Pyszne tradycyjne mielone, z drobiu zamiast wieprzowiny, z pysznym, pieczarkowym wnętrzem. Składniki: 60 dag filetu drobiowego 1 czerstwa bułka ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka masła 10 dag pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia sól do smaku pieprz do smaku bułka tarta do panierki Wykonanie: Mięso dokładnie zmielić, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy do smaku
Tradycyjna Kuchniatortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej
Kulinarna Pokusasposób przechowywania i konserwowania mięsa, z którego korzystano zanim wynaleziono lodówki. W owych czasach sól była głównym składnikiem zapewniającym bezpieczne przechowywania mięsa przez dłuższy czas. Zabezpieczano tak wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, a nawet ryby. Pastrami dotarło do Stanów Zjednoczonych razem z falą Żydowskiej imigracji z terenów m.in. Rumunii. Rumuńscy Żydzi przybyli do Nowego Jorku a początku robili pastrami z piersi
Blondynka Gotujetaki nasz urok). Prawda jest taka, że obojętnie co doda się do makaronu to smakuje zawsze przepysznie – z kiełbaską, resztkami mięsa z obiadu (kurczak, wołowina czy wieprzowina…) i do tego sosy. Na przysłowiową czarną godzinę mam kilka opakowań makaronu, bo może ktoś wpadnie z niezapowiedzianą wizytą a wtedy czary mary, hokus pokus i po 20 minutach mamy czym
Szybko Tanio SmaczniePolędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, proste, pyszne i w bardzo polskim stylu. Sos na bazie cydru i tłoczonego soku jabłkowego wyjątkowo przypadł mi
Poezja smakuzasmażką jest o wiele bardziej gęsta i sycąca, ale ja wolę ja w lżejszej wersji i taka polecam :) Zapraszam! Zupa gulaszowa Składniki: 30 dag wołowiny (opcjonalnie) 20 dag wieprzowiny 1 duża papryka czerwona lub trzy małe czerwona, zielona, żółta 2 średnie cebule 1 duża marchewka 4 duże ziemniaki sól, pieprz kminek, majeranek słodka papryka ziele angielskie, liść laurowy
Tagebuch po polskubułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki : 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej woda 2 jajka sól oliwa Przygotowanie : Mięsa oczyść. Ćwiartki z kurczaka w całości a wieprzowinę pokrojoną w ok 5 cm kawałki (chodzi o czas) włóż do większego garnka dodaj liście laurowe, ziele, czosnek, włoszczyznę, pieprz ziarnisty, zalej wodą i zagotuj. Gotuj tak długo aż mięso
Mechanik w kuchninieszczęścia w nowym roku. Dlaczego? Ptactwo moi Państwo swym dzióbkiem grzebie "do tyłu", a to oznaczałoby "cofnięcie się do przeszłości, do starych problemów i trosk". Brazylijczyk na Sylwestra zje wieprzowinę gdyż prosiaczek grzebie ryjkiem w korytku "do przodu" a to oznacza że patrzy w przyszłość. Ale przejdźmy do przepisu: Składniki: Indyk (nasz miał wagę 4 kg, co wg Brasileiro oznacza
Smaki BrazyliiJeśli wolicie łagodny smak zmniejszcie ilość przypraw! SKŁADNIKI: 1,2 kg. szynki wieprzowej 1 1/3 łyżki soli peklowej 1/3 łyżeczki pieprzu 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny 1 łyżeczka majeranku roztartego w palcach 50 ml letniej wody 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Mięso kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy sól peklową i wyrabiamy ręcznie ok 20 minut
Kuchnia BeatyPyszna, baaardzo sycąca i tłuściutka golonka zapiekana z kapustą kiszoną. Pyszności <3 Dwiema takimi golonkami jesteście wstanie nakarmić 4-6 osób i wszyscy będą najedzeni
My Culinary ArtPrzepis na farsz: 1/2 kg wieprzowiny( ja daję łopatkę) 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, pieprz ziołowy, ciut cynamonu, 1/2 łyżeczki papryki w proszku.1jajko Opłukane mięso kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na rozgrzany tłuszcz( ja daję smalec) gdy jest w połowie opieczone daję pokrojoną cebulę i smażę mieszając aby się nie przypaliło. Gdy cebulka i mięso jest
harrisaboczku. Pycha! Składniki na 6 porcji: Makaron: 2 szklanki mąki np.tortowej 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 1 łyżka oleju 3 jajka 0,5 szklanki wody Sos mięsny: 25dag wieprzowiny 25dag wołowiny 20dag wędzonego boczku 1 cebula olej do smażenia 1 średnia marchewka 600ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku natka pietruszki bazylia tymianek oregano 2 gałązki mięty szczypta lawendy
Wrzosowa Polanaogół rolady robię z wieprzowiny, ale na świąteczny obiad postanowiłam przygotować tradycyjne rolady wołowe. Możemy użyć np. wołowiny z udźca. Najważniejsze jest to żebyśmy mogli pokroić mięso na plastry o dużej powierzchni w poprzek włókien. SKŁADNIKI: około 1 kg. wołowiny kilka plastrów boczku wędzonego lub szynki 1-2 ogórki kiszone 2 cebule -dymka albo szalotka 2 ząbki
Kuchnia Beatypotraw kuchni greckiej. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a w sklepach dostępne są gotowe mieszanki przypraw do przygotowania tej potrawy. Gyros przygotować można zarówno z kurczaka, jak również z wieprzowiny (najlepiej karkówki), ale także z baraniny. Ja przygotowałem dzisiaj gyrosa drobiowego, które samodzielnie doprawiłem i podałem w towarzystwie sosu czosnkowo - koperkowego i frytek. Klasyczny gyros powinien być podany z sosem
Wyprawy kulinarneindyka na ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku Kebab drobiowy Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana
Codzienne Gotowanie