już starożytni Rzymianie jadali dość podobne potrawy. Mimo tego to Francuzi cieszą się najbardziej kulinarną sławą pasztetową. Do wyrobu tradycyjnego pasztetu polskiego potrzeba kilka gatunków mięsa - najczęściej drób, wieprzowina, wołowina, królik, dodatkowo wątróbka, włoszczyzna. cebula. Ugotowane i ostudzone mięso mieli się dwu lub trzykrotnie, dodaje przyprawy, często także gałkę muszkatołową. Pasztet to wspaniały dodatek na świąteczny stół, jako przystawka
Zasmakuj Kuchnisoczysty. Taki schab możemy upiec i podać na świąteczny obiad lub na zimno jako wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma schabu 300 gram suszonych owoców Helio Przyprawa do wieprzowiny Słodka i ostra papryka Sól 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Schab dokładnie myjemy, osuszamy, ostrym długim nożem wycinamy w środku otwór przez całą długość mięsa. Przyprawy łączmy z olejem i nacieramy
Bajeczna Kuchniazrobić pasztet również z kaszy czy warzyw, ale o tego typu pasztetach będzie przy innej okazji Jeśli bazujemy na chudych mięsach jak drób, warto dodać nieco tłustych mięs jak wieprzowina czy boczek, ponieważ pasztet wyjdzie nam suchy i będzie się bardzo kruszył. Do masy mięsnej dodaje się wątróbkę. Może być drobiowa, wieprzowa lub wołowa. To właśnie wątróbka nadaje charakterystyczny kolor
Mieszam w Garnkuzwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami , smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które nauczyła mnie pewna Turczynka. Obie wersje są pyszne, obie łatwe do przyrządzenia i obie warte spróbowania. Przepis od Twardy Szparag. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikMikołaj takim prezentem! Teryna wieprzowa to pieczeń z mielonych mies z pysznymi dodatkami. Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, goździkami i gałką muszkatołową 1,5 kg wieprzowiny (najlepiej rożnych rodzajów mięs - karkówki, łopatki, udźca) po 100 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej i wędzonego boczku 1/2 pęczka tymianku 1 cała gałka muszkatołowa 1 pęczek natki pietruszki 1 duża
Dzieje kuchennej WiewióryTaka odmiana z pewnością zostanie przyjęta z dużym entuzjazmem i zachwytem! :) Do przygotowania można użyć dowolnego mięsa - ja wykorzystałam wołowinę, ale z powodzeniem może być również mięso drobiowe lub wieprzowina. Można wykorzystać też mięso ugotowane (np. z rosołu czy innej zupy) - wtedy już go nie smażymy, a blendujemy na gładką masę. Co więcej - można też przygotować wersję wegetariańską w bardzo
Kolorowy Przepisownikgorczyca czarna ziarno -6 g/kg świeży czosnek wyciśnięty przez praskę -jelita i sznurek wędzarniczy w razie potrzeby ROZDRABNIANIE MIĘSA -kl.1 krojona w kostkę 2 cm -3 cm max -kl.2 wieprzowina i wołowina na sitku 10-13 mm -kl.3 sitko 3 mm -podgardle 8 mm WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą wodą i przeprowadzamy klasyfikacje mięsa . Klasa 1 z łopatki Klasa
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wymagająca wiele składników i koncentracji na najwyższym poziomie. Niczego nie może w niej zabraknąć. Zawsze gotuję bigos ze słodkiej kapusty i kiszonej. Gotuję je oddzielnie, podobnie jak wołowinę i wieprzowinę. Lubię dużo mięsa w bigosie. Nie może też zabraknąć wędzonego boczku i dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry
codojedzeniaJeśli lubicie kuchnię meksykańską to z całą pewnością chilli con carne jest idealnym daniem dla Was. Potrawa najlepiej smakuje z wołowiną, ale możecie również użyć wieprzowiny, albo mięsa wołowo- wieprzowego. Poniżej przepis- jest tylko inspiracją więc możecie chilli con carne urozmaicić wg własnego uznania. Jeśli przygotujecie więcej chilli con carne możecie przełożyć je do słoików i pasteryzować. Pamiętajcie jedynie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego
Zawsze głodna!przypominają gwiazdy. Ma słodko - korzenny smak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym
Ciastka - domowe słodkościZastanawiacie się zapewne dlaczego – prawie sznycel wiedeński. Odpowiedź bardzo prosta. Jest to kwestia mięsa. Oryginalnie do wykonania takiego sznycla wykorzystuje się cielęcinę. W przepisie który przedstawiam zamiast cielęciny jest wieprzowinę a dokładnie schab. Samo wykonanie jest bardzo podobne. Więc do dzieła robimy sznycla wiedeńskiego ze schabu. Składniki: Schab Sól Pieprz Mąka Bułka tarta Jajka do panierowania Jajka na sadzone Masło
Smaki EwyNajszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki: • 500 g kiszonej kapusty • 1 marchwka • 2 jabłka • 1 mała cebulka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. • Marchewkę obrać
To co kochammoja mama brała udział w konkursie kulinarnym na Węgrzech, reprezentując ekipę polską wśród 12 innych państw europejskich. Motywem przewodnim konkursu były wyroby domowe z wieprzowiny – dostali ćwiartkę świni i musieli przygotować różne polskie specjały. Mama odpowiedzialna była za dekorację stołu i wykonywała między innymi takie róże z czerwonej, żółtej i pomarańczowej
To co kochamsposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady, chutney’e i galaretki. Co więcej, jabłka doskonale sprawdzają się w towarzystwie wieprzowiny i dziczyzny. Pokrojone zaś w cieniutkie plasterki służą jako ozdoba zarówno dań głównych, jak i deserów. Racuchy jak pączki, z jabłkami. Składniki: - 410 g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka
mojewypiekiinietylko