Gdzieś w Portugali w słonecznej kuchni gospodyni marynuje mięso, jest to wołowina. Potem przy rodzinnym stole to mięso zostaje skonsumowane. Macie ochotę na taki scenariusz? ja miałam i dlatego pyszna, aromatyczna, krucha, soczysta wołowina spoczęła na moim talerzu. Ona jest po prostu pyszna i warto sobie taką przygotować. Ja ze swej strony polecam gorąco. Wołowina marynowana w czerwonym winie - przepis
Moje Małe CzarowanieCzas uraczyć Was jakimś nowym przepisem, bo dawno nie było tutaj nic nowego. Dziś mam coś dla wszystkich fanów dań mięsnych. Multizadaniowe danie z wołowiną, które jest po prostu przepyszne. Skąd taka nazwa? Otóż danie możecie wykorzystać na wiele sposobów. Można zjeść je solo, ale także z dodatkiem makaronu, kaszy, ryżu, czy jako nadzienie pysznej tortilli. Możliwości jest wiele(...)baza jedna Zatem serdecznie zachęcam do wypróbowania nowego przepisu Składniki (6 porcji): 600g mielonej wołowiny, 1 cebulka, 4 ząbki czosnku, 1 cukinia, 1 papryka, 250g czerwonej fasoli konserwowej (masa netto). 150g kukurydzy konserwowej (masa netto), łyżka oliwy z oliwek, około 1/2 szklanki wody, przyprawy: szczypta soli , czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta płatków chilli , 1/4 łyżeczki oregano, szczypta bazylii
Natka Pietruszkiaromat. Istnieje wiele czynników, które wpływają na czas marynowania. Oto niektóre z nich: 1. Rodzaj Mięsa Rodzaj mięsa ma duże znaczenie dla czasu marynowania. Mięsa czerwone, takie jak wołowina, zazwyczaj wymagają dłuższego marynowania, aby osiągnęły pełny smak. Mięsa drobiowe czy rybne mogą wymagać krótszego czasu marynowania, aby nie stały się zbyt miękkie. 2. Grubość Mięsa Grubość mięsa ma wpływ(...)teksturę. Optymalne czasy marynowania różnią się w zależności od rodzaju mięsa oraz celu, jaki chcemy osiągnąć poprzez ten proces. Oto przybliżone optymalne czasy marynowania dla różnych rodzajów mięsa: 1. Wołowina: Miękkie kawałki do duszenia: 2-4 godziny Grubsze kawałki na grilla: 4-8 godzin Miękkie kawałki do steaków: 30 minut – 2 godziny 2. Wieprzowina: Miękkie kawałki do duszenia
Podstawy GotowaniaIdealne burgery można przygotować w domu. Wystarczy dobrej jakości wołowina. Co zrobić, aby się wyróżniały? Przygotować burgery w czarnej bułce! Nawet jeśli nie przepadacie za sztucznymi barwnikami, ten przepis jest dla Was. Wykorzystujemy bowiem składnik, który zapewne wielu z Was ma nawet w domu. Barwiącym na czarno sekretem czarnych bułek jest… węgiel aktywowany z apteki! (tak, dokładnie ten, który(...)kolorze – można pominąć węgiel i postępować zgodnie z przepisem – burgery wychodzą pierwsza klasa – my uwielbiamy je robić. Burgery (4-6 sztuk*): 800 g mielonej wołowiny (ja zazwyczaj używam z antrykotu – można poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym) 2 łyżki korzennego sosu Worcestershire 1 pełna łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka wędzonej papryki pół szklanki zimnej wody
Poezja smakuwiemy co mamy w środku, bo zrobiliśmy je sami. Wykonanie jest naprawdę proste, dodatki dowolne, ale wiadomo – im więcej tym lepiej. W mojej domowej wersji postawiłam na klasyczną wołowinę, doprawioną mieszanką przypraw odpowiednią do tacos. Do tego na szybko salsa z kukurydzy i guacamole. Wszystko do złożenia w chwilę, można dokładać, mieszać, przekładać ile się chce(...)komu smakuje najlepiej Składniki (na 4 duże porcje): 500g mielonej wołowiny 4 placki gotowych tortilli – polecam duże – w przepisie dowiesz się dlaczego* 3-4 listki sałaty lodowej płaska łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/3 łyżeczki mielonego czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Guacamole: dojrzałe awokado 2 łyżki soku
Smaczna StronaJedynie. Tym razem nie dodałam do niego wołowiny. Bo jak wiadomo najlepszy bigos to ten z różnymi rodzajami mięsa. W moim dzisiejszym przepisie jest co prawda tylko jeden rodzaj mięsa, ale pod różną postacią, więc to też wpływa na finalny smak potrawy. Bo mamy kiełbasę, bo jest łopatka, jest boczek wędzony i surowy. Bigos z wieprzowiną to potrawa, która była(...)przepis na bigos staropolski. Oba przepisy są bardzo podobne, no ale dobra. Skoro już go wyczarowałam, zrobiłam mu zdjęcie to niech idzie w świat. Bigos z wieprzowiną (bez grama wołowiny) wyszedł tak samo pyszny jak ten z wołowiną. Nie zauważyłam jakiejś znaczącej różnicy w smaku. Jeżeli więc nie macie dodatkowych funduszy na zakup droższego mięsa, kupcie tylko to wieprzowe
Kardamonovywarzywa pokrój na kawałki. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i rozpuść masło, w miseczce wymieszaj jajka, dopraw, wlej na rozgrzaną patelnię, chwilę smaż i mieszaj. Posiłek – Gruszka Posiłek – Wołowina Wołowina 125 g Kasza Kuskus 50 g Kiszona kapusta 100 g Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Ziele Angielskie do smaku Liście laurowe 1-3 sztuki Dowolna przyprawa(...)kaszy Przygotowanie – wołowinę pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondla, zalej wodą, tak by, przykryć mięso, dodaj przyprawy i gotuj, aż mięso będzie miękkie. Kaszę Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu, dodajc ulubione przyprawy do nich. Kapustę kiszoną, jeśli chcesz, możesz przepłukać pod wodą, lub pożerać taką kwaśną. Posiłek – Deser Jogurt Skyr 150 g Truskawki 100 g Posiłek
RafalCookWołowina z warzywami – sałatą łodygową, fasolką, papryką, cebulą – danie pełne smaku i koloru. Sałatę łodygową w tym sezonie … Przeczytaj cały artykuł The post Wołowina z warzywami first appeared on My Blueberry Corner . Artykuł <span>Wołowina z warzywami</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerfascynujących historii o tym, jak powstała. Jedna z popularnych teorii głosi, że kanapkę wymyślił Jos — Sloppy Joe- Abeal y Otero, właściciel baru. W 1917 roku stworzył kanapkę z mielonej wołowiny, cebuli i sosu pomidorowego, która stała się niezwykle popularna wśród jego klientów. Inna teoria sugeruje, że szef kuchni o imieniu Joe dodał sos pomidorowy do mieszanki mielonej wołowiny w restauracji(...)tworząc oczywiście Sloppy Joe. Sloppy Joe kanapka z USA Bez względu na swoje pochodzenie, kanapka Sloppy Joe pozostaje podstawą kuchni amerykańskiej. Łatwo zrozumieć, dlaczego – połączenie pikantnego sosu pomidorowego, pikantnej wołowiny i miękkiej bułki jest naprawdę nie do odparcia. Za tym, jeśli się zdecydujesz ją zrobić mój drogi czytelniku — podglądaczu i gdy zatopisz zęby w Sloppy Joe, poświęć chwilę na rozważenie
RafalCookJedynie. Tym razem nie dodałam do niego wołowiny. Bo jak wiadomo najlepszy bigos to ten z różnymi rodzajami mięsa. W moim dzisiejszym przepisie jest co prawda tylko jeden rodzaj mięsa, ale pod różną postacią, więc to też wpływa na finalny smak potrawy. Bo mamy kiełbasę, bo jest łopatka, jest boczek wędzony i surowy. Bigos z wieprzowiną to potrawa, która była(...)przepis na bigos staropolski. Oba przepisy są bardzo podobne, no ale dobra. Skoro już go wyczarowałam, zrobiłam mu zdjęcie to niech idzie w świat. Bigos z wieprzowiną (bez grama wołowiny) wyszedł tak samo pyszny jak ten z wołowiną. Nie zauważyłam jakiejś znaczącej różnicy w smaku. Jeżeli więc nie macie dodatkowych funduszy na zakup droższego mięsa, kupcie tylko to wieprzowe
Kardamonovyprzygotować takie pyszności dla rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? 3 łyżki oleju ? 200 g pieczarek ? 200 g kapusty kiszonej ? sól, pieprz do smaku Sos ? 300 g pieczarek ? 1 cebula ? 2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oleju Wykonanie: ? Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. ? Kapustę kiszoną opłukać, drobno posiekać i gotować ok. 30 minut. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. ? Dodać drobno pokrojone pieczarki, przesmażyć. Na koniec dodać ugotowaną
To co kochamtrochę więcej czasu w kuchni niż np. zwykłym schabowym. Smak roladek wołowych jest wyśmienity, mięso rozpływa się w ustach, a ogórek dodaje wyrazistości. Składniki na 8 roladek: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? 4 małe ogórki kiszone ? 2 łyżki sosu sojowego ? 2 liście laurowe ? po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? olej do smażenia Wykonanie(...)Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić wzdłuż w ósemki, a ogórek na ćwiartki. ? Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kawałku ogórka i cebuli i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. ? Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy
To co kochamkaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: ? 4 plastry wołowiny zrazowej ? sól, pieprz do smaku Farsz ? 1 cebula ? kawałek słoniny ? 1 marchewka ? 4 małe ogórki kiszone ? 2 łyżki sosu sojowego ? 2 liście laurowe ? po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca(...)olej do smażenia Wykonanie: ? Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posyspać solą i pieprzem. ? Cebulę pokroić w paski, ogórek, marchew i słoninę w słupki. ? Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kilka wiórków cebuli i po kilka słupków ogórka, marchewki i słoniny. ? Zwinąć roladki i spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek. ? Roladki obsmażyć
To co kochamoliwą. Dziś u mnie w domu na obiad było spaghetti z domowymi klopsikami. Do przygotowania klopsików może wybrać w zasadzie dowolne mięso, które najbardziej Wam smakuje - sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina czy drób. Ja tym razem wybrałam wołowinę. Spaghetti z domowymi klopsikami - przepis na 4 porcje Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne: 500g makaronu spaghetti, 500g mielonej wołowiny
Z notatnika dietetykajako niedzielny czy też proszony obiad. Prosto, bardzo smacznie i treściwie, praktycznie zawsze wychodzi, idealne z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty naprawdę polecam. Zrazy wołowe: Składniki 750g wołowiny pieczeniowej (rostbef, zrazowa, krzyżowa) 200g boczku wędzonego, surowego 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 cebule 15g suszonych grzybów leśnych Musztarda Sól Pieprz 200ml bulionu wołowego(...)słupki a czosnek przeciskamy przez praskę, następnie cebulę kroimy w ćwierć plasterki a suszone grzyby leśne zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w salaterce do namoczenia. Umyty i oczyszczony kawałek wołowiny dzielimy na pięć plastrów średnio po około 150g każdy, po czym każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Rozbite mięso oprószamy z obu stron pieprzem i niedużą ilością soli, z jednej
Księga-Smaku