Pikantna,lekko ostra wieprzowina z woka ,łatwa do zrobienia i szybka do przygotowania na posiłek obiadowy lub kolację.Podana z ryżem lub makaronem , świetnie pasuje na spotkania we dwoje lub przyjaciół.Polecam. Przepis znalazłam Tu . 25 dag.chudej łopatki 1 świeża trawa cytrynowa ( nie musowo) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1 cebula Pieprz Olej ok.4-5 łyżek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzystawkę. O czym mowa… Oczywiście o zimnych nóżkach. Są różne wersje zarówno z mięsa drobiowego, jak i z samych warzyw. Ale ja dzisiaj postawiłam na tradycyjne, czyli z wieprzowiny. Zimne nóżki wieprzowe: około 10 sztuk 2 golonki 2 – 3 nóżki wieprzowe duża marchewka pietruszka kawałek selera 4 ziarenka ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 jajka ugotowane na twardo kilka
PatiGotujeśląską jest jak z rosołem lub bigosem. Co dom to inna receptura. Ta klasyczna przygotowywana jest z wołowego mięsa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je z wieprzowiny. Ta wersja będzie łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu. Co do zawartości to jest wiele możliwości. Jednak są 3 rzeczy które obowiązkowo muszą znaleźć się w każdej roladce. Są to mianowicie
PatiGotujeNajlepsze gołąbki pamiętam z kapusty włoskiej i mięsa wołowego z dodatkiem wieprzowiny jakie robiła moja Babcia. Dziś od wielu lat przygotowuję gołąbki z różnymi farszami, i nie tylko z kapusty włoskiej, ale także białej. Wcześniej ją obgotowuję i wykrawam stwardniałe części z głąba. Gołąbki można po zwinięciu spiąć wykałaczką dzięki czemu będą się trzymały. Można jednak tego
Zasmakuj KuchniWnętrza są surowe, wejście mogłoby spokojnie grać w kryminałach. Jednak wchodzicie, zamawiacie i dostajecie coś, co demoluje wam wszystkie smaki, które pamiętacie. Karta jest krótka, kilka pozycji – wołowina, wieprzowina i gęś. Do tego kilka win, piwo, woda i lemoniady. Powiem wam, że to jest całkiem prosty i genialny koncept. Róbmy mało, ale dobrze. Nie będę się rozpisywać o poszczególnych
ladykitchenDługi czas nie mogłem znaleźć inspiracji na zrobienie jakiegoś nowego dania. Nie chciałem po raz kolejny robić wołowiny albo kaczki, a wieprzowiny żona nie lubi. Dlatego trzeba było coś wykombinować z kuraka. Wyszło naprawdę spoko! Bez zbędnego pitolenia, od razu przechodzę do przepisu: Składniki (dla dwóch osób): dwie małe piersi z kurczaka 50g masła 250g pieczarek brunatnych natka pietruszki
manslogblogstosowany w kuchni polskiej kminek. Przyprawę do Taco należy przechowywać w szczelnie zamkniętym/zakręconym pojemniku/słoiku. Przyprawa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs tj. do drobiu, wołowiny, wieprzowiny. Można ją dodawać do zup, sałatek, dipów, kebabów oraz wszystkich potraw kuchni meksykańskiej. 1 łyżeczka = 5 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskapożywną potrawę :-) Zapiekanka z mięsa mielonego, fasolki szparagowej i sera mozzarella Składniki: 1 kg mięsa mielonego np. z łopatki lub karkówki. Dobrze smakuje również połączenie wołowiny i wieprzowiny opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (ja dałam po połowie żółtej i zielonej :-) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 400 g sera mozzarella sól pieprz
Marta próbujelubię ten moment, kiedy Paweł pyta: " a może byśmy zjedli karkóweczkę na obiad? " Tęskniłam za tym podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej - tam nie było szans na kupienie jakiejkolwiek wieprzowiny, a taka rewelacyjnie miękka i aromatyczna karkówka, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków jest doskonała do obiadu. Spróbujcie sami. Przygotowanie mięsa zajmuje Pawłowi około 15 minut plus oczywiście czas marynowania i powolnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadania, które było pierwszym prawdziwie samodzielnie przeze mnie przygotowywanym. Oczywiście potrawa, jaką gotowałam wówczas, w kwiecie swojego nastoletniego wieku, nie była autentycznym włoskim daniem makaronowym – zamiast mięsa wołowego używałam wieprzowiny, zamiast świeżych pomidorów pomidorowy koncentrat i wodę, nie wahałam się przy tym dodawać białego cukru dla zbilansowania smaków czy mąki dla odpowiedniej konsystencji. I choć spod mojej ręki wychodziła potrawa
Even Better FoodSzybkie danie z wieprzowiny podane np.z ryżem ,makaronem lub z paprykowymi kopytkami i z buraczkami.To taki mix polskich , tradycyjnych smaków. 0.5 kg.łopatki wieprzowej kostka 250 ml. bulionu bulionu warzywnego 1 butelka piwa Kozel 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarnka pieprzu czarnego 2 cebule kostka 3 ząbki czosnku posiekanego 2 liście laurowe Sól Olej ********************************* Pieprz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibardzo smacznym i zdrowym mięsem, dlatego, jeśli tylko mam okazję to po nią sięgam. Po jej zjedzeniu jestem najedzona, ale nie czuję się ociężała, jak to czasami bywa po wieprzowinie. Dania z wołowiny zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych stołach, na pewno odstrasza jej cena i obawa, że po przygotowaniu wyjdzie zbyt twarda i rozczaruje nie tylko
Kuchcik gotuje