Zastanawiałam się, czy wstawić ten przepis na bloga. Wiem, że odwiedza Go wiele osób, które wybrały wegetarianizm bądź weganizm i królik, bardziej niż wieprzowina czy wołowina, może wyprowadzić ich z równowagi. Przyznam, że kulinaria są dla mnie czymś więcej niż hobby i chciałabym zająć się tym w niedalekiej przyszłości profesjonalnie. Nie uda się to, jeżeli będę obawiała się korzystać
Życie zamknięte w smakuniż do naleśników i wrzucamy na rozgrzany olej lub klarowane masło. Temperatura smażenie nie powinna być za wysoka, bo ciasto się spali, a mięso pozostanie surowe, co w przypadku wieprzowiny czyniłoby ją niejadalną. Smażymy więc w średniej temperaturze do czasu aż ciasto się zarumieni. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakużeby zamknąć w polędwiczce wszystkie smaki (około 10 minut). Następnie folię zdejmujemy i poddajemy obróbce termicznej do pożądanego stopnia wysmażenia (wszystko zależy od wielkości polędwiczki, ale trzeba pamiętać, że wieprzowina nie może nosić oznak surowości). Polędwiczce dajemy odpocząć na chłodnej części grilla, a w warunkach domowych na ogrzanym naczyniu, przez około 5-7 minut. Po tym czasie kroimy
Życie zamknięte w smakum.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Danie jest proste w przygotowaniu, stosunkowo tanie (zwłaszcza teraz, gdy cena wieprzowiny spada) i sycące. Spokojnie można również przygotować więcej porcji i przygotować obiad na dwa czy trzy dni lub część zamrozić ;) KARKÓWKA W ZŁOCISTYM SOSIE CEBULOWO-TYMIANKOWYM Składniki: - 500 gram karkówki wieprzowej
Życie zamknięte w smakusię w niej znajduje. Warto więc zaopatrzyć się w bardzo proste urządzenie jakim jest szynkowar, koszt jego nie jest duży a będzie nam służył długo. Składniki: 1 kg wieprzowiny II klasy 18 gram soli peklowej 5 gram przyprawy do mielonki tyrolskiej 2 łyżeczki żelatyny 50 ml zimnej wody Wykonanie: Mięso mielimy w maszynce o sitku ok. 5mm,dodajemy sól peklową
Smaki Ewypoza tym po zakupie takiej kiełbasy w przeciągu dwóch dni najczęściej staje się ona niejadalna. Warto więc poświęcić trochę czasu by zrobić własną kiełbasę słoikową. Składniki: 1,5 kg wieprzowiny ( szynka, schab ) 1 kg boczku 1 kg wołowiny ( karkówka ) 1 łyżki soli peklującej + 1 łyżeczka Sól Pieprz 6 ząbków czosnku 100 ml wody Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki ( do zmielenia
Smaki Ewychwalił łososia z grilla podanego z leniwymi pierożkami, co okazało się ciekawym zestawieniem. Córka zajadała się polędwiczkami wieprzowymi podanymi na maślakach ( dla mnie były zdecydowanie zbyt „różowe”, zważywszy iż wieprzowina nigdy nie powinna po obróbce mieć takiego koloru ). Do tych dań dodatki dobrane zostały doskonale – gotowane chrupiące szparagi do ryby, pieczony seler do wołowych polików. Jedzenie zgodnie oceniliśmy bardzo wysoko
Smaki EwyZauważyłam, że dawno nie było na blogu wpisu z daniem z kurczaka. Ogólnie to najwięcej jem mięsa z kurczaka, najbardziej mi smakuje. Wieprzowina rzadziej, ale jak już to polędwiczka, łopatka, szynka albo schab. Karkówki dawno nie jadłam. Poszłam na żywioł, sprawdziłam swój zapas przypraw i tak oto powstało pyszne i pikantne danie. Wzięłam się do dzieła i usmażyłam pierś kurczaka
Zakątek rozkoszy kulinarnychjest mi mało znana. Tym razem trochę nadrobiłam i pyszne danie kuchni kubańskiej przygotowałam. W oryginale jest karczek a ja użyłam schabu, fasola natomiast jest przepyszna, zachęcam do wypróbowania. Wieprzowina po kubańsku z czarną fasolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewraz z nim pyszne soczyste pomidory. W tej odsłonie są bardzo sycące, a dodatek pieprzu syczuańskiego daje lekką nutkę orzeźwienia. Składniki: 4 duże pomidory 400 g mielonej wieprzowiny 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego w ziarenkach 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 pęczka natki pietruszki sól olej do smażenia mozzarella (opcjonalnie) Przygotowanie: Szalotki
Piąty grzech głównyrobimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam
Camilla w kuchnipatelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast-foodów, do noodli dodaję zazwyczaj jakieś mięso. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy
W kuchni wieczoremposiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie, a następnie ścinane na małe kawałki. Moim zdaniem kuchnia grecka, a szczególnie kreteńska nie mają
W kuchni Katiemięsa wieprzowego - 2 łyżki startego sera na drobnej tarce - 2 czubate łyżki amarantusa - tarta bułka - 2 jajka Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu rozbić tłuczkiem posypać przyprawą do wieprzowiny - Cukinię zetrzeć na drobnej tarce posolić zostawić aż puści sok przełożyć na sito bardzo mocno odcisnąć dodać amarantus posiekane zioła zielone i starty ser dodać pieprz
W królestwie smaków Beatydomownicy za nimi nie przepadają. Jednak od czasu do czasu ma się ochotę na talerz pysznej gorącej zupki. Dzisiaj krupnik taki mojemu z dodatkiem świeżych pomidorów. Składniki: 500 g wieprzowiny (dałam karkówkę) 1 cebula 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 pomidory 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 litry wody 1 łyżeczka majeranku sól pieprz natka pietruszki
O kuchni z uczuciem