wołowina - 6514 przepisów (strona:42/435)

POMIDOROWY GULASZ WIEPRZOWO-WOŁOWY 127

urozmaicenie... gulasz przygotowuje przeważnie w sosie własnym, ale tym razem pokusiłam się o dodanie pomidorów oraz soku pomidorowego, dzięki temu powstał pyszny gulasz pomidorowy. Postanowiłam też wymieszać wieprzowinę z wołowiną, aby nabrał on wyjątkowego smaku i aromatu. Taki gulasz to naprawdę proste danie, choć jego przygotowanie trwa dość długo, to jednak robi się prawie sam - wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki(...)się w ustach. Jest to sycące i rozgrzewające danie, które pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz - jęczmiennej, gryczanej lub bulgur. Składniki: ok. 250 g wieprzowiny ok. 250 g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki ok. 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 300 ml bulionu 1 łyżka ajwaru łagodnego 1 łyżeczka papryki

Kuchnia MagdaLeny
Klops wołowy z oscypkiem i jalapeño, w sosie BBQ 206

dużo pracy? Minimum wysiłku, maksimum smaku – ostatnio, gdy przez pracę czas mocno mi się kurczy, doceniam to jeszcze bardziej. Klops z dzisiejszego przepisu to smakowa wariacja grillowa: wołowina, papryczki jalapeño, wędzony ser i lekko dosłodzony miodem – dla lepszej karmelizacji – dymny sos BBQ. Ten klops jest pikantny, ale nie jest ostry – wszystkie smaki są zrównoważone. Jeśli boicie się, że mięso będzie(...)klops, tak jak na burgery, nie powinno być zmielone ani zbyt grubo, ani zbyt drobno – zbyt grube mielenie sprawi że klops będzie się kruszył, a zbyt drobno zmielona wołowina doprowadzi do tego, że klops może przeschnąć i być zbyt twardy. Przy mieleniu sitko 3-4mm powinno w zupełności wystarczyć.   Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego płatki owsiane

Karo in the Kitchen
Gulasz z dziczyzny z dynią 208

pełni. Na dworze robi się coraz chłodniej i coraz chętniej sięgamy po treściwsze, rozgrzewające dania. Dziś mam dla Was gulasz z dynią z dodatkiem dziczyzny, choć w tym wypadku wołowina również się sprawdzi. Zamów produkty potrzebne do wykonania tego przepisu: #fancy-title-4 {font-family: "Montserrat"} .product", "slidesPerView" : 2, "displayTime" : 6000, "transitionTime" : 500, "nav" : ".mk-swipe-slideshow-nav-5", "hasNav(...)pełni. Na dworze robi się coraz chłodniej i coraz chętniej sięgamy po treściwsze, rozgrzewające dania. Dziś mam dla Was gulasz z dynią z dodatkiem dziczyzny, choć w tym wypadku wołowina również się sprawdzi. 1 kg Dyni 1 gałązka Rozmarynu 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 750 g Mięsa z dzika ((lub wołowiny)) 1 l Wody lub domowego bulionu wołowego 1 Cebula

Oslov.
Bozbasz- ormiański gulasz 193

wskazaniem na dane miejsce: jest Bozbasz Erewański, Sisianski, Eczmiadzyński, Szuszenski, ale jaki by nie był Bozbasz- jest zawsze pyszny i bardzo sycący Składniki na 2 (porządne!) porcje: – 200g wołowiny, – 700ml wywaru wołowego, – 200g ziemniaków, – 1 bakłażan- 100g, – 100g papryki czerwonej, – 50g fasolki szparagowej, – 1 pomidor średniej wielkości, – 1 mała cebula(...)łyżki przecieru pomidorowego, – garść świeżej kolendry, – garść bazylii fioletowej (może też być suszona), – 2 łyżki oleju, – szczypta koperku – sól i pieprz wg smaku Ugotować wołowinę do miękkości, mięso wyjąc, wywar przecedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, bakłażana, paprykę i ziemniaki pokroić w około 1- 1,5cm kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać

Smaki Armine
Tahina Wilcza, czyli arabski street food w Warszawie 127

przygodę z gastronomią we własnym lokalu. Wcześniej ich dań można było spróbować na Slow Market nad Wisłą i restauracji Modarest. Koniecznie musicie tu spróbować fantastycznego falafela i długo gotowanej wołowiny! A zresztą cała karta jest tu pyszna, nie zapominając o boskim czekoladowym hummusie i przepyszniej różanej lemoniadzie z musem porzeczkowym! Tahina Wilcza, czyli arabski street food w Warszawie(...)długo marynowana i gotowana w niskiej temperaturze aby zachować jej jędrność i wartości odżywcze. Wszystko z warzywami, salsą tahina, marynowaną cebulką, sosami – zawinięte w swieżym chlebku lavash. Shawarma z wołowiny, to gotowany w niskiej temperaturze przez 36 godzin udziec wołowy z dodatkami i świeży lavash. Tahina bowls Tahina bowls, to rewelacyjne rozwiązanie i idealny miks składników. Znajdziecie w nich kolekcją

Kulinarne przygody Gatity
Kubańska Szarpana Wołowina – Ropa Vieja 184

Kubańska Szarpana Wołowina – Ropa Vieja Kuba to nie tylko cygara i drinki cuba libre, to także pyszna kuchnia. Dziś mam dla Was przepis na kubańską szarpaną wołowinę Ropa Vieja (czyt. Ropa Wieha). Wolnogotowana, rozpływająca się w ustach, świetna jako główne danie, ale również jako farsz do burrito czy taco. 500 g Mięsa wołowego (u mnie szponder i karkówka(...)ustawieniu LOW przez 8 godzin lub HIGH przez 4. Po tym czasie wyjmij kości (jeżeli mięso z nimi było) i rozszarp używając dwóch widelców. The post Kubańska Szarpana Wołowina – Ropa Vieja appeared first on Oslov

Oslov.
Beouf Stroganow. Strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi. 149

klasyka kuchni. Nie trzeba go jadać raz w tygodniu, ale klasykę wypada znać. To prosta w przygotowaniu potrawa. Szlachetności nadają jej składniki, najlepszej jakości. Nie należy żałować pieniędzy na wołowinę dobrej jakości, bo istotą tej potrawy jest kruche, delikatne mięso. Beouf Stroganow, podaje się z pieczywem. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej (lub wołowiny na pieczeń) 0,5 kg pieczarek(...)sarepskiej) 100 g kwaśnej śmietany (w oryginalnym przepisie 200 g) 2 szkl. bulionu wołowego 1-2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa sól, pieprz, chili do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wołowinę pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć krótko na oleju (na mocno rozgrzanej patelni). Obsmażone mięso przełożyć do miski. Na tej samej patelni smażyć cebulę, pokrojoną w półplasterki. Następnie dodać

Codziennik Kuchenny
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 143

lekko ciągnąca się mozzarella, delikatny rozpływający się farsz, a całość oblana sosem z maślaków. I choć nie cierpię grzybów, to tutaj świetnie przełamują słodki smak tarty. 😊 👉 Jajo-burger, czyli wołowina, jajko, sałata, boczek, pomidor oraz sos grzybowy (po lewo) 👉 Strusioburger, czyli struś, rukola, chorizo, marynowana dynia i sos majonezowy (po prawo) Struś w karcie Stekówki to już norma i bardzo(...)będziecie oczarowani. Szef kuchni nie chciał zdradzić mi z jakiej części krowy robią burgery, ale są one niesamowite! Przysięgam, że nigdy nie jadłam bardziej soczystego i lepiej przyprawionego kawałka wołowiny! Mogłabym wyjąć go z bułki i wsunąć samego, ale muszę przyznać, że dymny posmak boczku oraz pozostałe dodatki tylko dodają temu burgerowi charakteru. Pycha! 😍 W menu znajdziecie także klasyczne grzybowe

Cooking Monster
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 822

jedno z dań, które wyniosłam z domu rodzinnego. Smaczny, aromatyczny, lekko pikantny i rozgrzewający, czyli w sam raz na jesiennie i zimowe dni. Wiele osób nie przepada za wołowiną bo zrazili się jedząc suchą czy twardą. Ten przepis na węgierski gulasz wołowy jest prosty i w zasadzie po pokrojeniu robi się sam a wołowina wychodzi miękka i soczysta. U moich(...)cukinii , kalafiora , kapusty kiszonej czy z keto kopytkami albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu do smażenia np.smalcu wieprzowego, masła klarowanego lub smalcu gęsiego 200 g cebuli 30 g (3 łyżki) mielonej papryki słodkiej

Ola la LCHF
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 130

korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna i krucha wołowina, która rozpływa się w ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem...   Składniki(...)wołowiny (łopatka, polędwica, ligawa) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 szklanka bulionu ok. 400-500 ml piwa ciemnego typu porter 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka musztardy francuskiej 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 2-3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą

Kuchnia MagdaLeny
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 183

Mielone! I to nie byle jakie mielone, bo w postaci ogrooomnych klopsów – wielkości piłki tenisowej. Wołowina i wieprzowina skąpane w esencjonalnym bulionie z dodatkiem białego wina, który nadaje im wytrawnego, nowego smaku. Te klopsy są tak soczyste, pyszne i eleganckie, że bez problemu zostaną gwiazdą każdej proszonej kolacji czy odświętnego obiadu. Nie musicie mi wierzyć na słowo – po prostu(...)bójcie się, że klopsy wyschną – są tak duże, że nie mają na to najmniejszych szans!   Do dużej miski wkładamy mięso w temperaturze pokojowej – mieloną na średnich oczkach wołowinę i mięso wieprzowe od szynki. Schłodzoną wędzoną słoninę i obraną cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę (siekamy) i dodajemy do mięsa. Wsypujemy kaszę mannę, sól i pieprz. Czerstwą bułkę rozdrabniamy

Karo in the Kitchen
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 110

Wyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających o linię. Makaron shirataki, produkowany jest z azjatyckiej rośliny konjac. Nie zawiera glutenu, a 100 gramów makaronu shirataki to zaledwie 9,50 kcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, wię c po jego zjedzeniu długo(...)tego, co akurat było w naszej lodówce, a smak.... spróbujcie sami :) Składniki - proporcje na 2 - 3 osoby 200 g makaronu shirataki (waga po odsączeniu z zalewy) około 200 g wołowiny (np. pręga wołowa lub inna średniej jakości) około 200 g ulubionych warzyw ( u nas zazwyczaj papryka słodka i papryczka chili, pędy bambusa, grzyby mun, marchewka,  czerwona lub biała cebula

Cztery Fajery
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 136

innych, nie mniej istotnych z punktu widzenia domowego budżetu zastosowań, m.in. możliwość wykorzystywania folii i worków do pakowania próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości(...)zostają zachowane cenne dla zdrowia witaminy i minerały, a potrawy są wyjątkowo soczyste oraz charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem użytych przypraw. Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie kruchości, delikatności i aromatu przeznaczonym na steki porcjom mięsa (najczęściej polędwicy, antrykotowi, rozbefowi). Do przygotowania w domu doskonałych steków najczęściej wykorzystuje się metodę

Cztery Fajery
Gulasz a’la strogonow 170

Smakuje wyśmienicie zarówno z kaszą, ziemniakami, ryżem jak i chlebem. Możecie wykorzystać do tego dania wołowinę, wieprzowinę, a także kurczaka. Moja mama przygotowywała je w wersji z kurczakiem. Ja spróbowałam z wołowiną. Obie wersje przypadły mi do gustu. Myślę, że wieprzowina również powinna się sprawdzić. Składniki na 3-4 porcje: 400 g mięsa gulaszowego wołowego/wieprzowego lub z piersi(...)zalewamy całość wodą, aby przykryła zawartość garnka. Dodajemy musztardę, przecier i przyprawy. Podduszamy wszystko pod przykrywką na małym ogniu. W przypadku kurczaka wystarczy jakieś 15 minut. Jeśli wybierzecie wołowinę, trzeba czekać ok. 1-1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Podajemy w z chlebem/kaszą/ryżem/ziemniakami. Voila

Pyszny Duet

Proponowane wyszukiwania