wołowina - 6514 przepisów (strona:92/435)

Pieczeń z dzika w marynacie wg Aleex 203

kuchni blogowej? Jak zwykle przygotowałam dla Was coś pysznego. Zapraszam na pieczeń z dzika, którą robiłam niedawno. W ten sposób można przyrządzić każdy rodzaj dziczyzny, ale także wołowinę. Mięso smakuje znakomicie: jest mięciutkie, aromatyczne, po prostu rozpływa się w ustach. Tak zrobiona dziczyzny smakuje mi najbardziej. Świetnie sprawdzi się na stole bez względu na okazję. I wiecie co? Nawet jeśli(...)jesteście przekonani do dziczyzny, naprawdę warto jej spróbować, szczególnie w tej wersji. Gorąco polecam. Składniki: • Udziec z dzika, sarnina lub wołowina (ok 2 kg) Marynata: • 1,5 szklanki oleju • 4 łyżki musztardy delikatesowej • 2 ziarna ziela angielskiego • 2 ziarna jałowca • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej lub soli • 1 łyżka słodkiej papryki • 1 łyżka przyprawy do mięs

W mojej kuchni
Gołąbki z wołowiną z wolnowaru 171

Bardzo smaczne gołąbki. Wołowina z pęczakiem to świetne połączenie. Na dodatek gołąbki robione w wolnowarze to duża wygoda. Wstawiamy i zapominamy. Można je oczywiście przygotować w sposób klasyczny, bez wolnowaru. Będą równie dobre. Przepis na gołąbki tradycyjne   tutaj . Polecam. składniki ok 20 liści kapusty włoskiej  farsz: 500 g wołowiny 300 g ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego

Stare Gary
Pasztet domowy pieczony w boczku 257

wieprzowiny 1 kg wołowiny 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry 5 dkg wątróbki  4 - 5 jajek 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej smalec do wysmarowania formy boczek parzony, pokrojony w cienkie plasterki bułka tarta Przyprawy do zagotowania(...)powinno zostać 1/2 szklanki wywaru. Mięso dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki około 3 x 3 cm. Włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw (taka ilość wystarczy, ponieważ podczas duszenia z mięsa wydzieli się dodatkowa ilość wody). Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać

Świat Domowej Kuchni
Solanka. 210

dzielić się na różne odcienie. Wiele odcieni kwaśności. To już wszystko wiadomo? ;) Solanka jest daniem kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Bardzo popularna była (i jest) we Lwowie. Składniki: mała porcja wołowiny rosołowej z kością (do 1/2 kg) porcja włoszczyzny kilka wędzonych kiełbasek kilka parówek dobrej jakości 100 g boczku wędzonego 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki(...)posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Po chwili dodać koncentrat i stopniowo dolewać wywar stale mieszając. Dodać pokrojone w plasterki kiełbasę i parówki, wołowinę oraz ogórki (w plasterkach).  Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1/2 godziny.  Sprawdzić smak i ewentualnie dodać wody z kiszonych ogórków dla uzyskania odpowiedniej kwaśności

zadanie-gotowanie
Create Your Taste w McDonald's - Czy nadchodzi burgerowa rewolucja? 145

Warszawie, stał się piątym miejscem w Polsce oferującym tę możliwość. Z czym to się je? Cena podstawowego burgera wynosi 17,50zł. W nią mamy wliczone: ćwierć funta wołowiny i wszelkie dodatki (oprócz dodatkowego mięsa) wymienione poniżej. Komponowanie własnego burgera składa się z 5 kroków: Pieczywo: chrupiąca pszenno-żytnia bułka lub maślana brioche do wyboru Mięso: burger wołowy (maksymalnie(...)które uwielbiam. Jednak uważam, że największym minusem nowego podejścia jest tak mały wybór samego mięsa. Bądź co bądź, to podstawa burgera! Sam bekon jest dobry i odpowiednio wysmażony, jednak wołowina ta sama, co we wszystkich kanapkach bez możliwości wyboru stopnia wysmażenia. Nudą wieje na kilometr. Domyślam się, że ma to ułatwić pracę na kuchni, bo już odtwarzanie skomponowanej kanapki przez

Food Square
Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami 185

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami Zapraszam na ucztę. Dziś wołowina oraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos. Składniki:     2 świeże medaliony wołowe     2 ziemniaki     4 marchewki     1/2 selera(...)następnie całość zredukować poprzez gotowanie przez jedną minutę. Ułożyć na talerzu upieczone warzywa, soczyste medaliony oraz aksamitny i bardzo smaczny do nich sos pieprzowy. Bagietka obowiązkowa. Proponowane wina do wołowiny to : czerwone Côtes de Bergerac (Sud-ouest); czerwone Bordeaux supérieur rouge (Bordeaux); czerwony Saint- Emilion (Bordeaux

Wino Francja Kuchnia
Akademia Smaku Sokołów - warsztaty kulinarne z wołowiną 216

urokliwa posiadłość z dziewiętnastowiecznym dworkiem, w którym obecnie znajduje się siedziba Akademii Smaku Sokołów . Firma Sokołów S.A. zaprosiła mnie i grupę kulinarnych zapaleńców na spotkanie połączone z warsztatami o wołowinie. Bardzo przepraszam, że wegetarian i wegan dzisiaj nie zachęcam do dalszej lektury wpisu, z wiadomych względów. Dziś rzecz jest przede wszystkim o mięsie, o bardzo dobrym mięsie . Z takiej pysznej(...)wołowiny można przygotować wspaniałe dania np. pieczeń z ligawy . Odpowiednio przyrządzona będzie krucha i bardzo smaczna. Smaczna Pyza lubi nowoczesne urządzenia, ale sos majonezowy najlepiej kręci się ręcznie, prawda? W ten tradycyjny sposób do sałatki cezar wyszedł przepyszny! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Stek tomahawk z salsą z czerwonej cebuli 200

pewnego czasu w Polsce można kupić długo dojrzewającą wołowinę. To rewelacja. Steki są przepyszne, kruche, rewelacyjne. Może przez lata w tym był problem, ż wołowina nie dojrzewała, nie wiem, ale teraz można kupić idealne mięso na steki. Ostatnio kupiłam stek typu tomahawk, taki z kością, prawie jak z amerykańskich filmów. Stek był sporych gabarytów, ważył ponad 800 gram. Na opakowaniu

Smaki Ewy
Panang curry z wołowiną 203

Blueberry Corner by "jagodzianka" Tajskie panang curry z wołowiną jadłam pierwszy raz w restauracji Rien Tong w Arlington koło Waszyngtonu. To było wyjątkowe doznanie … Przeczytaj cały artykuł Post Panang curry z wołowiną pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Wołowina po burgundzku 144

Klasyka kuchni francuskiej - pyszna, aromatyczna wołowina po burgundzku. Dopełnieniem smaku tego delikatnego mięsa są tu marchewki, pieczarki i suszone śliwki a lekko przydymiony aromat zyskamy doprawiając danie sproszkowaną, wędzoną papryką. Wołowinę po burgundzku możecie dusić w normalnym garnku ale jeżeli chcecie zyskać na czasie wykorzystajcie szybkowar, co szczerze polecam

Milion Smaków
Stek ze strusia 142

Wiele osób uważa, że struś ma podobne mięso do wołowiny. Zgodzę się jeśli chodzi o strukturę mięsa i czas obróbki termicznej. Rzeczywiście stek ze strusie można przygotować w zasadzie prawie tak samo jak z kawałka wołowiny takiej samej wielkości. Smakuje jednak inaczej. Jak? Spróbujcie sami. To szybkie i naprawdę proste danie

Milion Smaków
karkówka wołowa obsuszana, dojrzewająca domowa wędlina 342

obsuszana wołowa karkówka Wiele osób stroni od wykonywania wyrobów z mięsa wołowego, moim zdaniem całkiem niesłusznie. Przecież z wołowiny również można wykonać kruche i delikatne wyroby. Oczywiście nie nadają się do tego chude części mięsa z udźca, ale poprzecinany delikatną siatką marmurkowego tłuszczu rozbratel, czyli kark wołowy, to już surowiec wprost idealny na wyrób pysznej domowej wędliny. składniki foremny kawałek(...)przywiązać sznurek, na którym go zawieszamy  do suszenia. Tak przygotowane mięso wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dziesięć dni. Wołowina wisi w spokoju, my czekamy i gotowe

Miód i pieprz
Gulasz wołowy z ziemniakami 124

Uwielbiany przez nas...od czasu, do czasu musimy, bo się udusimy ;) smak podrasowany przyprawą do wołowiny ( wyborna, nieziemsko aromatyczna ) od Skworcu Składniki 500 g mięsa wołowego (gulaszowego) 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 1 l bulionu wołowego 1 łyżka przyprawy do wołowiny 6 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku

R'n'G Kitchen
Kotlet z karkówki po argentyńsku 213

Kotlet z karkówki po argentyńsku Karkówka , to bardzo wdzięczny kawałek mięsa , smakuje dobrze w każdym przepisie . Tym razem wykorzystany zamiast wołowiny , w wariacji argentyńskiej . Wiadomo najlepszy jest steak po argentyńsku , ale z uwagi na fakt ,że w naszym kraju trudno o wołowinę argentyńską …itd . Koniec , końców , tak tez było smacznie ,pomysł z sadzonym jajem jest naprawdę trafiony i wstrzelił

Ogrodnik w podróży
flaki wołowe z pomidorową nutą 167

dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem masła i  korzennych przypraw.  składniki na porcję dla sześciu osób bulion wołowy 700 g  przerośniętej wołowiny 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaki 700-800 g oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już(...)marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 2 łyżki pomidorowej pasty 2 łyżki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka domowego  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie

Miód i pieprz