wołowina - 6514 przepisów (strona:49/435)

Rendang z wołowiny 197

dość dawna na blogu nie było przepisu na curry w związku z czym postanowiłam to nadrobić i dziś zapraszam na pyszne indonezyjskie curry z wołowiny - rendang . Obecnie serwuje się to danie w wielu krajach Azji południowo - wschodniej, swoje początki miało w Zachodniej Sumatrze, gdzie przygotowywano je na ważne uroczystości. Sekretem tego dania jest jego powolne gotowanie w aromatycznej mieszance przypraw(...)dania jest dość czasochłonne, jednak efekt końcowy jest rewelacyjny - powstaje bardzo aromatyczne, intensywne i danie o złożonym smaku. Polecam wszystkim fanom kuchni azjatyckiej i dan typu curry. Przepis na wołowinę randang zaczerpnęłam ze strony RasaMalaysia . Składniki :  700g wołowiny (gulaszowej) 5-6 szalotek (w zależności od wielkości) kawałek imbiru (okolu 3-4 centymetrów) 5-6 ząbków czosnku 2-3 czerwone

Codzienne Gotowanie
BUEF STROGANOW 142

stole lub podczas spotkań ze znajomymi. Zawsze jem go z chlebem, ale słyszałam, że niektórzy serwują inne dodatki, jak np. ryż czy kasza.     SKŁADNIKI 0,5 kg wołowiny na gulasz, 1 papryka czerwona, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka  przyprawy do wołowiny Skworcu   2 liście laurowe, 2 łyżki(...)masła, 1 łyżka śmietany , sól, pieprz , papryka słodka WYKONANIE  Mięso kroimy w paski, posypujemy przyprawą do wołowiny, obtaczamy w mące, następnie smażymy na maśle na złoto ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy do miękkości.  Pieczarki obieramy, kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z pieczarkami, dodajemy do mięsa. Paprykę kroimy

słodki bratek
Wołowina duszona w piwie z ziemniaczano-chrzanowym puree. 174

Wołowina ma bardzo wiele zalet, a odpowiednio przyrządzona smakuje wybornie :) Kiedy Marzena kupiła wolnowar przysłała mi zdjęcie z podpisem: "mam wolnowar i nie zawaham się go użyć" ;) Ja mam go również i nie waham się ani sekundy, kiedy przychodzi do konfrontacji z mięsem wołowym!  Slow cooker to rozwiązanie idealne dla uzyskania miękkiej, rozpływającej się w ustach wołowiny. Jeśli(...)najlepsze :) Wołowa polędwica w tym przepisie uzyskuje dodatkową nutę smakową dzięki irlandzkiemu piwu typu stout (np. Guinness), a ziemniaczane puree jest lekko podkręcone dodatkiem chrzanu. Polecam! Składniki: wołowina: 4 steki z polędwicy wołowej 1 duża cebula - posiekana 3 małe marchewki - pokrojone w plasterki 250 g pieczarek w plasterkach 100 ml bulionu 200 ml piwa stout lub porter 1 kostka pieczeniowa

zadanie-gotowanie
Rosół drobiowo-wołowy 193

najlepszy na świecie. Ale jeśli nie mamy kury wiejskiej trzeba zadowolić się taką ze sklepu ;) My lubimy rosół drobiowy więc najczęściej taki gotuję ale czasami dodaję do niego kawałek wołowiny. Rosół podałam w talerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. 30 dag wołowiny na rosół np. pręgi 3 duże udka z kurczaka 3-4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 małe cebule(...)włoskiej 1/2 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól szczypta kurkumy dla koloru Wołowinę zalewam ok 3 litrami zimnej wody i gotuję ok 30 minut. Po tym czasie dodaję mięso z kurczaka i obrane warzywa. Cebulę przekrawam wcześniej na pół i przypalam na suchej

Smakołyki Asi
Zupa gulaszowa po kolożwarsku 148

tytule może wydawać się że jest błąd, postanowiliśmy pozostać przy tej pisowni. Troszkę poczytaliśmy to tu, to tam, i nawet w przewodnikach występuje Kolożwar (Koloszwar). Składniki 1 kg wołowiny gulaszowej 120 g smalcu 1 duża cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych ( z zalewą ) 1/2 kg ziemniaków 1 papryka zielona 600 g białej kapusty 1 szczypta estragonu 20 g papryki słodkiej mielonej(...)rondlu rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone mięso razem z przyprawami, obficie solimy i dusimy razem z posiekaną cebulą. Co jakiś czas podlewamy wodą, by mięso nam się nie przypaliło. Kiedy wołowina będzie półmiękka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pomidory, ziemniaki (pokrojone w kostkę) i poszatkowana kapustę, zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były pod wodą). Gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny

R'n'G Kitchen
Wołowina w sosie grzybowym 139

Mięso wołowe duszone z grzybami suszonymi jest smaczne i aromatyczne, najlepiej smakuje podane z kluskami śląskimi i dowolną surówką. Składniki: 0,5 kilograma wołowiny 1 cebula Garść suszonych grzybów Przyprawa do wołowiny Skworcu Sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 łyżki mąki do zagęszczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso kroimy w plastry, posypujemy(...)przyprawą do wołowiny, obsmażamy na rozgrzanym oleju, na rumiany kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, dodajemy grzyby suszone, listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zalewamy wodą w takiej ilości żeby przykryła mięso. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, odsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy do miękkości mięsa, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej

Bajeczna Kuchnia
wołowina duszona z pieczarką 198

wołowina z pieczarką Delikatna potrawka z duszonej wołowiny, podkreślona aromatem pieczarek, to danie które wprost urzeka swym smakiem. składniki  dla czterech osób 800 g przerośniętej wołowiny 350 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 150 ml bulionu wołowego szczypta majeranku sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Mięso wołowe kroimy na centymetrowej grubości

Miód i pieprz
SUSZONA WOŁOWINA- BEEF JERKY 153

górskie wędrówki. Jest zdrowa, wysoko białkowa, trzeba ja długo żuć, dzięki temu nie zjemy za dużo, a się najemy. Polecam zrobienie samemu, jest to doskonała alternatywa dla paczkowanej suszonej wołowiny. SKŁADNIKI: - 500 g ligawy lub innego wołowego mięsa bez tłuszczu - 80 ml sosu sojowego bezglutenowego - pół łyżeczki soli - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 20 ml oleju rzepakowego - 20 ml sosu(...)piri piri MIĘSO WŁÓŻ DO ZAMRAŻARKI na około pół godziny- dzięki temu łatwiej pokroisz je w cienkie plastry, ich grubość nie powinna przekraczać 5 milimetrów.  DO POKROJONEJ WOŁOWINY dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Mięso przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny. KIEDY MIĘSO SIĘ ZAMARYNUJE osusz je za pomocą papierowego ręcznika i ułóż w suszarce do grzybów

Kuchnia bezglutenowa Loli
Imprezowe Tacos z wołowiną 188

jeść. Taka męska przystawka, będzie Wam smakowała. Może trochę Panów się skusi na zorganizowanie imprezy i zaskoczenie gości.  Składniki: 12 kukurydzianych muszli Taco  0,5 kg mielonej wołowiny  puszka czerwonej fasoli  pół pęczka posiekanej kolendry  1 drobno posiekana cebula  łyżeczka słodkiej papryki  2 łyżki pikantnego ajvaru lub pikantnej pasty pomidorowej (możecie użyć zmielonej(...)czerwona papryka drobno posiekana  sól i pieprz do smaku   do dekoracji mała papryczka chilli drobno posiekana Rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie : Na patelni podsmażamy mieloną wołowinę przyprawiając ją jedynie szczyptą pieprzu. Gdy już jest gotowa przesypujemy ją do miseczki.  Następnie na patelnie wsypujemy posiekaną cebulkę ,pomidory , czerwoną fasolę , posiekany czosnek ,czerwoną paprykę i wszystko lekko dusimy

Niezły Młynek
Kiełbasa myśliwska 181

Jelita namaczamy w zimnej wodzie, 2-3 razy wymieniając wodę. Po tym czasie mięso mielimy: klasę pierwszą sitkiem o średnicy 13 mm, klasę II sitkiem 8 mm, wołowinę i słoninę sitkiem o średnicy 4 mm. Zmieloną wołowinę mieszamy z dodatkiem ok 150 ml lodowatej wody, dodajemy wszystkie przyprawy i wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy.Wszystkie klasy wieprzowiny mieszamy(...)sobą, a potem dodajemy wołowinę. Wszystko wyrabiamy prze 20 minut. Mięso musi być bardzo kleiste. Mięso wkładamy do nadziewarki i nadziewamy nim dosyć ściśle kiełbaśnice formując odcinki o długości 20 cm. Gotowe kiełbasy wieszamy na drążkach i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu na minimum 12 godzin, do tak zwanego osadzenia. Kiełbasę wędzimy

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 176

Kolejna pozycja z menu świątecznego odhaczona na liście! Połączyłam wołowinę pieczeniową z boczkiem parzonym. I tak oto powstały pyszne, aromatyczne i wilgotne gołąbki. Wywar do gotowania gołąbków zrobiłam z wywaru drobiowego i przecieru ze świeżych pomidorów, które proponuję Ci przygotować na spokojnie dzień wcześniej.  Farsz mięsny i zwijanie gołąbków Składniki (Porcji: 12 szt) 430 g wołowiny pieczeniówki, opłucz(...)palnika zagotuj wodę z ryżem i gotuj cały czas na maksymalnej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę (trwa to parę minut) ostudź ryż wszystkie składniki: wołowinę, boczek, warzywa, przyprawy i zimny ryż połącz w dużej misce i wymieszaj z gotowego farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie

Szybko Szybkowar
Pasztet szlachecki 223

samych naturalnych składników. Najlepszy pasztet ze sklepu niech się chowa Pasztet szlachecki króluje!!! (przynajmniej u nas w domu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar(...)ziarenkach 2 ziela angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy'; document.write(" "); Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar

moj przepis na
Gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym 162

dzieciństwa pamiętam, że nigdy nie przepadałam za gulaszem i wołowiną. Dopiero gdy podrosłam i sama zaczełam przygotowywać wołowinę swoim dzieciom zaczęłam doceniać jej walory smakowe. Dlatego też podczas sobotnich zakupów i wyborze mięsa na niedzielny obiad decyzja padła na jagnięcinę, a dokjładniej na gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym. Moja mama zawsze dusiła wołowinę tylko z […] The post Gulasz

Magiczny Garnek