Duszona wołowina z cebulą w sosie własnym to sposób na pyszny obiadek. Podałam z kluskami śląskimi ale również z kaszą jest pyszna, polecam. Składniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 2 średnie ogórki kiszone masło do smażenia mąka do obtoczenia 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry
magiczna kuchnia KasiAsia – 2 łyżeczki * ocet ryżowy House of Asia – 1 łyżka * sos sojowy jasny House of Asia – 2 łyżki * woda – ok. 1 szkl do moczenia grzybów WOŁOWINA: * dobrej jakości ulubione mięso wołowe – może to być polędwica, ligawa, befsztyk lub antrykot – 2 szt * świeżo mielony pieprz – do smaku * sos chili House of Asia * masło(...)skrapiamy sosem chili. Zdejmujemy z patelni, układamy na desce, by odpoczęło i kroimy w cieniutkie plastry. CAŁOŚĆ: Pieczywo nacieramy odrobiną oliwy, grillujemy z dwóch stron. Układamy ciepły chutnej gruszkowy, wołowinę ( wtedy odrobinę solimy ) i pokrojone w cieniutkie plasterki grzyby shitake. Posypujemy prażonymi orzeszkami z sezamem i świeżym szczypiorkiem. Zajadamy na ciepło! Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki na 8 sztuk: -8 plastrów wołowiny o grubości 1 cm. -2 kiełbasy śląskie -1 duża cebula -4 duże ogórki kiszone -8 łyżeczek musztardy sarepskiej -sól -pieprz -majeranek -16 wykałaczek -2 łyżki margaryny do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę śląska kroimy w plasterki grubości 3 mm. Plasterek przekrawamy na pół. Przesmażamy na patelni. Cebulę i ogórki kroimy w małą kosteczkę. Wołowinę
Magia jedzenia.Jedno z angielskich dań, które często goszczą w naszym domu. Shepherd's pie jest połączeniem puree z ziemniaków i wołowiny z groszkiem, zapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom. Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól i pieprz * cebula
Klasyka Gotowaniapychota 😋 W ślad za moją mamą założyłam zeszyt w którym spisywałam z gazet różne ciekawe przepisy. Czasem otwieram ten zeszyt i odkurzam stare przepisy. Znalazłam prosty przepis na wołowinę z ziemniakami. Nie wiem dlaczego nazwano go ziemniaki po żydowsku 😊 ale to nieistotne, ważne, że smakuje świetnie👌 Prezentuję oryginalny przepis ze starego zeszytu i przepis, który troszkę zmieniłam. Sami(...)będzie lepszy 😊 Ziemniaki po żydowsku Na dno garnka lub rondla położyć kilka liści surowej kapusty, kilka marchwi posiekanych, na to położyć warstwę posiekanej w kostkę wołowiny i troszeczkę łoju, na to warstwę surowych ziemniaków i znowu warstwę mięsa ( bez kapusty i marchwi ), warstwę ziemniaków, warstwę cebuli, warstwę mięsa, warstwę ziemniaków i cebuli, posypać pieprzem, ze 2 listki laurowe
Kulinarne przemysleniaMąż jednej z Sióstr Składniki flaki świeże (wyczyszczone) – ok 500 g wołowina na rosół – ok 750 g - 1 kg włoszczyzna w ilości podwójnej 2 ząbki czosnku dodatkowa cebula łyżka mąki imbir gałka muszkatołowa (w ilości całkiem sporej J ) papryka słodka majeranek sól i pieprz posiekana natka pietruszki tłuszcz(...)smażenia (smalec, masło klarowane) Przygotowanie Gotujemy rosół z wołowiny, jednej porcji włoszczyzny (część włoszczyzny zostawiamy na później) ziela angielskiego i liści laurowych. W czasie gdy rosołek się gotuje, zajmiemy się flaczkami. W garnku gotujemy wodę i do wrzącej
OliveandThymeulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może to być zarówno wieprzowina jak i wołowina. W moim domu dzisiaj wersja z wołowiną. Doskonały obiad na zimowe dni. Zapraszam 😊 Składniki: mięso wołowe 400 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, papryka czerwona
kulinarne odsłony paticzym pisaliśmy w temacie zupy klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców(...)400g przecieru pomidorowego 70g koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe ok. 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu sól Klopsiki 300g mielonej wołowiny 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej z szynki) 2 żółtka 2 szalotki kilka łyżek oleju rzepakowego czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) Instrukcje Marchewkę i cebulę
Kulinarna Pokusaporanne śniadanie. Taka pasta również dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Oczywiście można użyć dowolnego pieczonego mięsa. Dobrze sprawdzi się wieprzowina czy kurczak. Składniki: 250 g pieczonej wołowiny (użyłam resztek z obiadu wołowiny pulled pork) 50 g pomidorów suszonych z oleju 3-4 jogurtu naturalnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 g ogórka kiszonego Wszystkie składniki oprócz ogórka wrzucić
Delicious TitbitsKolejny piękny dzień. Kolejny powód do radości i snucia planów. Kolejny pyszny obiad:) Dziś polecam zupę gulaszową z wołowiną i fasolą. Gdybym musiała opisać ją jednym słowem, powiedziałabym, że jest sycąca. Nie - lepiej: rozgrzewająca. Albo aromatyczna. A może gęsta. Na pewno pyszna. Chyba jednym słowem się nie da:) Składniki: 400g wołowiny (karkówka, udziec) 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew
Obiad gotowynajbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki bigos podbije niejedno podniebienie. Zresztą, co będę długo opisywać. Ugotujcie i przekonajcie się sami(...)bigosu, żeby się nie przypalił. Mój wolnowar ma pojemność 6 litrów, więc bigosu wyszło duuuużo i mogłam się podzielić z rodziną:) Składniki: 500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule
Obiad gotowyPyszne mięso mam dla Was dzisiaj i jest to najlepszej jakości wołowina. Wołowina to mięso które uwielbiam i robię często. Tym razem zakupiłam rozbratel czyli mięso z grzbietowej części wołu i jest ono soczyste, delikatne z przerośniętym tłuszczem. Mięso jest pyszne, polecam wypróbujcie. Po uduszeniu mięso jest kruche i soczyste. Duszony rozbratel. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewięc czas , w sam raz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie muszę chyba opisywać smaku duszonej wołowiny , każdy go zna i kocha " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 5 osób : 6-7 plastrów(...)akurat na grubość i wielkość ) 1 duża cebula sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki sosu worcester lub maggi w płynie mąka do obtaczania łyżka smalcu do smażenia Plastry wołowiny rozklepujemy dość cienko , obtaczamy w mące . Do brytfanki wkładamy smalec i na dobrze rozgrzanym , smażymy nasze bitki z obu stron ( nie solimy przed smażeniem , bo mięso zrobi się twarde i gumowate
Ogrodnik w podróżyplastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Sous - vide po francusku oznacza: w próżni. Temperatura w jakiej można przygotować potrawy jest różna dla poszczególnych produktów. • cielęcina: 65 ÷ 68 °C • wołowina: 58 ÷ 60 ºC • wieprzowina:65 ÷ 66 ºC • drób: 65 ÷ 71 ºC • warzywa: 80 ÷ 85 ºC • ryby: 58 ÷ 60 ºC Tak przegotowane produkty zachowują naturalny smak, soczystość i witaminy. Urządzenie składa(...)umieścić w lodówce kawałki powinny być mniej więcej tej samej wielkości czy grubości w przypadku warzyw odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki. Za pomocą urządzenia przygotujemy: wołowina polędwica stek rostbef wieprzowina karczek wieprzowy żeberka jagnięce pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia łososia dorsza krewetki przegrzebki ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka
AZgotuj!najlepiej gotować bigos nawet kilka dni. Smak idealny to połączenie pikantności, słodyczy, kwaskowatości, wędzonki śliwek i wykwintny posmak mięsa. Najczęściej do bigosu wykorzystuje się tłustsze kawałki wieprzowiny i wołowiny, resztki mięs z pieczeni, wędliny, klasycznie jednak w bigosie powinna zagościć dziczyzna (dzik lub/i jeleń). Celem uszlachetnienia smaku bigosu, w czasie gotowania podlewa się potrawę czerwonym winem, dodaje miód oraz(...)porcji Czas przygotowania: 2 h + 3 h gotowanie 80 g borowików 250 g wędzonych śliwek ok 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 500 g wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów
Słodki Kompromis