wołowina - 6415 przepisów (strona:36/428)

Kebab domowej roboty z mielonej wołowiny. Smakuje lepiej niż w barze, no i wiemy, co jemy. PRZEPIS 143

się przyrządzać go samodzielnie. To wcale nie takie trudne, a smakiem przebija wszystkie gotowce. No i wiemy, co jemy. Przepis na kebab wołowy z piekarnika Składniki: 1 kg mielonej wołowiny , 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, płaska łyżka soli, pół łyżeczki cynamonu, płaska łyżeczka mielonego kuminu, łyżeczka ziaren kolendry, pieprz. oliwa lub olej, potrzebna będzie również folia aluminiowa i patyczki(...)szaszłyków.   Jak zrobić domowy kebab z mielonej wołowiny? Mięso przełóż do miski, dodaj wszystkie przyprawy (ziarna kolendry trzeba rozgnieść na przykład wałkiem lub w moździerzu) oraz mąkę, dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Z mięsa uformuj duży wałek, pójdzie łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą. Uformowane mięso, gotowe do zawinięcia. Zawiń go bardzo ciasno w folię aluminiową – podobnie jak cukierka

Kulinarna Polska
Boeuf bourguignon z patelni 193

Boeuf bourguignon z patelni Wołowina po burgundzku, to bardzo znane i lubiane danie, które zazwyczaj przygotowuje się w piekarniku. Ja zrobiłam dziś wersję z patelni i powiem Wam, że jest równie pyszna. To mięsko wprost rozpływa się w ustach, a sos jest tak aromatyczny, że ciężko mu się oprzeć. Niebo w ustach…       Składniki: 1 kg wołowiny(...)sól, pieprz, 1 łyżka tymianku, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia       *** Wołowinę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki kroimy na połówki lub w ćwiartki *** *** Cebulę kroimy w piórka, a czosnek obieramy i kroimy w plasterki *** *** Marchew obieramy i kroimy w plasterki *** *** Pomidory kroimy

Blog z Apetytem
Mielona wołowina w sosie teriyaki 73

Magda Prosty i szybki obiad w azjatyckim stylu? To zdecydowanie mielona wołowina teriyaki – czas wykonania błyskawiczny, efekt przesmaczny. Nie zniechęcajcie się listą składników na sos – u mnie okazało się, że oprócz mirinu wszystkie składniki miałam w domu, a brakujące łatwo dokupiłam. Wypróbowałam też co w przypadku gdy czegoś nie mam – wpisałam zamiennik lub napisałam że można pominąć(...)użycie świeżego imbiru, nie można zastąpić mielonym, nie będzie tego samego efektu. Ale na szczeście jest on łatwo dostępny przez cały rok Składniki (na 3 duże porcje): 500g mielonej wołowiny 2 średnie marchewki 1 czerwona papryka 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem łyżka oleju Na sos teriyaki: 4 łyżki brązowego cukru 1 czubata łyżka świeżego starego imbiru – nie polecam

Smaczna Strona
Zraziki z mielonej wołowiny w sosie pieczeniowym 76

Zraziki z mielonej wołowiny w sosie pieczeniowym Kruche, soczyste i delikatne roladki wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie, to moja dzisiejsza propozycja na prosty i sycący obiad dla całej rodziny. Fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Roladki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam spróbować!     Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki(...)KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Zraziki z mielonej wołowiny w sosie pieczeniowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Wołowina w sosie grzybowym 62

Jesiennie, smakowicie, pachnąco bo jakżeby inaczej mogło być skoro danie z grzybami leśnymi. Nie jest pracochłonne ale czasochłonne tak. W końcu wołowina jest wymagają w obróbce. Ale warto wierzcie mi z kaszą pycha.   40 dkg wołowiny na gulasz 50 dkg podgrzybków 1 cebula duża sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 100 ml wina białego natka pietruszki olej rzepakowy(...)kawałki mięsa. Obsmażam z każdej strony. Podlewam mięso wodą  150 ml, dodaję ziele, liść laurowy, pieprz i duszę około dwie godziny. W między czasie dolewam kolejne 150 ml. Wołowina żeby była miękka wymaga długiej obróbki. Na końcu dodaję sól, grzyby,majeranek i jeszcze chwilę gotuję. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Posypuję natką pietruszki. Sos podaję z kaszą jęczmienną

wesoła kuchnia
Manty – tatarskie pierogi z wołowiną 78

banalnie prosta. Many, czy manti to pierogi z cienkiego ciasta pszennego – czasem z dodatkiem jajka, czasem bez – nadziane mielonym (siekanym) mięsem. W zależności od regionu jest to wołowina lub baranina (tak jest u polskich Tatarów i wszystkich wyznawców islamu), albo wieprzowina (Chiny). Mięso jest surowe, dobrze doprawione solą i pieprzem. Jedyny dodatek stanowi cebula. Dużo cebuli. Nie jestem(...)mąki typ 650) – 1 szklanka 125 ml gorącej wody – pół szklanki 2 łyżki oleju Duża szczypta soli 1 łyżka oleju do smażenia pierogów Farsz 200 g mielonej wołowiny Duża cebula Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przesyp mąkę do misy, dodaj sól. Wlej połowę wrzątku i olej, wymieszaj w mąkę. Potem stopniowo dolewaj wodę, aż mąką wchłonie wilgoć. Przełóż

Niedzielny kucharz
Makaron chow mein z wołowiną i warzywami 60

tego ekspresowe w przygotowaniu. Sam makaron nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem na dosłownie chwilę. Lista zakupów (na 2 porcje) 100 g makaronu typu chow mein 170 g wołowiny ¼ pora ½ czerwonej papryki 4 pieczarki 1 ząbek czosnku kawałek imbiru olej roślinny sos sojowy szczypiorek do podania Krok pierwszy: na głębokiej patelni typu wok należy przez pół minuty podsmażyć czosnek(...)starty imbir. Następne dołożyć pokrojoną w cienkie paski wołowinę. Mięso obsmażyć przez około 3 minuty. Krok drugi : do mięsa dołożyć pokrojone pieczarki i paprykę. Smażyć często mieszając przez około 5 minut. W międzyczasie przygotować makaron chow mein zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok trzeci : na patelnię przełożyć ugotowany makaron, a następnie wymieszać całość, wlać sos sojowy i doprawić solą

Proste-przepisy.pl
Wołowina po burgundzku 104

Mięciutka, soczysta wołowina. Potrawa jest prosta do zrobienia. Długi jest jedynie czas pieczenia jej. Ale warto, bo jest przepyszna. Koniecznie trzeba dodać wino. Wyliżecie patelnię do czysta. Zapewniam was.     50 dkg wołowiny karczek 10 dkg boczku wędzonego 3 ząbki czosnku 1 cebula 3 szalotki 1 marchewka 25 dkg pieczarek 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 300 ml wina czerwonego(...)bulionu drobiowego sól,pieprz,tymianek 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka mąki olej rzepakowy   Wołowinę kroję w kostkę dość dużą 4x4 cm. Mięso podczas pieczenia skurczy się. Boczek kroję w paski. Cebulę drobno kroję. Boczek przesmażam na głębokiej patelni, przekładam na talerz. Na tłuszczu który wytopił przesmażam cebulę, dodaję mięso. Mięso obsmażam z każdej strony, posypuję mąką

wesoła kuchnia
Gaúcho sałatka 63

kolby Marchewka – 220 gram Groszek mrożony – 200 gram Jabłka zielone – 220 gram Rodzynki – 100 gram Jalapeño – kilka sztuk Sól Pieprz świeżo zmielony Wołowina mielona 5% tłuszczu Sól Pieprz świeżo zmielony Płatki chili Olej roślinny Jeśli mamy już składniki, Gaúcho samo się nie zrobi Po pierwsze ziemniaki, marchewkę i kukurydzę ugotuj, pamiętając by warzywa były miękkie(...)rozgotowane. Na ostanie 5 minut gotowania wsyp groszek. Po drugie rodzynki wsyp do miseczki i zalej gorąca wodą. W międzyczasie wołowinę dopraw solą, pieprzem i płatkami chili. Weź patyk lub szpikulec do szaszłyków i uformuj na nim coś w rodzaju kiełbasy 😉. Rozgrzej grillową patelnię, wlej łyżkę oleju i obsmaż przygotowane mięso oczywiście z każdej strony, dość mocno. Po trzecie

RafalCook
Gołąbki z młodej kapusty 92

Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Wreszcie zaczął się sezon na młodą kapustę, Jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę , na ciepło z koperkiem , jako dodatek do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona to wiosenny hit. Gołąbki też są pyszne, do farszu polecam dodać czerwoną paprykę(...)Przeważnie gołąbki robię z mięsem wieprzowym, ale teraz mam stały dostęp do jagnięciny, cielęciny i wołowiny, więc te rodzaje mięsa królują u nas w kuchni. Tym razem główkę kapusty nie parzyłam wrzątkiem, lecz obróbkę przeprowadziłam w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam głąb i włożyłam kapustę do mikrofalówki na 15 minut, temp. ustawiona na maksa Liście odchodziły idealnie. Na blogu jest cała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw. 93

Cudownie przyprawiony domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, z grzybami, cebulą, czosnkiem i chrupiącym boczkiem. Przepis na świąteczny bigos na mieszanym mięsie wieprzowym oraz delikatną wołowiną i różnymi gatunkami wędzonych kiełbas. Bigos gotowany od podstaw na esencjonalnym rosole z mięsa i warzyw. Jednym ze składników, który uwielbiam dodawać do świątecznego bigosu są jabłka. Nadają one niezwykłego, winnego aromatu(...)ugotowania esencjonalnego rosołu na różnych mięsach i włoszczyźnie. Na końcu mięso powinno być miękkie, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Przepis na ten bigos podaje użycie wieprzowiny oraz wołowiny, ale można dodać także kurczaka, jagnięcinę, cielęcinę, królika itd. Aby stworzyć bazę smakową potrzebne są warzywa: kapusta kiszona oraz słodka, cebula, marchew, korzeń pietruszki, seler, czosnek, por. Najważniejszym składnikiem świątecznego bigosu

Moja Książka Kucharska