wołowina - 6514 przepisów (strona:57/435)

Jak ugotować rosół – przepis 1641

większej ilości. Mięso wołowe doda głębi smaku i ciemniejszego zabarwienia, za „żółtawy” kolor jest odpowiedzialna opalona cebula. Mój rosół to zwykle połączenie gatunków mięs, drobiowego oraz wołowiny. Taki lubię najbardziej. Dodaję do niego jarzyny, cebulę, a podaję go z bardzo drobnym makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół z kaczki(...)pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa PRZEPIS NA ROSÓŁ PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości) – ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie

nietylkopasta.pl
Klasyczne chili con carne 175

wołowego, dzięki czemu wychodzi idealnie. Chili con carne powinno być dość pikantne, ale w taki sposób, żeby je zjeść ze smakiem. Chili con carne: Składniki Ilość porcji: 4 Mielona wołowina – 500 g Bulion wołowy – 100 ml Czerwona fasola z puszki – 250 g Krojone pomidory z puszki – 400 g Kukurydza z puszki – 150 g 1 czerwona(...)smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, suszone oregano, kolendrę i smażymy jeszcze przez około minutę. Następnie wrzucamy zmieloną wołowinę i smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zarumieni wlewamy pomidory z puszki, bulion wołowy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy

ale Pysznie
Długo duszona pręga wołowa z kością 319

Choć nie jestem zwolennikiem długiego przygotowania posiłków to muszę przyznać, że do tego przepisu na pręgę wołową wrócę jeszcze nie raz. Dzięki temu, że duszenie zajęło

Programista w kuchni
Najlepsza marynata do wołowiny 223

Przetestowałam już różne mieszanki ziół, przyprawy itd. W jednym z programów telewizyjnych, pewien znany kucharz-pokazał,jak On marynuje wołowinę. Spróbowałam i bardzo mi zasmakowało. Mięso jest soczyste i kruche, nie potrzebuje zbyt długiej obróbki termicznej. SKŁADNIKI: (2 porcje) Ok. 500 g. wołowiny  (u mnie pocięta w paski,gdyż robiłam Stragonowa) Marynata: 1/2 średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku

Kopystką po garach
Fajitas z grilla 222

grillu i z użyciem takiej techniki, jakie zwykle są dostępne w naszych polskich ogrodach i parkach. Większość z nas nie jest przyzwyczajona do grillowania dość twardego mięsa jakim jest wołowina. Właściwie w ogóle nie lubimy twardego mięsa, a niektórzy uważają, że nie da się normalnie ugrillować nawet żeberek wieprzowych, a co dopiero wołowiny. My jednak twierdzimy, że da się

Kulinarna Pokusa
Wołowina w czerwonym winie (przepis tradycyjny i na Thermomix) 231

Pyszny gulasz z wołowiny duszonej w czerwonym winie. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Thermomix. Kulinarne ABC". Zapraszam do przygotowań! Składniki:  500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 200 g marchewki 50 g  korzenia pietruszki 3 łyżki oleju 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu + do dekoracji 100 g pomidorów

My Culinary Art
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 349

cebula, starta na małych oczkach 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz Składniki na gulasz: 3 łyżki oleju 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej (opcjonalnie) 50 ml czerwonego wina(...)Dodatkowo: śmietana 18% do podania olej do smażenia placków CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania gulaszu. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy wołowinę i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości (ok. 5-7 min), dodajemy czosnek, paprykę, chilli i mięso; wlewamy wino

My Culinary Art
Tajine z wołowiny z patelni 181

odpowiedni stopień wilgotności mięsa, co stanowi podstawę tego marokańskiego specjału. Szkoda, że nie możecie spróbować tego tajine, delikatny aromat kwiatu muszkatołowca i suszonych płatków róży, do tego soczysta, miękka wołowina i gęsty zawiesisty sos. Polecam – spróbujcie :) Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Klopsy wołowe 270

spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska . Ponieważ dla kuchni z tamtych regionów Europy bardziej typowa od wieprzowiny jest wołowina lub baranina, więc będą to klopsy wołowe. Choć ich sposób przygotowania i podania zdecydowanie „spolszczyłem”, to jednak składniki w zasadzie zgadzają się zarówno z pierwotnym przepisem(...)oryginalna potrawa nawiązująca do południowych klimatów kuchni bułgarskiej. Ciekawe i w miarę lekkie danie na obiad o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka

Kulinarna Pokusa
Risotto z borówkami i wołowiną z czosnkiem niedźwiedzim 207

Miało być inaczej, nie z tymi owocami i w ogóle nie tak. Cóż, najważniejsze, że efekt końcowy zaskakujący. Smacznie z ulubioną wołowiną, a w dodatku kolor...bajkowy fiolet. Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to fioletowe cudo? -250 gram mielonej na Waszych oczach wołowiny -garść posiekanego czosnku niedźwiedziego świeżego -sól, pieprz -100 gram borówek dużych -słodki Muskat szklanka -ok 2 szklanek bulionu

BaRepas
Pieczony antrykot wołowy 328

często pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej

Plate of Joy
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 180

Wielbłąda   i poprosiłam o pomoc zaprzyjaźnionych bloggerów. Tym oto sposobem moja wiedza kulinarna co nieco się wzbogaciła :). Dziś przepis prosto od   Futrzaka z Argentyny . Składniki 500 gramów wołowiny 1 duża cebula 2 duże mięsiste pomidory albo trzy mniejsze 1 - 2 papryczki chilii natka kolendry sos sojowy do smaku sól i pieprz wg uznania oliwa do smażenia kilka liści(...)sałaty do dekoracji muszle do tacos lub placki do tortilli Wołowinę kroimy na maleńkie kawałki (im cieńsze paski tym lepiej), podsmażamy na patelni, a potem podduszamy do miękkości. Ja czasami dodaje sosu sojowego do tego duszenia, fajny smak potem wychodzi.  Cebulę, pomidora, papryczki chili i cilantro (liście kolendry) siekamy na drobno. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy cebulę, kolendrę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 217

alkohol  jest  całkowicie  zabroniony , a jego posiadanie kończy się dla obcokrajowaca  deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości  1 mała marchewka pocięta w cienkie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń wołowa w ciemnym sosie cebulowym 235

Wołowina to temat niełatwy chyba dla większości początkujących kucharzy. Trzeba do niej wyczucia, wiedzy, czasem sporej intuicji. Dobrze przygotowana pozostaje w pamięci długo, potrafi wręcz rozkochać :) Źle przygotowana bywa twarda jak zelówka, wiórowata czy sucha. Zniechęca i sprawia, że nie chcemy mieć z nią nic wspólnego. Trzeba też umieć kupić odpowiedni kawałek mięsa wołowego, bo nie każdy(...)nadaje się do konkretnej potrawy. Dlatego boimy się wołowiny :) Sama bałam się jej kiedyś, zwłaszcza po moim pierwszym samodzielnym z nią kontakcie. Nie warto jednak poddawać się, bo można stracić sporo fajnych smaków :) Składniki: około 70 dkg ligawy , 3 większe cebule , 3 średnie szalotki , 5 średnich ząbków czosnku , sól , pieprz - do smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 184

tytułem gołąbki. Jeszcze nie wie, że to ona na koniec źle skończy. Czego potrzebujemy? -duża kapusta włoska -puszka pomidorów -3 duże starte pomidory z sokiem -śmietanka 18% -0,5kg wołowiny mielonej na Waszych oczach z kawałka, który sami wybierzecie; u mnie "zrazowe" -boczek kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany(...)patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek

BaRepas