biała, to jednak nie słonina i podgardle, a mam wrażenie, że taką widuję zazwyczaj w sklepach przed Świętami w cenie promocyjnej. W mojej jest: karczek, szynka, łopatka, wołowina i podgardle oczywiście, żeby zlepić całość. Jest go jednak w proporcji 4:1 i jest pyszna, polecam. Składniki : 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg szynki wieprzowej 1,5 kg karczku(...)wołowiny b/k 1,3 kg podgardla 1 i 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody naturalne kiszki wieprzowe wcześniej wymoczone 2,5-3 łyżki soli 1 i 1/2 łyżki czarnego pieprzu 40 g majeranku duża główka polskiego czosnku ( około 10-12 ząbków) Sposób przygotowania : Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę. Przełożyć do dużego garnka. Dodać
Gosia gotujeChilli con carne, czyli jedno z najbardziej popularnych dań jednogarnkowych. Syte, rozgrzewające i aromatyczne jest świetną propozycją na chłodne zimowe dni. Składniki (4 porcje) -500 g mielonej wołowiny -1 puszka czerwonej fasoli -1 puszka pomidorów -2 papryczki chilli -2 cebule -3 ząbki czosnku -1 czerwona papryka -2 łyżki oliwy z oliwek -100 ml bulionu lub wody -1 łyżeczka oregano(...)cayenne -sól, pieprz Przygotowanie Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, Przemsażyć około minuty. Dodać mieloną wołowinę i kminek. Smażyć aż mięso się zetnie. Na patelnię wlać bulion i pomidory z puszki. Zmniejszyć płomień. Dodać pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli przypawić solą i cayenne. Dusić
Zielona Kuchniarozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku 💓💓😋 Właściwie, to kurczaka możecie zastąpić jakimkolwiek innym mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny. Więc patelnie w dłoń! 😁 Teraz jeszcze tylko zajrzyj do przepisu i sprawdź jak przyrządzić najsmaczniejszy gulasz tego sezonu! 👍👍👌 Pięknie polecam Wam mój przepis, korzystajcie i ulepszajcie go oczywiście! Ślicznie(...)pozdrawiam Kasia 👄 SKŁADNIKI: 0,5 kg filetów z kurczaka (może być także indyk, jagnięcina lub wołowina) 2 łyżki wędzonej papryki mielonej 2 łyżki musztardy 1 -1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 2 liście laurowe, pokruszone 1 łyżka majeranku suszonego 1 szczypta goździków, mielonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżka słodkiej papryki, mielonej następnie
Moja Książka KucharskaWołowina to mięso, które bardzo lubię, ale nie robię jej zbyt często, to mięso dla ludzi cierpliwych. Dziś chcę Ci pokazać przepis na rumsztyk wołowy z cebulką. Składniki: 400 g wołowiny, u mnie krzyżowej 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 jajo bułka tarta 1 cebula Przygotowanie: mięso umyj i dosiekaj na malutkie kawałki przełóż je do miski dodaj musztardę, jajo
Oka w rosole czyli KaFka gotujejeszcze nie raz zagości na naszym stole. Składniki (2 porcje) -2 glazurowane donuty -4 plastry boczku -2 plastry sera amerykańskiego lub innego żółtego dobrze rozpuszczającego się -300 g mielonej wołowiny -sól, pieprz -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Plastry boczku usmażyć na chrupko (najlepiej na grillowej patelni bez dodatku tłuszczu). Wyłożyć na ręcznik papierowy. Donuty przekroić wzdłóż na pół. Podsmażyć(...)patelni, na której smażony był boczek - rozciętą stroną do dołu. Wołowinę doprawić solą i pieprzem według uznania. Uformować 2 burgery. Usmażyć na oleju. Po ostatnim odwróceniu burgery przykryć plastrami sera i chwilę smażyć aż się rozpuści. Na talerzyki wyłożyć połówki donutów glazurowaną stroną do góry. Wyłożyć burgery z serem, przekryć chrupkim boczkiem i pozostałymi połówkami donutów. Wartość energetyczna (1 porcja
Zielona Kuchniadostał ślinotoku na widok pięknie wysmażonego steka, porządnego kawałka wołowiny. Ja tak. Dlatego kiedy mogę, raz na jakiś czas kupuje w sklepie porządny ładny stek z antrykotu - wołowiny sezonowanej w popularnym sklepie sieciowym (używam steków z Sokołowa). Jak na razie jeszcze się nie zawiodłam na jakości ich mięsa. Dobrze przygotowane mięso jest soczyste, kruche i pyszne. Wystarczy sól, pieprz, może
Bernika - moj kulinarny pamietnikdrugie, nazwa harira wywodzi się od arabskiego słowa harr , co oznacza gorący . Po trzecie, mieszanka przypraw używana do tej zupy serio pali od środka. Yalla! Składniki: 1/2 kg wołowiny 1 szklanka cieciorki 1 szklanka zielonej soczewicy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula 1 marchewka 1 puszka krojonych pomidorów 1 pęczek pietruszki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru(...)którą ją posypujecie i daktyle, którymi ją przegryzacie. To będzie pyszne, przygotujcie się! Niektórzy dodają jeszcze kolendrę. Też możecie. Możecie też zamiast soczewicy dać groch lub bób, a zamiast wołowiny baraninę, ewentualnie kurczaka lub indyka. Możecie też dosypać do gotowania kuskus, drobny makaron albo ryż, ale maksymalnie garść. Możecie ją podać z jajkami na twardo i suszonymi figami zamiast daktyli
GRUBY WAŁEKwykorzystanie Oleju Wielkopolskiego w tradycyjnych daniach, w nowoczesnym wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ). #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki na porcję dla 4-6 osób: 0,5 kg miękkiej wołowiny 100 g kaszy (mieszanka pęczaku, owsianej i czerwonego ryżu) + 1 i 1/4 szklanki wody 80 g wędzonego boczku 1 cebula 3 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki musztardy sarepskiej(...)smażenie zrazów Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą tłuczka rozbić, a następnie posolić, popieprzyć oraz posmarować z jednej strony odrobiną musztardy. Na rozbite kawałki wołowiny przełożyć kaszę wraz z grzybami. Przygotowane mięso zawinąć - najpierw tył, później boki i mocno ścisnąć, aby zrazy się nie rozleciały. Jeżeli boicie się, że podczas smażenia zrazy zdeformują się to owińcie
Ugotowaćbiałego wytrawnego wina 1 jajko 3 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Nadzienie: 12 dag mielonej wołowiny ½ gotowanego małego buraczka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 łyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 6 świeżych liści bazylii 2 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól(...)mieszamy ryż dokładnie z całym jajkiem. Przygotowujemy nadzienie: Na małej patelni rozgrzewamy olej z bazylią, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę, startą marchewkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach , dodajemy pokrojonego w kostkę gotowanego buraczka, dusimy aż płyn odparuje a mięso przestanie być surowe, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Wanilia i Kardamonkolację, albo obiad do pracy, jak znalazł. Wystarczy wydrążyć, nadziać i wstawić do piekarnika. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 4 mini dynie hokkaido 250 gram mielonej wołowiny 1 cebula 4 plasterki żółtego sera np. Gouda 4 pomidorki koktajlowe 2 wędzone śliwki smalec, lub klarowane masło do smażenia natka pietruszki kumin majeranek pieprz sól Wykonanie: Osobno(...)podsmażamy mieloną wołowinę i pokrojoną w kosteczkę cebulkę. mieszamy je razem z quinoą, rozdrobnionymi śliwkami, przeprawiamy, solą pieprzem, majerankiem i kuminem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone wcześniej dynie. Wierzch przykrywamy plasterkami żółtego sera, na nim układamy plasterki pomidorków koktajlowych. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 190 stopni i pieczemy, aż dynie będą miękkie (czas pieczenia zależy też od ich wielkości
Quinoa Raz!danie uniwersalne, które doskonale pasuje zarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu - my bitki jedliśmy przez 3 dni, codziennie z czym innym 😉 Składniki: 600-700 g wołowiny bez kości (z udźca/ligawy) 2-3 cebule 2 grzybki suszone 2 łyżki musztardy z żurawiną Octim 2 łyżki mąki ziemnaczanej 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie sól, pieprz przyprawa(...)przenosimy do garnka. Jeżeli kawałki mięsa są za duże, możemy je przekroić na pół. Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu wołowiny. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, suszone grzybki i zalewamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy
Kuchnia MagdaLenyTimes New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepis ten przywieźliśmy z ostatnich wakacji, spędzonych w albańskim mieście Durres. Składniki 300 g wołowiny (u nas polędwica) 400-500 g ziemniaków 1 l wrzątku natka pietruszki 1 jajko sok z 1/2 cytryny sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Wołowinę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, zalewamy wodą, tak by przykryć nią mięso, dodajemy ¼ łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 60 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, dolewamy wrzątku, gotujemy 30 min pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Jajko łączymy z sokiem, hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy
R'n'G Kitchenczosnku Uwaga: Jeśli chcecie przygotować mięsną pastę bulionową to optymalnym, moim zdaniem, rozwiązaniem jest zachowanie proporcji 1: 1 to znaczy do 50 dag dwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też około(...)minutę z prędkością 10 . Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce lub zapasteryzować. Ps. Jeśli chcecie przygotować pastę z dodatkiem mięsa, to pokrojoną i pozbawioną błon i ścięgien wołowinę lub drób wrzucamy na wirujące noże i miksujemy przez 40 sekund z prędkością 9 , po czym dodajemy do zmiksowanych warzyw i postępujemy jak podałam wyżej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMięso w zupie Ramen powinno się długo gotować.. szczególnie, gdy zupa jest robiona na wołowinie z dodatkiem kości. Chciałam Wam pokazać moją ulubioną wariację z tego typu "rosołem". Ciekawa jestem, czy Wam też tak posmakuje :-) Czas przygotowywania: około 30 minut Łączny czas gotowania: 6 godzin Ilość porcji: 10 Składniki: • 1 kg wołowiny - szponder z kością
AniaGotuje.pldań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiaj na obiad szybkie klopsiki z mielonej wołowiny podane z kaszą gryczaną. KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: klopsiki: 500 mielonej wołowiny 3 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu
Bon appetit mon amie