Wołowina na moim stole dość rzadko gości , z racji tego że za nią nie przepadamy , ale ostatnio moje kubki smakowe wariują , i małymi korkami przekonuję się do wołowiny , i tu zapraszam na fajne roladki , z porą i ogórkiem kiszonym , fajne połączenie smaków . Składniki 8 cienkich plastrów kotletów wołowych 4 średnie ogórki kiszone 1 pora ( część biała ) musztarda
Mój Smakteż mając wreszcie dosyć ciągłych narzekań i biadoleń, odpaliłem w końcu domową wędzarenkę, a poniższy tekst jest rezultatem mych starań. składniki na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz, majeranek ( ilość wedle upodobań) saletra(...)lecz należny zachować umiar) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, saletrą
Miód i pieprzciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) Burgery: 500 g mielonej wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo(...)smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Bułeczk i przekrawamy wzdłuż ( możemy je podpiec na patelni). Na dół wykładam y po rcje wołowiny , a na nią kilka plasterków ogórka (w oryginalnym hamburgerze z najdziemy jedynie jeden plasterek ) , posypujemy cebulką . Górną część bułeczki smarujemy od spodu ketchupem oraz musztard ą (po ok. 1 łyżecz
Słodka Stronabłyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny smak, przełamany ziołami. Myślę, że szczególnie przypadną do gustu Panom. Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną: 400 – 500 g mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny 1 duża biała lub czerwona cebula 3 ząbki czosnku 50 g suszonej żurawiny 50 g wyłuskanych pistacji 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego(...)kolendry szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 - 500 g mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny 1 duża biała lub czerwona cebula 3 ząbki czosnku 50 g suszonej żurawiny 50 g wyłuskanych pistacji 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego
Poezja smakuDodać paprykę, pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać go z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. Jest pyszny! 1-1,5 kg wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej (ew. 3 łyżki oleju) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina(...)Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się wytopi. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i solimy. Smażymy aż cebula będzie szklista. Na rozgrzany tłuszcz z cebulą wrzucamy wołowinę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy nad dużym ogniem i szybko mieszamy, aby mięso się szybko ścięło. Dzięki temu będzie soczyste w środku. Gdy mięso dokładnie się obsmaży dodajemy paprykę. Jeżeli
Marder&Marder Manufacturejednak postanowiłam go przedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak czy wołowina. Tylko że kurczaka gotujemy znacznie krócej,a wołowinę dwa razy dłużej niz mięso wieprzowe. Dlatego też staram się dołączać zdjęcia by było łatwiej wyobrazić sobie to o czym piszę. Składniki
Viola cooks with passionjedna z potraw których nie mogłam ogarnąć. Mój piesek siedzący pod stołem zawsze był szcześliwy i najedzony :-) Poznałam męża a on pochodzi ze Śląska i....? I zakochałam się w wołowinie pod taką postacią. U nich zwane sa "Roladkami Śląskimi" "Przez żołądek do serca" Tak to było ze mną. Podzielę się teraz z wami swoją miłością do tej potrawy. Składniki(...)Wołowiny Musztarda Kilka ogórków kiszonych Cebula czerwona/biała wedle uznania Kilka plastrów boczku surowego (na jedną roladke jeden plaster) Wedle uznania papryka ja ją dodałam po raz pierwszy. Sól,pieprz Mąka Sposób: Mięso rozbijamy tłuczkiem musi być bardzo cienkie. Smarujemy mięso musztarda ,umieszczamy boczek , cebule,ogorka,paprykę i zawijamy ścisło. Patrz
Viola cooks with passioncheese – jedno z najprostszych dań, szybkie, niedrogie, a jednocześnie przepyszne. Wystarczy makaron, najlepiej w formie kolanek (na przykład chifferi, piccolini, pipette rigate), ulubione mięso mielone (najlepiej pasuje wołowina, ale nie będziemy się upierać), ser (mozzarella albo cheddar), sos pomidorowy marinara, odrobina przypraw i przepyszny obiad w stylu comfort food gotowy. Amerykański makaron z serem i mięsem(...)cheese choć tak prosty doczekał się specjalnych wersji przygotowywanych przez najlepszych szefów kuchni. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1 cebula 1 czerwona papryka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego opcjonalnie łyżeczka płatków suszonej papryki 1 łyżka włoskiej przyprawy (przepis tutaj) lub suszonego oregano albo bazylii 2 łyżeczki cukru 2 garści poszatkowanego szpinaku baby albo natki pietruszki
Pociąg Do Kuchniprzede wszystkim tureckiej, kuchni. Baranina lub jagnięcina, odpowiednio dobrane przyprawy, sosy oparte na jogurcie i mięcie. Prawdziwa kofta z grilla to właśnie mielona jagnięcia, ale można ją także zastąpić wołowiną. Mielone kotleciki można formować na patyczkach do szaszłyków bądź szpadach, albo grillować bezpośrednio na ruszcie. Oczywiście najlepszy do kofty z grilla jagnięcych kotlecików mielonych po turecku jest grill opalany drzewem(...)jagnięce kotleciki mielone po turecku to cudowne połączenie pikantnego mięsa z chłodzącym sosem miętowo-jogurtowym, idealnie pasującym do dania. Składniki (8 porcji): ok. 0,8 kg mielonej jagnięciny (ewentualnie wołowiny dobrej jakości) 2 łyżeczki mielonej kolendry 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku 2 łyżeczki chili (można dać mniej, jeśli nie lubicie bardzo pikantnych potraw) 2 łyżeczki kuminu mielonego (kminu rzymskiego
Pociąg Do Kuchniwpadnie mi w ręce kawałek dziczyzny to robię to z pompą. Gulasz mięsny z dzika jest tego przykładem. Użyłam tutaj szynki z dzika. Piękne mięso o ciemnym kolorze, przypominające wołowinę. Wpadłam więc na pomysł przyrządzić gulasz z dzika podobnie jak francuski gulasz Boeuf bourguignon . Gulasz jest bardzo aromatyczny i w odróżnieniu od gulaszu z wołowiny jest gotowy już po godzinie
codojedzeniabudki. Domowe burgery mogą również stanowić szybkie i proste danie obiadowe. składniki na 4 porcje 4 bułki do hamburgerów 4 plastry żółtego sera 300 g mielonej wołowiny 2 korniszony 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 pomidor 4 liście sałaty 2 łyżeczki musztardy 4 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Korniszony oraz białą cebulę drobno(...)siekamy. Do miski przekładamy mieloną wołowinę, dodajemy posiekane korniszony i cebulkę oraz musztardę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko wyrabiamy dłonią na gładką masę. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże, płaskie kotlety. Czerwoną cebulę oraz pomidora kroimy w plastry. Następnie przygotowujemy sos, do miski przekładamy ketchup dodajemy majonez i całość odkładnie mieszamy. Kotleciki smażymy na patelni grillowej
Smakowite DaniaJasia" którego trzeba dzień wcześniej namoczyć. Ale poszłam na skróty i prościej było mi dodać fasolę z puszki. Walory smakowe zupy na tym nie ucierpiały. Dodanie klopsików z chudej wołowiny uczyniły tę zupę delikatną, bardzo treściwą i sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób. Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki
Kuchnia u Krysiczas się uczę. Miałam ochotę na sajgonki, a że wizyta w restauracji odpada (o czym każdy Celiak wie) musiałam sama podołać zadaniu. Wymyśliłam więc sajgonki z farszem z mielonej wołowiny, grzybków mun, czarnej quinoy, warzyw i bezglutenowego makaronu z fasoli mung, usmażyłam je na złoto na oleju ryżowym. Ale co by to były za sajgonki bez sosu? No i stworzyłam(...)słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki jak kurczaczek na Wielkanoc, albo nawet bardziej ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy 200 gram mielonej wołowiny 50 gram makaronu z fasoli mung 1 duża cebula 1 duża marchew 6 - 8 suszonych grzybków mun 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego 2 łyżki oleju ryżowego 1 owoc pieprzu indonezyjskiego (można zastąpić zwykłym) sól 2 opakowania
Quinoa Raz!imbir sproszkowany 150 ml słodkiej śmietany 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki Przygotowanie Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę , por, pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni(...)wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w proszku , dokładnie wymieszałem. Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki , dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem do flaczków, gotowałem 5 minut. Następnie
R'n'G Kitchenobieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do zeszklonej cebuli, na sam koniec smażenia, wrzucamy surowy czosnek i od razu ściągamy całość z ognia. Dokładnie studzimy. Mięso do nadzienia – wołowinę i wieprzowinę, pozbawiamy błonek i ścięgien, a następnie kroimy razem ze słoniną w dosyć drobną kostkę- mniej więcej 2/2cm. Mięso zmrażamy – dużo łatwiej mieli się lodowato zimne, twarde mięso(...)posiekaną natką pietruszki. Przepyszne! CIASTO NA KOŁDUNY 400g mąki pszennej typ 500 400ml maślanki 1 niepełna łyżeczka soli NADZIENIE NA KOŁDUNY /50-60 sztuk/ 230g łopatki lub szynki wieprzowej 230g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef) 100g surowej słoniny, bez skóry 200g cebuli 50g masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 kostki bulionowej wołowej + 8 łyżek wrzącej wody świeżo mielony
Karo in the Kitchen