wołowina - 6514 przepisów (strona:81/435)

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami 213

makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo-drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mięsne kuleczki: 250g fileta z kurczaka 250g wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki natki z pietruszki 1 jajko oliwa sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów (ja użyłam(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól pieprz oliwa 250g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Wykonanie: 1.  Mięsne kuleczki Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą

Szalona Kuchnia Eweliny
Spaghetti z mięsnymi kuleczkami 145

makaron spaghetti z aromatycznymi, wyrazistymi wołowo-drobiowymi kuleczkami z sosem z dojrzewających w słońcu pomidorów. Brzmi bardzo klasycznie, ale smakuje rewelacyjnie. Składniki: Mięsne kuleczki: 250g fileta z kurczaka 250g wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki natki z pietruszki 1 jajko oliwa sól pieprz Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów (ja użyłam(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól pieprz oliwa 250g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Wykonanie: 1.  Mięsne kuleczki Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę mannę, bułkę tartą oraz natkę z pietruszki i wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą

Szalona Kuchnia Eweliny
Fasolka po bretońsku 175

bretońsku będzie wam potrzebny spory garnek – najlepiej taki 10-litrowy. Gdybyście nie mieli takiego polecam wam zajrzeć tutaj. Możecie spróbować inne moje podobne przepisy – strogonow z wołowiny a także wołowinę po mongolsku. Zobacz mój film z przygotowania fasolki Składniki – Fasolka po bretońsku 400-500 g suchej fasoli – tu jest odpowiednia fasola 300 g boczku

Kuchennyviral.pl
CHILI CON CARNE 209

otrzymałam mieszankę ze sklepu  https://smakinatury.net/ . Potrawa  jest gęsta,podawana najczęściej w tortilli bądź jak u mnie na ryżu. Musi być dość pikantna. Składniki: 1/2 kg zmielonej wołowiny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy  papryka czerwona i żółta puszka pomidorów bądź 1/2 l przecieru pomidorowego ( domowej roboty) sos tabasco chilli w proszku(...)bądź mieszanka przypraw  https://smakinatury.net/produkt/chili-con-care/ Cebulę obrać,posiekać w kosteczkę,krótko przesmażyć.Na cebulę wrzucić zmieloną wołowinę,mieszając rozgniatając łyżką ok 5 min.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory bądź przecier pomidorowy.Papryki oczyścić,pokroić w kostkę,dorzucić do mięsa,dusić 10-15 min.Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy i opłukać na sicie,dodać do garnka.Dusi

Niespełnione zdolności kulinarne
Grillowany sznycel wołowy 150

Cienkie plastry wołowiny połączone w słodko słonej marynacie. Składniki 4 sznycle wołowe 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru palmowego pieprz Przygotowanie Mięso (grubość 5- 10 mm ) myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Sos sojowy, cukier, pieprz  i olej łączymy. Wołowinę mieszamy z marynatą. Pozostawiamy w marynacie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie grillujemy na rozgrzanej

R'n'G Kitchen
Domowy burger z frytkami z marchewki 196

hamburgerów. Jednak by był on całkowicie domowy powinniście poświęcić odrobinę więcej czasu na jego przygotowanie i zrobić własnoręcznie domowy ketchup -> przepis TUTAJ . Składniki (na 2 porcje) 200g wołowiny 1 żółtko 2 łyżki bułki tartej sałata pomidor majonez ser żółty domowy ketchup czerwona cebula sól pieprz bułki na hamburgerów Składniki na frytki z marchewki 2 duże marchewki oliwa z oliwek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
kabanos z domowej wędzarni 245

diabeł straszny", tak i  kabanosa wcale nie jest tak trudno wykonać, jak to się z początku wydawać nam może. składniki   na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita(...)opakowaniu zaokrąglamy w dół) Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą

Miód i pieprz
Jambalaya z resztkami z kurczaka 147

być warzywna „trójca święta” kreolskiej kuchni, czyli cebula, seler i zielona papryka plus ryż. Reszta to absolutny free style kucharza. Najczęściej występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami, krewetkami. Z warzyw, oprócz „świętej trójcy” można dodać marchew, pietruszkę, ziemniaki. Potrawa pochodzi oryginalnie z okolic Nowego Oleanu, ale do końca nie wiadomo jakie ma korzenie(...)rondla: „Jean, balayez” – powiedział:) Jambalaya rzeczywiście jest bardzo smaczna, świetnie nadaje się do odgrzania, a także do recyklingu kawałków pieczeni jakie zostały z niedzielnego obiadu: wołowiny, wieprzowiny, czy resztek pieczonego kurczaka. Amerykanie często gotują jambalayę po Święcie Dziękczynienia, żeby spożytkować kawałki wczorajszego indyka. My w naszej jambalai użyliśmy resztek kurczaka z rosołu. Podsmażony z chorizo zmienił się

Niedzielny kucharz
Kotlety babuni 1024

Połączenie wieprzowiny z wołowiną,  daje nam odpowiednią konsystencję na wykonanie smacznych  mielonych.  Składniki: 25 dag mielonej wieprzowiny 250 dag mielonej wołowiny biała część pora 15 dag pieczarek 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki grysiku sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Pora umyć i razem

Tradycyjna Kuchnia
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 341

Polskich Banków Żywności, kanapka z serem wyrzucona do kosza to aż 90 litrów zmarnowanej wody (tyle było potrzeba do jej produkcji), kilogram ziemniaków to aż 300 litrów, a kilogram wołowiny – od 5 to 10 tysięcy litrów wody. Produkcja żywności wymaga także energii w postaci paliw i prądu i oznacza emisję dwutlenku węgla w dużych ilościach. Jeśli to nie robi(...)makaron), kawałki mięsa z niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować w tortilli, albo na pizzy, stać się wartościowym dodatkiem do makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być podstawą do pysznego mięsno-krewetkowego farszu w azjatyckich pierożkach, a gotowane warzywa bazą sosu w zapiekance pasterskiej (zamiast nudnej sałatki jarzynowej). Krok 6. Zacznij mrozić Mrożenie domowych

Niedzielny kucharz
Bigos 147

dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?   Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 750 g kapusty białej 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny (np łopatki) 500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej 250 g boczku wędzonego 2 cebule 2 jabłka 15 suszonych śliwek, najlepiej wędzonych duża garść suszonych grzybów 1 puszka pomidorów(...)Zalewamy wodą (około 1 litra). Kapustę białą szatkujemy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażamy na oleju i następnie dodajemy do kapusty. Wołowinę i wieprzowinę i boczek kroimy na małe kawałki, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. C przez około 1 godzinę, po czym dodajemy do garnka z kapustą

Smakowity Blog Kulinarny
Stek ze strusia – marynowany 165

Pierwszy raz w życiu jadłam strusia. Mięso lekko podobne do wołowiny, ciemne ale mimo to specyficzne. Pozbawione trudnych do pogryzienia włókien. Muszę przyznać, że jest bardzo smaczne. Szkoda tylko, że jest drogie i trudno dostępne. Jeżeli jednak kiedyś będziecie mieli okazję wypróbować to koniecznie spróbujcie. Polecam. Składniki: 2 steki ze strusia Marynata 1 łyżka oleju kujawskiego cytryna – bazylia 1 łyżeczka(...)pieprzem. Marynatą dokładnie pokrywamy steki i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce do zamarynowania. Po tym czasie grillujemy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Podobnie jak wołowinę. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Wołowina duszona z warzywami 182

Jeszcze gorące czeka w kuchni, ale trzeba się spieszyć ze zdjęciami, bo zaraz może zostać pusty garnek. Pyszna wołowina w towarzystwie warzyw i pajdy domowego chleba poleca się na gorący obiad. Składniki: - 1 kg goleni wołowej - 2 papryki, u mnie zielona i żółta - 30 dag  zielonej fasolki szparagowej  , ( o tej porze roku tylko mrożona, u mnie dziś Poltino(...)czerwone cebule - 2 marchewki - 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki - 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki - sól - pieprz - olej 1. Wołowinę kroimy w plastry i obsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy wodą, dusimy 30-40 minut. Dodajemy warzywa pokrojone w słupki lub w kostkę i dusimy do czasu aż mięso będzie miękkie (ok.30-40 minut

Apetyczna babeczka
PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO 188

pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. NADZIENIE NR 1: - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 ugotowana marchewka - 1 jajko - 1 szklanka kapusty kiszonej - pieprz, majeranek, sól W/w składniki oprócz kapusty zmiksuj w blenderze, kapustę drobno posiekaj i dodaj do farszu. Dopraw(...)temp. 180 stopni C z termoobiegiem, pieczemy na złoty kolor. NADZIENIE NR 2 - 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości - 250 - 300 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu) - 1 jajko - pieprz, majeranek, sól - 500 g mrożonych grzybów - 2 łyżki masła Na maśle podsmażamy grzyby. Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem. Następnie postępujemy zgodnie

SMYKWKUCHNI
Barszczyk czerwony z uszkami 291

wykrawać kółka i nakładać farsz. Zlepiać uszka. Uszka gotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. "Barszczyk" 1 kg buraków 2 marchewki korzeń pietruszki (ew. 1/2 kg wołowiny na rosół, np. pręga) 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego woda z moczenia grzybów łyżka majeranku sól, pieprz 2 łyżki octu W garnku zagotować 3 l wody (jeśli chcemy wywar(...)mięsny to wodę zagotowujemy z wołowiną). Wrzucić obrane i grubo pokrojone warzywa, przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości (ok 1-1,5 godz). Przecedzić, dolać wodę z grzybów, majeranek i ocet. Doprowadzić do wrzenia. Uszka podawać z barszczykiem posypane natką pietruszki

Smakołyki Asi