wieprzowina - 8831 przepisów (strona:149/589)

Kiełbaski chorizo 167

mogę ją i siebie zaskoczyć. Zobaczyłam ją w jednym z programów kulinarnych i postanowiłam się sprawdzić. Z powodzeniem jak się potem okazało;D Kiełbaski chorizo przygotowuje się ją z wieprzowiny, jest tradycyjną kiełbaską hiszpańską. Jest ich tam wiele, charakteryzują się specyficznym smakiem mięsa z dodatkiem papryki i octu winnego. Wystarczy kupić mieloną szynkę, odpowiednio przyprawić i formować kiełbaski chorizo

Zasmakuj Kuchni
MIELONE KOTLETY ASI 156

Dawno nie jadłam tak pysznych mielonych.Przepis dostałam kilka lat temu na imprezie u Asi.W smaku są zachwycające.Nawet mojej znajomej ogromnie smakowały :)Polecam do zrobienia :). 0.5 kg.mięsa mielonego wieprzowina - wołowego 1 ogórek kiszony lub duży konserwowy 10 dag.žółtego sera - pokroić w drobną kostkę 2 Ząbki przeciśnięte czosnku 1 bułka kajzerka namoczoną w mleku i odciśnięta 1 czerwona

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 227

zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć Karaimowie wieprzowiny nie jadają). W wikipedii można znaleźć informację, że ciasto na kibinai jest drożdżowe. Te, które jadłam w Trokach, zdecydowanie drożdżowe nie były. Moim zdaniem zastosowano ciasto półkruche i takie postaram

Weekendy w domu i ogrodzie
Polędwiczka w sosie musztardowym 305

doprawiamy pieprzem z jednej strony. Na rozgrzaną patelnię (średni gaz) wlewamy olej i po chwili kładziemy polędwiczki. Smażymy krótko, inaczej mięso będzie twarde, ale musi jednak całe się przesmażyć (wieprzowiny nie jemy surowej). Tak więc smażymy około 3-4 min. z każdej strony. W międzyczasie śmietanę przekładamy do garnuszka, dodajemy musztardę, mieszamy i na małym ogniu podgrzewamy powstały sos. Zdejmujemy

Anielska Kuchnia Ani
Pulchne, tłuczone ziemniaki 289

przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach półmisek tłuczonych ziemniaków. Ziemniaki przygotowane według tego przepisu są puszyste i pasują zarówno do potraw z drobiu, jak i ryb, wieprzowiny czy wołowiny. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pasztet domowy 181

smakuje lepiej, a przy tym wiem dokładnie co jest w nim w środku, na co ostatnio zwracam szczególną uwagę.Do przygotowania własnego pasztetu, możemy użyć dowolnego mięsa, czy to wieprzowina, wołowina czy nawet sam drób. Wszystko wedle uznania to mi się w tym najbardziej podoba :-) Ten dzisiejszy jest z mix-em różnego rodzaju mięs i warzyw. Jeżeli chodzi o składniki

Aromatyczne Podróże
Domowa pasztetowa pieczona 125

jest na tyle miękka,  że można ją też rozsmarowywać na kanapce, jeśli ktoś woli tą wersję. Polecam bardzo bardzo! Domowa pasztetowa pieczona 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 2 łyżki oleju 1,5 szkl wody 0,5 szkl. kaszy mannej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście

Posadzone i zjedzone
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 138

pasztetowa jest bardziej zwarta od poprzedniej i można ją bez problemu kroić na plastry. Polecam na nadchodzące Święta! Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 3 średnie sztuki 500 g mielonej wieprzowiny* 250 g słoniny w kawałku 250 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego

Posadzone i zjedzone
wiejska podsuszana kiełbasa 157

należny zachować umiar) sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, saletrą

Miód i pieprz
PRZYPRAWA DO MIĘS MOJEGO POMYSŁU 101

przyprawę skomponowałam sama.Przyprawa do mięs z drobiu i wieprzowiny.Świetnie się z nimi komponuje.   2 łyżeczki zmielonych goździków 1.5 łyżki rozmarynu suszonego-nie mielić 1.5 łyżeczki kwiatów lawendy-nie mielić 2 łyżeczki mielonej papryki czerwonej 1.5 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki soli 2.5 łyżeczki mięty suszonej - nie mielić 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 2.5 łyżeczki chili

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Białowieża - Marcinek i Stoczek wsród bojarów 158

rosyjskiej) oraz sezonowości. W karcie znajdziemy dziczyznę, bliny, babkę ziemniaczaną podane w nowoczesnej formie. My mieliśmy przyjemność degustować: carpaccio z żubra, pielmieni – miks smaków: z dziczyzny, baraniny i wieprzowiny, szurpa tatarska z baraniną – zupa na baraninie, dość sycąca jagnięcina z Jelonki (krzyżówka świniarki z wrzosówką i czarnogłówką), podawana z kurkami z patelni, babeczką ziemniaczaną, plackiem i buraczkami Wszystkie dania przedstawione

królestwo garów
Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka 197

Pyszne i szybkie w wykonaniu danie azjatyckie, które spokojnie można zabrać ze sobą do pracy. Smacznego!  Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1 opakowanie  mrożonej mieszanki chińskiej (450g) 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego makaron ryżowy około 150 g  olej kokosowy

Smaki Natalii
Spaghetti bolognese z malmą 131

Składniki: 500 mielonej wołowiny albo wieprzowiny marchew por cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa trochę mleka parmezan lub inny żółty ser bazylia, tymianek, pieprz, sól  makaron spaghetti   Malma Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone i smażmy, aż straci różowy kolor. Dodać warzywa, mleko, przetarte pomidory, bulion, koncentrat, przyprawy

Gotowanie jest łatwe
JAK ZASTĄPIĆ MIĘSO SEREM? 165

Czasami chcielibyśmy po prostu wymienić wieprzowinę czy kurczak w naszej potrawie na coś lżejszego. Oto, jak zastąpić mięso na kilka popularnych i smacznych gatunków sera. Artykuł JAK ZASTĄPIĆ MIĘSO SEREM? pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w jogurcie naturalnym i świeżej kolendrze 172

Osoby na diecie redukcyjnej często wykluczają ze swojej diety wieprzowinę, która kojarzy im się z mięsem tłustym, kalorycznym. A niekoniecznie musi tak być. Polędwiczki wieprzowe to część tuszy wieprzowej biegnąca wzdłuż schabu, o niskiej kaloryczności (100 g mięsa dostarcza około 110 kcal), wysokiej zawartości białka (21 g w 100 g produktu) i niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 3 %). Mięso jest kruche

W kuchni Katie