wołowina - 6514 przepisów (strona:84/435)

Rosół 286

Rosół to jedna z najbardziej lubianych wśród dzieci zup. Dla niemowląt, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jedzeniem będziemy musieli jednak przygotować inną, bardziej lekkostrawną wersję tej potrawy. kawałek wołowiny (pręga, łata, mostek albo antrykot)* ćwiartka z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki pół selera por 4 ząbki czosnku sól pieprz do smaku Wołowinę oraz kurczaka myjemy i wrzucamy do garnka

Dieta bez mleka
kotlety wołowe faszerowane serem 141

Będąc na wczasach w Czarnogórze jedną z potraw .którą podali była wołowina faszerowana..Postanowiłam zrobić podobną ale niemniej na swoją nutę .ponieważ nie znałam składu..I wyszła inaczej ale także bardzo smaczna.. skład: 40 dag dobrej mielonej wołowiny/wyjdą 3 kotlety/ 1 jajko 3 ząbki czosnku sól.pieprz.odrobina imbiru.papryka ostra i przyprawa gyros kawałek sera żółtego oraz papryki

Ugotujmy Coś
Bitki drobiowe z kurkami 202

kurkami są bardzo smaczne i bardzo proste do przygotowania. Bitki idealnie smakują z młodymi ziemniakami z koperkiem i np. z mizerią . Bo bitki nie tylko robi się z wołowiny, czy wieprzowiny! Polecam nasze przepisy na bitki wieprzowe z karkówki , bitki wieprzowe z kurkami , no i oczywiście tradycyjne bitki z wołowiny . Jak zrobić bitki drobiowe z kurkami? Składniki na obiad

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kofta 237

Popularna na Bałkanach, Bliskim Wschodzie i Azji Południowej potrawa z mięsa mielonego. Przyrządzana głównie z wołowiny lub jagnięciny z dodatkiem cebuli i przypraw. Spotykane są też wersje z owoców morza, baraniny, a nawet wegetariańskie.  500g mielonej wołowiny 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki bazyli 2 szczypty soli 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka pieprzu czarnego sok z 1 limonki pół

Gotuj z Rumcajsem
Jak zrobić stek wołowy w domu lub na grillu? 236

żywym ogniu. Ale nie każdy też ma taką możliwość, nie każdy mieszka w domu z ogrodem, gdzie może pogrillować, dlatego dzisiaj chciałam Wam pokazać jak prawidłowo przygotować stek z wołowiny w domu, według tych samych zasad możecie go przygotować na grillu. Rzecz z pozoru prosta, pewnie nie jednemu z Nas przyniosła nie lada wyzwanie. Cała sztuka polega(...)mięso było mięciutkie, nie gumowate, nie żylaste i nie twarde! Zatem jak postępować z wołowiną? Jaką kupić? Zdradzę Wam wszystkie sekrety ;-) Pierwsza najważniejsza rzecz to oczywiście wybór mięsa . Mięso na steki powinno charakteryzować się marmurkowatą strukturą mięsa. Powinno posiadać ładne niezbyt duże przerosty tłuszczu , który to podczas smażenia będzie się wytapiał, nadając smak potrawie. Pamiętajcie, że to tłuszcz jest nośnikiem

SMYKWKUCHNI
Kiełbasa swojska, wieprzowo-wołowa, podsuszana. 202

przepis bez wędzenia po prostu dojrzewająca. Jak ktoś lubi domowe wyroby, to jest to bardzo smaczna domowa wędlina. Skład: mielona szynka 2 kg, mielone tłuste/garmażeryjne 1 kg, wołowina gulaszowa 0,5 kg, majeranek 10 łyżek,  papryka 3 łyżki, pieprz 3 łyżeczki, sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów 4 łyżki,, cukier 3 łyżki,  jałowiec(...)ziaren, pieprz 20 ziaren, czosnek 2 główki i zimna woda 0,5-1 litra.  Do dużej miski wkładamy mięso, wołowinę wcześniej kroimy w kostkę ~0,5 cm  Czosnek obieramy, pozostałe przyprawy wysypujemy na talerz, jałowiec i pieprz rozgniatamy.   Wszystko łączymy ze sobą w misce i dolewamy wodę. Wyrabiamy 5-10 minut na jednolitą masę. Możemy schować

chleba naszego
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 181

nikogo najmniejszego problemu Urządzenie pracuje w dwóch lub trzech trybach: High – potrawa jest podgrzewana szybciej i osiąga temperaturę około 90°C. Ta opcja jest idealna do potraw z wołowiny, dziczyzny i mięs niskiej jakości. Można z niej korzystać także wówczas, kiedy zależy nam na szybszym przygotowaniu dań z delikatnych składników. Korzystając z tej opcji można też upiec… chleb. Low – potrawa(...)ułatwiłby życia. W naszym przypadku wolnowar okazał się strzałem w dziesiątkę, a gotowanie przestało zabierać nam tak dużo czasu. Ps. Poniżej linki do kilku przepisów Wolno duszona marynowana wołowina Azjatycki bulion z wolnowaru Węgierska zupa gulaszowa   ------- model Crock-Pot 6l DuraCeramic Saute testowałam dzięki uprzejmości polskiego dystrybutora wolnowarów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Soczysty rostbef wołowy 164

razem zabieram się za wołowinę i jej wspaniały fragment – rostbef. Jeśli dostaniecie w sklepie świeży kawałek nie usuwajcie z niego tłuszczu, bowiem w trakcie obróbki to właśnie topiący się wspomniany tłuszcz nadaje bogatego smaku wołowinie. Zatem zabieramy się do roboty. Film   Szukasz odpowiedniej patelni lub garnka? Musisz sprawdzić je w tym sklepie. Składniki na soczysty rostbef wołowy

Kuchennyviral.pl
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 168

pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną w mleku z miodem, z musem z rabarbaru i karmelem z tataraku Wszystkie potrawy smakowały wyjątkowo i niebanalnie. Mój hit to wołowina, pierogi i oczywiście

kolorowotorcikowo
Azjatycki bulion z wolnowaru 195

podanego niżej przepisu wejdzie na stałe do Waszego menu. Składniki 2 -3 duże udka z kurczaka i 1 porcja rosołowa lub 5-6 skrzydełek (można zastąpić około 1 kg wołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule 1 mały por (opcjonalnie) kawałek selera (mniej więcej wielkości jajka) 1 duża pietruszka 1- 2 ostre papryczka(...)godzin opcja high - około 6 do 7 godzin W przypadku bulionu wołowego wydłuż czas gotowania o 1,5 do 2,5 godziny. Gotując ten bulion na wołowinie najczęściej włączam crock-pot na noc, a rano budzi nas zapach przepysznego rosołu :) Kiedy bulion nieco przestygnie przecedź go przez gęste sito, ugotowane warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń wołowa 185

Wołowina to mięso o bardzo specyficznym smaku. Ma ona wielu miłośników jak i przeciwników, mój mężuś to zdecydowanie miłośnik tego mięsa, a poza tym jest to jego ulubiony rodzaj. W związku z tym upiekłam mu solidny kawał wołowy, który podałam na ciepło z sosem pieczeniowym do obiadu, a pozostałość pokroiłam w plasterki jako dodatek do pieczywa. Mięso do obiadu świetnie(...)ziaren, rozmaryn suszony pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, cząber pół łyżeczki, sól i pieprz, liść laurowy 3 szt, czosnek 2 ząbki, Sposób przygotowania: Mięso dzień wcześniej należy zamarynować. Najpierw wołowinę dokładnie myjemy, następnie osuszamy i nacieramy  z obu stron  solą, pieprzem, ziołami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Nalewamy wino, przykrywamy pokrywką i wkładamy na całą noc do lodówki

kulinarne odsłony pati
DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER 486

jako potrawę świąteczną. Pieczemy go zawsze z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także rodzinnych spotkań np.: chrzcin, komunii, odpustów. Przyrządza się go zazwyczaj z 3 rodzajów mięsa ( wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu) z dodatkiem wątróbki , słoniny, warzyw, jajek i przypraw - 2 lub 3-krotnie zmielone, a formę oprócz natłuszczenia i obsypania bułką tartą obkładamy paseczkami świeżej słoniny. Ten pasztet został(...)surowy boczek sprawią, że pasztet nie będzie kruszył się podczas krojenia. Polecam i pozdrawiam  K.K. :) SKŁADNIKI:  300g podgardla wieprzowego 300g wątróbki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g wołowiny (pręga lub łata) 100g suszonych grzybów 2 cebule 5 jajek 2 czerstwe bułeczki 100g smalcu po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Moja Książka Kucharska
ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 205

również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :) Pięknie zapraszam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami. SKŁADNIKI: 500g wołowiny z kością 300g mięsa wieprzowego 300g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku 4 średnie ziemniaki 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru 1-2 marchewki + 1 marchew(...)koncentratu pomidorowego kilka listków laurowych sól i pieprz do smaku masło do smażenia do podania: plasterki cytryny gęsta kwaśna śmietana posiekana natka pietruszki ********************************************************** PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy wywar: wołowinę, kawałki wieprzowiny, 1 cebulę, 1 marchew, korzeń pietruszki, selera,lubczyk i pora wkładam do garnka, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny

Moja Książka Kucharska
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 176

Ktoś przygotuje potrawę z kupionych pierogów. Ja miałam w zamrażalce wcześniej zrobione pierogi, więc poszło błyskawicznie :) Farsz do pierogów możecie przygotować z różnego rodzaju mięsa, może to być cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub piersi z kury lub kaczki. Dla Was Kochani przepis od samego początku, włącznie z przygotowaniem pierogów z mięsem - krok po kroku . Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI(...)pierogi farsz: 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie składniki na ciasto

Moja Książka Kucharska