa, z takimi dodatkami. Niebo! Składniki: 1 kg wołowiny gulaszowej (ja użyłam łopatki) 1 puszka piwa Guinness 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 250 g pieczarek 2 łyżki sosu Worcester pół litra bulionu wołowego
Kardamonovyporcji mięsa, wyszło mi około 12 dobrze nadzianych bułek (użyłam kajzerek). Ps. Dzięki chłopaki za rozwalenie maszynki do mięsa i otwieracza do butelek. Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki jalapeno 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki sosu Worcester 250 ml piwa puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól(...)Wołowinę mielimy w maszynce do mielenia mięsa, cebulę kroimy w kostkę. Mięso, cebulę i rozdrobniony czosnek wrzucamy na zimną patelnię (to spowoduje, że mięso nie zbije nam się w grudki), smażymy do zrumienienia. Dorzucamy do tego pokrojone w drobną kostkę jalapenio, ketchup, musztardę, Worcester, piwo i pomidory z puszki. Gotujemy na niewielkim ogniu, do redukcji płynów, pod koniec dodajemy cukier
Kardamonovymoreli, których mam w nadmiarze. Pamiętajcie tylko, żeby nie szaleć z morelami, bo są słodkie. Tytułowy gulasz został wchłonięty z ogórkami kiszonymi i ziemniakami. Może ktoś się skusi na wołowinę w tej wersji na najbliższe święta? Składniki: 700 g wołowiny (ja użyłam udźca) 700 ml bulionu warzywnego 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 suszone morele 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Kardamonovymają czegoś takiego w karcie. Jeżeli będziecie mieli problem ze znalezieniem go pod nazwą Spaghetti bolognese, szukajcie po nazwie „Ragù”. Składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 mniejsze łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 puszki krojonych pomidorów pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka oregano (opcjonalnie) 400 g makaronu spaghetti parmezan sól(...)wrzucamy na nią pokrojone drobno cebulę i seler, rozdrobniony czosnek i startą na największych oczkach obraną marchewkę. Wszystko smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego wołowinę i znowu wszystko smażymy. Po zrumienieniu mięsa wlewamy wino i pomidory, dodajemy oregano, sól i pieprz, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie ściągamy
Kardamonovynabrać ochoty na jego gotowanie. Bigos z suszonymi owocami około 7 l bigosu Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1,5 kg białej kapusty 350 g karkówki 400 g wołowiny rosołowej 350 g wędzonego boczku, parzonego 400 g kiełbasy, u mnie podwawelska 3 duże cebule 2 czosnki solo 30 g suszonych grzybów 50 g suszonej żurawiny 15 suszonych moreli(...)odcisnąć z wody jeśli nie chcesz aby bigos był mocno kwaśny. Ponieważ nie dodałam przecieru pomidorowego zrezygnowałam z płukania kiszonej kapusty. Pora na mięso. Karkówkę lub inną wieprzowinę oraz wołowinę ugotuj w lekko osolonej wodzie i warzywami na włoszczyznę. Gotuj wolno przez 2 godziny. Ostudzone mięso pokrój na małe kawałki lub rozdrobnij widelcem. Boczek pokrój w kostkę i zrumień
codojedzeniaklarowny, brązowy bulion o smaku sosu sojowego (jap. shoyu). Zupa ta zazwyczaj zrobiona jest z rosołu drobiowego, ale często do jej przygotowania używa się kilka rodzajów mięsa np. wołowiny lub ryby. Sposób doboru mięsa zależy od regionu w jakim jest przygotowywana. Shoyu-ramen jest najpopularniejszym rodzajem ramenu. Jeśli w danej restauracji nie określono konkretnego rodzaju wywaru, można spodziewać się(...)lekki, klarowny rosół doprawiony solą, która jest wyczuwalna podczas jedzenia. Zupa ta zwykle jest zrobiona z bulionu drobiowego, ale może być również aromatyzowana innymi mięsami, takimi jak wieprzowina lub wołowina. Zawarta w potrawie sól nie wpływa na wygląd bulionu, dlatego zupa Shio jest jasna i klarowna. Shio najczęściej podawany jest z mięsem z kurczaka, pędami bambusa i rybami. Tonkotsu
Słodkie okruszkistrogonowa – i niedawno znaleźliśmy go u Jakuba Kuronia , któremu z kolei przekazał go ojciec Maciej Kuroń. Zrobiliśmy prawie identycznie. Coś wspaniałego! Przepis na bouef strogonow Składniki: 500 gramów wołowiny (najlepsza będzie polędwica, ale może być też rostbef czy antrykot), 2 średnie cebule, 250 gramów pieczarek, 300 ml śmietanki 30 proc., łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, olej pół(...)pół z masłem, sól, pieprz. Jak zrobić bouef strogonow? Wołowinę pokrój w paseczki. W głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem, równomiernie rozłóż kawałki mięsa i trzymaj bez mieszania przez 1-2 minuty – chodzi o to, żeby mięso się “zamknęło” i nie puściło wody. Teraz na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i pieczarki w zależności od wielkości
Kulinarna PolskaMąż kupił bardzo ładny kawek ligawy wołowej, więc zabrałam się za jej przerabianie. Delikatny sos cebulowy, dobrze doprawiony, to było to, czego było potrzeba tej wołowinie. Co potrzeba: 500 g-600 g ligawy wołowej (4 plastry), 4 łyżki oleju, 3 duże cebule, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 litr bulionu lub wywaru, Sól, Pieprz, Mąka tortowa(...)pełną łyżkę mąki z 3 łyżkami wody, dodajemy 3-4 łyżki rzadkiego sosu, dokładnie mieszamy, przelewamy do mięsa, mieszamy, gotujemy 5-7 minut, w razie konieczności poprawiamy. Smacznego :)) wołowina, ligawa wołowa, cebula, bulion, wywar
Bułka z Chlebemsporą ilością warzyw. Taki domowy kebab z dodatkiem sosów i warzyw to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego mielonego. (Jeżeli nie przepadacie za jagnięciną lub nie możecie jej dostać możecie użyć wołowiny). Przepis może wydawać się nieco długi, ale tak na prawdę to dość szybkie i łatwe danie, idealne na czyszczenie lodówki ;) Zapraszam Was także do zerknięcia na inne tureckie przepisy(...)które pojawiły się na blogu. Sis kebab, czyli kebab z mielonej jagnięciny Składniki: Na kebaby: 500g mielonej jagnięciny (ewentualnie wołowiny) 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 1 papryczka chilli drobno posiekana 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka sumaku mały pęczek natki pietruszki posiekany 1 łyżeczka soli świeżo mielony czarny pieprz (sporo
Codzienne Gotowaniekoszyka Książka Zapach Świąt 45,00 zł Dodaj do koszyka CHILLI CON CARNE Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 500-600 g mielonej wołowiny – 250 ml passaty pomidorowej – 1 cebula – 2-3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka pieprzu cayenne -1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 łyżka(...)cebulę drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i podsmażaj aż się zeszklą. Wtedy dodaj pieprz cayenne, kmin rzymski i podsmażaj jeszcze minutę. Dodaj na patelnię zmieloną wołowinę i podsmażaj do czasu aż mięso przestanie być surowe, mieszając od czau do czasu. Dopraw mięso solą, pieprzem, wlej pasattę pomidorowa i dalej podgrzewaj. Możesz całość doprawić jeszcze większą ilością
nietylkopasta.plsposób przygotowałam obiad dobry dla miłośnika makaronu i dla typowego mięsożercy 😉 Spaghetti z klopsikami - przepis na 4 porcje Do przygotowania spaghetti będziesz potrzebować: 300g makaronu spaghetti, 400g mielonej wołowiny, cebulę, marchew, pół małej cukinii, jajko, 2 ząbki czosnku, 750ml przecieru pomidorowego, 60g parmezanu, sól, pieprz, chili do smaku, łyżkę oleju rzepakowego, 2 gałązki zielonej bazylii. 1. Czosnek(...)cebulę posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 2. Umytą cukinię i marchew zetrzyj na tarce. 3. Do mielonej wołowiny dodaj cebulę, czosnek, cukinię, marchew i jajko, przypraw solą, pieprzem i chili. Ja uwielbiam ostre potrawy, więc chili nie żałowałam 😉 Wyrób wszystko na jednolitą masę i uformuj malutkie klopsiki. 4. Na dużej patelni rozgrzej
Z notatnika dietetykaboczku 30 dag szynki wędzonej 2 białe kiełbasy 30 dag żeberek wieprzowych 30 dag karkówki 20 dag surowego boczku 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydła z kaczki 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie,jałowiec Grzyby krótko moczę a następnie gotuję w wodzie w której się moczyły.Studzę i jeśli są to całe kapelusze kroję(...)większe kawałki.Wywar zostawiam. . Wołowinę, i skrzydła kacze podgotowuję z dodatkiem vegety natur. Wywar też zostawiam.. Boczek i karkówkę kroję w dużą kostkę i obsmażam z pieprzem i solą i przyprawami, podlewam małą ilością wody i niech się dusi. Kapustę siekam na mniejsze kawałki. Nie wolno jej płukać ! Dodałam pokrojone w piórka cebule i startą
Co w garnkach piszczyoraz marynowanymi prawdziwkami. Po zjedzeniu tych pyszności zastanawialiśmy się, dlaczego tak długo czekaliśmy z odkryciem walorów smakowych tego dania. Nie pozostaje nic innego jak następnym razem kupić kawałek dobrej wołowiny i samemu przygotować tatar od podstaw. Zastanawiamy się także, czy tatar wołowy od teraz będzie najchętniej wybieraną przez nas przystawką w każdej restauracji. Udostępnij Tatar wołowy – składniki 1 opakowanie(...)wołowiny na tatar (200 g) 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki zimnej wody 3 żółtka 1 / 2 małej cebuli kilka ogórków korniszonów kilka grzybów marynowanych łyżka małych kaparów sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Gotowe mięso na tatar przełożyć do miski, wlać oliwę oraz wodę, dodać żółtko. Wyrabiać przez kilka minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę
niecodziennikparyKrokiety czyli faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim(...)mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 100 g ryżu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny
Kuchnia MagdaLeny