QUESADILLA Z KURCZAKIEM LUB WOŁOWINĄ / CHICKEN OR BEEF QUESADILLA Kuchnia meksykańska kojarzy mi się papryczkami chilli, burrito i chilli con carne, a ja nie przepadam za bardzo ostrym jedzeniem. Stąd też quesadilla – delikatne danie gdzie podstawą jest ser (hiszp. quesa – ser). Jedyne co potrzebujesz, żeby zrobić to danie to warzywa, ser i tortille oraz pół godziny. To sprawia(...)smażymy warzywa – po kolei – cebula, papryki, cukinia, pieczarki. Całość smażymy aż wszystkie warzywa zmiękną. Na drugiej patelni, w tym samym czasie, smażymy mięso – osobno kurczaka i wołowinę. Gdy warzywa i mięso są gotowe układamy wszystkie skłądniki po kolei na tortilli – najpierw warstwa serów, potem mięso, warzywa z patelni i kukurydza, na wierzch znowu wartwa serów
Martyna CooksPolędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem inspirowana była moim ukochanym bulgogi (smażoną wołowiną z warzywami, podawaną z ryżem). Polędwiczka wieprzowa w takim wydaniu sprawdza się równie dobrze jak wołowina. To danie typu stir-fry, dlatego zrobimy je błyskawicznie – ja gdy wracam po pracy przygotowuję je w 30 minut, a resztki pakuję do lunchboxa – mam świetne jedzenie
Poezja smakumarynaty dodaliście jeszcze cukier brązowy i… kakao. Nietypowa marynata, która jak sądzę wykorzystacie na najbliższym grillu, świetnie łączy się wieprzowina – boczek i karkówka. Natomiast jeśli chodzi o wołowinę to na pewno marynata sprawdzi się z antrykotem, polędwicą, czy rostbefem. Śmiało możecie ją użyć do drobiu – na przykład piersi z kurczaka. Zatem bierzemy się do roboty. Będziecie(...)się wymieszały. Marynata jest gotowa do użycia. Trzeba jednak pamiętać, że zanim ją użyjemy do mięsa należy właśnie mięso posmarować oliwą lub olejem. Najlepiej zamarynować nasze kawałki wieprzowiny bądź wołowiny dzień wcześniej i nie później niż pół godziny przed położeniem ich na ruszt. Kawową marynatę należy przechowywać zamkniętą i najlepiej w lodówce, nie dłużej niż 2 tygodnie. Gotowe. Smacznego. Koszt
Kuchennyviral.plWoli Suchożebrskiej, gdzie gości Akademia Smaków Sokołów. Czekał tam na nas piknik, leżaki, pyszne piwa z całego świata i niezastąpiony Szef kuchni Dominik Moskalenko, a także wspaniała polska wołowina produkowana przez Sokołów. Dominik opowiedział nam o tajnikach sezonowania tego rodzaju mięsa. Podczas warsztatów - jak widać na zdjęciach - humory nam dopisywały. Fajnie było się spotkać z blogerami kuchennymi, którzy(...)trawce. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: orientalnego szaszłyka z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi marynowaną w piwie polędwicę wołową z chrupiącymi sałatami burgera z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego Zapraszam do obejrzenia krótkiej relacji z warsztatów. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie. To był cudnie spędzony dzień pełen wrażeń i pysznych smaków
Kulinarne przygody GatitySUROWIEC I ROZDRABNIANIE -karkówka 2 kg --sitko szarpak -łopatka 2 kg--sitko 8 mm -wołowina kl 2(ścinki) 0,5 kg --sitko 2,5 mm -słonina dobrej jakości 0,5 kg --w kostkę 0,5-1 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-19 g/kg -sól nie jodowana 25 g do słoniny -pieprz czarny 2 g/kg -gorczyca biała mielona(...)umieszczamy w osobnych pojemnikach, peklujemy zgodnie z gramaturą. Słoninę tniemy w kostkę i stopniowo solimy. Mieszamy bardzo dokładnie aby całość kostki była pokryta solą. Wołowinę kroimy w kostkę około 2 na 2 cm. Wszystko peklujemy 48 godzin. Każdy rodzaj mięsa ma byś w osobnym pojemniku. Odstawiamy do lodówki temperatura 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, mieszamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna dania z drobiu w jasnych
Pomysłowa kuchniapolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu(...)pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń
U Fiolkigdzie w siedzibie Akademii Smaku Sokołów , w Dworku Ziemiańskim grillowaliśmy. To przepiękne, malownicze miejsce idealne na odpoczywanie i wspólne biesiadowanie. Tutaj Dominik Moskalenko wołowinę z Sokołowa na różne sposoby grillował ♨ i świeżych warzyw 🌿🍅🍆 do niej, nie żałował. Blogerzy oczywiście mu pomagali i wspólnie takie oto dania przygotowali: Orientalne szaszłyki z rostbefu wołowego(...)sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi 🍡; Marynowana w piwie polędwica wołowa z chrupiącymi sałatami 🍴; Burgery z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego 🍔. Podczas tego grillowania ♨, z Brofaktura nowych piw 🍻 podawano nam do smakowania 👄😍. Ach! co to było za spotkanie, ach! co to było za smakowanie, jakże znakomite, cudowne, wyśmienite 😊. Pogoda dopisała, słońce
Moniki SmakołykiOstatnio domową produkcją tuszonki zajął się brat. Przetestował kilka przepisów i opracował swój sposób na zrobienie mięsa w słoiku. Tuszonkę można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowiny, a nawet z drobiu. Do jej przygotowania lepiej wybierać mięso nieco tłustsze, jak na przykład karkówka, podczas duszenia tłuszcz się wytopi i zbierze u góry słoika, a samo mięso zanurzone(...)kolejnego dnia 40 minut, na trzeci dzień 30 minut. Można pasteryzować je w szybkowarze przez 60-80 minut. U mnie sprawdza się pasteryzowanie w piekarniku. Ponieważ tuszonkę robiłam z wołowiny, która potrzebuje dłuższego czasu gotowania, pasteryzacja w piekarniku trwała 6 godzin w temp. 100stC (tuszonkę wieprzową pasteryzowałam 4h). Wyszło niesamowicie kruche i miękkie mięso, soczyste, dobrze doprawione. Po wystudzeniu taką
Obiad gotowyulubionego Chińczyka. Ale po ostatnim razie, kiedy był tak tłusty że frytki to przy nim ‘mały pikuś’, zakasałam rękawy i znowu zrobiłam go sama. Ryż smażony – bardzo klasyczny, z wołowiną, z jajkiem, groszkiem, marchwią i szczypiorem, czosnkiem i imbirem. Pysznie, szybko i do pełna! Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu na odmierzenie, odważenie(...)macie mrożony – przelewamy świeżo zagotowanym wrzątkiem, odcedzamy i przekładamy do osobnej miseczki. WSZYSTKO RAZEM 1. Mocno rozgrzewamy wok z łyżką oleju. Na dymiący już prawie tłuszcz wrzucamy wołowinę z całą zawartością miseczki i smażymy mieszając przez 3-4 minuty, do zamknięcia mięsa i lekkiego zbrązowienia. Wszystko z woka przekładamy z powrotem do tej samej miseczki. 2. Do gorącego woka (jeśli
Karo in the KitchenStek z dojrzałego rostbefu smakuje równie dobrze jak z polędwicy. Razem z frytkami tworzy niezwykle smaczny, męski obiad. Jeżeli jesteś fanem lub fanką wołowiny musisz spróbować go koniecznie. Oczywiście nie znajdziesz tutaj przepisu na frytki, bo tego chyba nie muszę opisywać. Pamiętaj, że taki stek może być także świetnym pomysłem, aby zaskoczyć swojego męża, narzeczonego czy chłopaka. Życzę smacznego! Składniki(...)natłuszczamy oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Na tym etapie możemy przyprawić nasz rostbef delikatnie przyprawą ale nie solimy. Warto nie przesadzać z przyprawą, aby nie zabić smaku wołowiny. Grillowanie naszego steka zaczynamy od bocznej strony, gdzie znajduje się otoczka z tłuszczu. Sporo osób ją wycina, jednak dodaje ona smaku mięsu. Wystarczy ją stopić przez około 30-60 sekund
Programista w kuchnimiesięcy Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.) 2 do 3 dni 1 tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso(...)trwałości żywności zapakowanej próżniowo Chleb, bułeczki 6 do 8 miesięcy 1-3 lata Ryby około 6 miesięcy 2 lata Warzywa i owoce 6 do 12 miesięcy 2 lata Mięso (wołowina, wieprzowina, drób) około 6 miesięcy 2-3 lata Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni 2-3 lata ------- Zgrzewarkę próżniową FFS005X
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeżeli jesteś posiadaczem Tefala Cuisine Companion to przygotowanie tego dania będzie dla Ciebie jeszcze łatwiejsze! Jeżeli nie posiadasz zmielonego mięsa, wystarczy wrzucić do misy wyposażonej w ostrze tnące kawałki wołowiny, tutaj razem z chorizo i zmiksować przez 30 s przy prędkości 10:) I proszę, baza na klopsiki gotowa. Tak samo z potrawką, wrzucamy wszystkie składniki do misy wyposażonej w mieszadło(...)sama się zrobi. Szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią (4 porcje) Składniki na klopsiki: 1 jajko rozbełtane 200 g mielonej wołowiny 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w drobną w kostkę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry sól i pieprz do smaku Składniki na potrawkę
karmelowymarynaty dodaliście jeszcze cukier brązowy i… kakao. Nietypowa marynata, która jak sądzę wykorzystacie na najbliższym grillu, świetnie łączy się wieprzowina – boczek i karkówka. Natomiast jeśli chodzi o wołowinę to na pewno marynata sprawdzi się z antrykotem, polędwicą, czy rostbefem. Śmiało możecie ją użyć do drobiu – na przykład piersi z kurczaka. Zatem bierzemy się do roboty. Będziecie(...)się wymieszały. Marynata jest gotowa do użycia. Trzeba jednak pamiętać, że zanim ją użyjemy do mięsa należy właśnie mięso posmarować oliwą lub olejem. Najlepiej zamarynować nasze kawałki wieprzowiny bądź wołowiny dzień wcześniej i nie później niż pół godziny przed położeniem ich na ruszt. Kawową marynatę należy przechowywać zamkniętą i najlepiej w lodówce, nie dłużej niż 2 tygodnie. Gotowe. Smacznego. Koszt
Kuchennyviral.ploliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski wołowinę i smażymy ją, aż zmieni kolor na biały. Dodajemy kostkę bulionową rozpuszczoną w szklance ciepłej wody, doprawiamy pieprzem ziołowym Skworcu, solą . Całość dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 60 minut(...)wołowina będzie już miękka ,przenosimy całość do wysokiego rondla i dodajemy koncentrat pomidorowy , puszkę pomidorów. Dodajemy również pokrojoną w paski paprykę i całość trzymamy na niewielkim ogniu. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością. Gotujemy przez kolejne 5 – 10 minut, aby wszystko sobą przeszło. Oryginalny przepis zawiera tłuszcz- smalec. Ja zrezygnowałam
Z Kuchni Do Kuchni