wołowina - 6514 przepisów (strona:73/435)

Arabskie kibbeh z mięsa mielonego i kaszy bulgur 121

jaki jadłam, czyli pełen przypraw , ale bez nadzienia . Polecam , ciekawa potrawa o bardzo oryginalny, smaku . Jeszcze bardziej niesamowita z arabskim sosem miętowo-jogurtowym . składniki : 0,5 kg drobno zmielonej wołowiny , najlepiej z dodatkiem szpondru , żeby nie była zbyt chuda i sucha 1/2 szklanki kaszy bulgur (przygotować, według opisu,na opakowaniu,taka jest najlepsza ) 1 cebula 2 łyżeczki , grubo , mielonej ,papryki(...)suszonego rozmarynu dodatkowo : cytryna do podania Cebulę obieramy , kroimy , wrzucamy do malaksera razem z kaszą bulgur i miksujemy na dość gładką masę . Przekładamy do miski , dodajemy do nich mieloną wołowinę i wszystkie przyprawy z pierwszej listy . Mieszamy i ponownie umieszczamy w malakserze . Miksujemy ale tym razem krótko . Wyjmujemy masę , formujemy z niej spłaszczone, jakby cygara . Obtaczamy w mieszance słodkiej papryki

Ogrodnik w podróży
Pierogi z wołowiną i kapustą 189

Coś dla miłośników tradycyjnej kuchni. Popularne i  lubiane pierogi z mięsem, to u mnie zawsze pierogi z wołowiną, z dodatkiem kapusty kiszonej. Smakują dobrze zarówno tuż po ugotowaniu, polane tłuszczem ze skwarkami, jak i odsmażone nazajutrz. FARSZ: około 1 kg gotowanej wołowiny 1/2 kg kapusty kiszonej 1 jajko duża cebula  3 dag smalcu sól, pieprz, przyprawa Vegeta

Praktyczna pl
Wołowina grillowana na kamieniu STEAK ROCK i makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami 128

zależy Wam na efekcie WOW, gorąco polecam grillowanie na kamieniach. My z pewnością będziemy to powtarzać. Już wprost nie mogę się doczekać kiedy będziemy grillować krewetki. Wróćmy jednak do wołowiny i obiecanego przepisu. Składniki na 2 porcje : 4 cienkie (po 100g) lub 2 grubsze (po 200g) steki z polędwicy wołowej gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny pieprz 100g sera halloumi(...)liczę na to, że będą nam długo służyć. Jeśli narobiłam Wam tym wpisem smaka – zajrzyjcie na stronę STEAK ROCK , skąd są moje kamienie. Może też się skusicie. Artykuł Wołowina grillowana na kamieniu STEAK ROCK i makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
ZAPIEKANKA PO WŁOSKU CZYLI PASTA AL FORNO 136

makaronu Arc Pol. Składniki: 500 g makaronu penne Arc Pol 1 kulki mozarelli 100 g parmezanu 7 łyżek mozarelli startej 2 jajka 100 g prosciutto SOS: 400 g mielonej wołowiny 100 g boczku 1 marchewka 1 seler naciowy 1 cebula 125 ml mleka 400 g passaty pomidorowej 125 ml białego wina 200 ml bulionu wołowego łyżka masła sól pieprz oliwa(...)Boczek posiekać. Seler naciowy pokroić w plastry, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek i na maśle podsmażyć pokrojone warzywa. Gdy warzywa będą miękkie dodać wołowinę i podsmażać aż stanie się mocno brązowo. Dolać wino i mieszać do wyparowania. Dodać passate i połowę bulionu. Dusić na małym ogniu przez 2-3 godziny od czasu do czasu

Kuchnia w oparach
Japoński gulasz wołowy 135

Pyszny japoński gulasz wołowy nikujaga z ziemniakami, marchewką, cebulą i sosem sojowym będzie odpowiednim daniem zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Japoński gulasz wołowy około 500 g wołowiny gulaszowej np. pręgi wołowej, około 500 ml bulionu dashi, ale w ostateczności można zastąpić go bulionem wołowym lub wodą 1 duża cebula 3-4 ziemniaki średniej wielkości lub 1 dość(...)chińskiej, koreańskiej i indyjskiej można kupić w sklepach internetowych takich jak np. Kuchnie Świata   Japoński gulasz wołowy - przepis Ziemniaki (lub bataty) i marchewkę kroję w średniej wielkości kostkę, wołowinę w jak najcieńsze plasterki, a cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzewam olej i smażę mięso  na dość dużym ogniu, do czasu aż zbrązowieje. Do mięsa dodaję cebulę i często

Cztery Fajery
Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 106

takie jest. Przekonajcie się sami. Podobno danie jest też dobre na kaca – nie sprawdzaliśmy, ale być może coś jest na rzeczy. Przepis pochodzi z bloga Girlscangrill.com. Składniki: 250 g wołowiny 2 duże jajka ½ szklanki białego ryżu 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku(...)dobrze popieprz (wedle uznania, ale łyżeczka pieprzu to nie będzie za dużo). Zagnieć szybko drewnianą łyżką lub ręką. Nie wyrabiaj mięsa, zamieś tyle tylko, żeby połączyć składniki. Uformuj z wołowiny dwie kule i spłaszcz je następnie w płaski dysk. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wyłóż na tłuszcz burgery, dociśnij do patelni, naciskając środek kotleta, tak żeby uformować

Niedzielny kucharz
Wtorek: Najlepsze i najprostsze hamburgery 162

ciągu pół godziny upiec pyszne, puszyste, miękkie, lekko słodkie bułeczki. Naprawdę nie ma sensu kupować gotowych bułek. Przepis na hamburgery pochodzi z bloga Girlscangrill.com Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny 4 duże łyżki musztardy dijon, albo musztardowej lub deserowej 4 cienkie krążki cebuli 2 duże lub 4 małe ogórki pokrojone w plastry 4 plastry pomidora 4 plastry cienko pokrojonego sera(...)hamburgerów ułóż sałatę (możesz wcześniej posmarować bułkę keczupem, majonezem, jak lubisz), a następnie przełóż na nią hamburgera z dodatkami. Podawaj hamburgera z pieczonymi frytkami. Smacznego! Koszt dania: Mielona wołowina 500 g – 7,9 zł Bułki 4 sztuki – około 2,5 zł Dodatki – około 6 zł Frytki (4 ziemniaki) – 2 zł Razem – około 18 zł za dwie porcje   Artykuł Wtorek

Niedzielny kucharz
Ziemniaki faszerowane pieczarkami. Przepis krok po kroku. 218

zapiekania. Posyp szczypiorkiem, na każdą połówkę połóż łyżkę sosu do  steków i burgerów . Jak widać ten sos podkreśli nie tylko dania z wołowiny, do opcji wegetariańskiej też pasuje fantastycznie   Krok 6:   Na wiech połóż poszarpaną w dłoniach mozzarelle. Tak przygotowane ziemniaki faszerowane pieczarkami zapiekaj 15 minut(...)przepyszne ziemniaki faszerowane pieczarkami. Inną cenną lekcją jest fakt, że sos do steków i burgerów można stosować nie tylko do dań z wołowiny. Jego pomidorowo-paprykowy smak z wyczuwalną nutą pieprzu cayenne, doskonale współgra z daniami wegetariańskimi.   Jeżeli przygotujecie to danie u siebie w domu, koniecznie dajcie

kuron.com.pl
Amerykański gulasz i ziemniaki serowe , pomysł na obiad 155

lepiej Naprawdę ciekawy i smaczny pomysł na obiad , choć wysoce kaloryczny , ale jeśli nie jemy tego codziennie nie ma tragedii , co szkodzi spróbować Pychotka , polecam ! składniki : 0,5 kg wołowiny gulaszowej ( udziec na gulasz ) 200 g wędzonego na zimno boczku , najlepiej swojskiego , kopconego 2 cebule 3 łyżeczki sosu worcester 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego sól , pieprz(...)kawałki , boczek siekamy drobniutko , tak samo cebulę . Na teflonowej patelni wytapiamy boczek , do momentu , aż zrobią się chrupiące skwarki , przekładamy do brytfanki , a na wytopionym tłuszczu rumienimy cebulę . Pokrojoną wołowinę obsmażamy na małej ilości tłuszczu wołowego , tak żeby mocno się przypiekła , całą zawartość patelni przelewamy do brytfanki , gdzie jest już cebula i boczek Zalewamy szklanką wody , dodajemy sos worcester , cukier

Ogrodnik w podróży
Tarta hamburgerowa 172

hamburger:). A jeśli nie wierzycie - spróbujcie ją zrobić.  Ciasto na tartę:  100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Farsz:  400g mielonej wołowiny  1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu 1 łyżka oleju sól, pieprz  1 jajko 4 łyżki mleka  150g żółtego sera Dodatki:  keczup(...)formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wołowinę i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy posiekany drobno czosnek, keczup i musztardę. Dusimy do odparowania płynów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Farsz wykładamy na podpieczony

Szefowa kuchni
Makaron z wołowiną w sosie śmietanowym 125

Połączenie wołowiny z sosem śmietanowym ? Czemu nie. Zwłaszcza, że dostaliśmy wiejską, przepyszną śmietanę.  Składniki:  300 g wołowiny 300 g makaronu penne 125g pieczarek 1 cebula 200 ml kwaśnej śmietany 150 ml mleka 50 g startego parmezanu oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie:   Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Na patelni natartej czosnkiem rozgrzałem oliwę, smażyłem, aż było

R'n'G Kitchen
Sałatka z piklowanymi warzywami i tartym Beef Jerky 160

średni ogórek 100 ml octu winnego 100 ml wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziaren gorczycy 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu ½   łyżeczki soli k ilka płatków suszonej wołowiny Beef Jerky Sokołów Wykonanie: Warzywa (oprócz sałaty) po umyciu   pokroiłam: rzodkiewkę na cienkie plasterki, marchewkę i ogórka pokroiłam wzdłuż na cienkie długie wiórki,, a szparagi na większe kawałki. W rondelku(...)opłukałam i rozłożyłam na pojedyncze listki. Na półmisku ułożyłam łódeczki listków sałaty. Warzywa odsączyć z zalewy. Do środka łódeczek z sałaty nałożyłam warzywa. Wierzch warzyw obficie posypałam tartą suszoną wołowiną. Bardzo smaczna sałatka, która doskonale smakuje zarówno do grillowanych wędlin, jak i bagietki z ulubionymi dodatkami. Polecam taki sposób wykorzystania warzyw, które przeleżały w lodówce dzień, dwa...   a warzywa

Kuchnia u Krysi
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 140

doprawiając solą. Ukręcamy gęsty majonez z jajka, musztardy, octu i oleju słonecznikowego. Przed podaniem delikatnie łączymy z pesto bazyliowym. Grzankę smarujemy pesto, czosnkiem z pieczenia, dokładamy plastry cienko pokrojonej wołowiny, zamarynowane buraki z plasterkami świeżej truskawki. Polecane wino: Do wołowiny dobrze pasuje wytrawny Spätburgunder z Badenii. Zimmerlin jest bardziej wyrazisty niż typowy niemiecki pinot, ma dobrą świeżą kwasowość z owocowymi

Ugotowane pozamiatane
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów- Zero Waste 127

zrobi się chrupiący. Zioła zmiksować z oliwą na pastę. Zupę podawać z chipsem z boczku i pastą z ziół Sałata z piklowanymi warzywami i tartym Beef Jerk Składniki: suszona wołowina Beef Jerky Sokołów sałata rzymska marchewka zwiędłe rzodkiewki zielone szparagi ogórek 100 ml octu winnego 100 ml wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziaren gorczycy 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu(...)zalać octem i odstawić na 30-40 minut do zamarynowania. Sałatę rzymską podzielić na liście. Warzywa odsączyć. Do środka każdego liścia nałożyć warzywa. Wierzch warzyw obficie posypać tartą suszoną wołowiną. Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-westowym Składniki: 2 steki z antrykotu Sokołów Uczta Qulinarna 1 czerstwa bagietka olej do smażenia 2 ząbki czosnku gałązka

Smaki Armine
Białe mięso może być tak samo złe jak czerwone, jeśli chodzi o cholesterol 114

czar prysł. Od lat wierzono bowiem, że drób nie wypływa tak niekorzystanie na metabolizm tłuszczów w naszym organizmie, jak choćby wołowina. Zobaczcie jak naukowcy doszli do nowych wniosków. Kalifornia, Stany Zjednoczone. Naukowcy z tutejszego uniwersytetu rozpoczynają badania ponad 100 kobiet i mężczyzn, w wieku o 21 do 65 lat. Dzielą ich na dwie grupy. Jedna spożywać będzie wiele tłuszczy nasyconych(...)krwi. Następnie każdy z badanych przystąpił do nowej diety. Jedna oparta była o mięso czerwone, druga o białe, trzecia o białko pochodzenia roślinnego. Dieta z mięsem czerwonym zawierała głównie wołowinę, a z białym kurczaka. Po zakończeniu diety pobierano krew badanym. Wynik zaskoczył wielu. Oczywiście nie w kwestii diety opartej o białko roślinne. Tu wyniki były zdecydowanie najlepsze. Ci, którzy byli

Fleksitarianizm.pl