pierwsze, nie bierzmy wołowiny jakiejkolwiek. Zwłaszcza znana z supermarketów „wołowina gulaszowa” brzmi szczególnie złowieszczo. Wołowina w ogólności jest mięsem względnie twardym i jako taka wymaga dłuższej obróbki niż wieprzowina. Tymczasem rozmaite „wołowiny na gulasz” nie są zwykle najlepszej jakości i często już pierwsze na nie spojrzenie rodzi obawy, że to po prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być
Kulinarna PokusaSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 4-5 ziemniaków 2 jajka 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny sól, pieprz Ziemniaki ścieramy na tartce na dużych oczkach, cebulę na miazgę. Dodajemy jajka, mięso i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy mieszankę, formując niewielkie płaskie placuszki, smażymy z obu stron na rumiano
kulinarnyswiatdomiWartość kaloryczna: 500 kcal Składniki: · 500g wołowiny, wieprzowiny lub obu rodzajów mięsa · 1 spora cebula · 3-4 ząbki czosnku · 4 łyżeczki majeranku · sól
Bazując na smakugodzin. Mięso przekładamy wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, pieczemy około 1 do 1,5 godz. Marynata bardzo uniwersalna, nadaje się zarówno do drobiu jak i do wieprzowiny. Doskonała na grilla
Gotowanie moimi oczamiDziś wtorek, a więc, zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią na facebooku, na blogu pojawia się przepis z wieprzowiną. Na początek akurat padło na mięso mieszane, czyli wieprzowo-wołowe, ale z powodzeniem można taką pieczeń przygotować z samego mięsa wieprzowego. Dlaczego uważam to danie za zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być zdrowszego
Kolorowy Przepisownikdosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada
Karo in the Kitchenzalecanych i bardzo zdrowych gatunków mięsa. Zawiera dużo białka oraz zestaw witamin i związków mineralnych, takich jak fosfor, żelazo i magnez. Jest więc dużo zdrowsze niż na przykład wieprzowina. Czemu o gęsinie przypominamy sobie w listopadzie? Ponieważ jest wtedy najlepsza i bez problemu można ją kupić, gdyż cykl chowu gęsi rozpoczyna się wiosną a kończy właśnie późną jesienią w listopadzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim w rodzinie! Uwielbiam mięso z kurczaka i jest to przeważnie jedyne mięso jakie jem, ponieważ nie lubię wieprzowiny, a na przygotowanie wołowiny nie zawsze mam czasu. Moją ulubioną częścią jest pierś z kurczaka, ponieważ jest ona niskokaloryczna, zawiera dużo białka i jeżeli jest przygotowana w poprawny sposób jest
Kuchnia Łukaszabardzo posmakowało więc częściej będę robić takie połączenia smakowe. Sam seler jest bardzo delikatny, chrupiący, jeśli podusimy go dłużej będzie bardziej miękki, no pyszny po prostu :) 0,5 kg. wieprzowiny (np. łopatka) 10 dag. rodzynek 2 duże pomidory 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej (do smażenia) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz papryka słodka koperek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJedliście kiedyś kozę? Ja tak i mięso to bardzo mi smakuje. Nie znam się za dobrze na ,,obróbce" mięsa innego niż dostępna nam tradycyjnie wieprzowina czy drób jednak gdy dostałam udziec z bardzo młodego koźlaka to pomyślałam, że nie jest to czas na eksperymenty i trzeba go przyrządzić tradycyjnie. Mięso miało się rozpływać w ustach - i takie też było Pieczony
sierotka maRysia w kuchnipływały w Solinie... I jest! Restauracja, która bodajże jest czynna tylko do 21:00 - Pod Malwami. No to zamawiamy. Pod Malwami - sentyment do regionalizmu Bliny (tamte były akurat z wieprzowiną w sosie własnym i surówką z czerwonej kapusty) oraz chłodnik litewski. Surówka - wydawałoby się: czego można się spodziewać po czerwonej kapuście? Tak doskonale doprawionej surówki nie jadłem jeszcze - idealny balans
Right Behind The Kitchenaromat pozostawiony z dymu wędzarnianego. Po degustacji nasuwa mi się smak i aromat wędzonej śliwki. Zatem świetnie ten trunek będzie komponował się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko
Right Behind The Kitcheninteresujący jak w przypadku mięsa, a z kolei ilość glazury wokół zamrożonej ryby zniechęca jeszcze bardziej do jej kupna. No cóż, jednak chęć zjedzenia czegoś innego niż drobiu czy wieprzowiny roztapia nawet najgrubszą glazurę... Dlatego spośród wszędobylskiej pangi i półproduktów w postaci paluszków rybnych można wybierać coś jeszcze - np. solea solea zwana po prostu podeszwicą tudzież po prostu solą
Right Behind The Kitchentańszej opcji możemy zjeść tatara z żółtkiem (!), flaczki teściowej czy wielkopolską potrawę zwaną gzikiem. Za 12 zł zjemy już normalny obiad - od kurczaka, po wieprzowinę i pierogi radzieckie ze śmietaną ("pierogi inspirowane kuchnią naszych Wschodnich Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana
Right Behind The Kitchenzarazem syte danie. Ale przecież przyszliśmy tutaj na na kotleta. Jednak najprawdziwszy sznycel wiedeński jest robiony z cielęciny - ten nazywany będzie Wiener Schnitzel. Ze względu na niższą cenę wieprzowiny bardziej popularny jest Wiener Schnitzel Art - przygotowywany ze schabu (sznycel po wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku
Right Behind The Kitchen