wieprzowina - 8831 przepisów (strona:156/589)

Sos pieczarkowy 153

gęsty, kremowy, jasny i bardzo smaczny! Taki sos idealnie gra z makaronem , zwłaszcza najlepiej z domowym. Dobrze pasuje do mięs np.: wołowiny (do niej z dań mięsnych pasuje najlepiej), wieprzowiny lub drobiu. Można go także zmiksować na gładką konsystencję i podać jako dip do chipsów. Przepisy na inne sosy są TUTAJ . Sos pieczarkowy - przepis: Składniki: 400 g białych i świeżych

Kuchnia Łukasza
Wędzona słonina, czyli sało 227

Dziś tłusty czwartek , ale u mnie będzie tłusto nie na słodko, a przekornie na wytrawnie. Tak, tak, oczywiście słonina, to baaaardzo tłusty kawałek wieprzowiny, ale niezwykle smakowity. Raz na jakiś czas można zaszaleć i ukroić sobie parę plasterków w duecie z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. O małym kieliszeczku czegoś mocnego na trwanieie nie wspomnę :-). Wędzona słonina, czyli sało Czas

Kulinarne przygody Gatity
Danie po chłopsku. 171

mamy  zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu.  Zapraszam :) Składniki : Około 5 ziemniaków ugotowanych w całości 2 pętka Kiełbasy królewskiej Tradycyjne jadło 1 łyżeczka  przyprawy do wieprzowiny Skworcu   1 puszka  Groszku Bonduelle   sól, pieprz do smaku szczypta koperku suszonego 1 cebula 3 łyżki klarowanego masła Wykonanie : Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę

Sama słodycz i szczypta chili
A bit of seafood 183

moje chwile grozy, przychodzi z pomocą pyszny, pikantny bulion rybny, który pomaga ulżyć moim kubkom smakowym. I nie tylko moim :) Tylko jedna uwaga... podobnie jak z bulionem z wieprzowiną, nie można się mu oprzeć i można go jeść bez pamięci. Ale być złotą rybką to sama radość, wiec czerpmy z chwili ile się da! Składniki pozwalają na zapełnienie

Lajtkraft food intolerance
KOLOROWY GULASZ Z KLOPSIKAMI 175

się u moich gości dużą popularnością i wszystkim smakowało.Świetną jest do podania w trakcie karnawału,na przyjęciu czy domowych imprezach.Polecam ją Wam kochani!Zapraszam.     1/2 kg.mielonej wieprzowiny 1 jajko 5 łyżek tartej bułki 1/2 pęczka Szczypiorku puszka pomidorów 3 dymki zielona i czerwona papryka 1 szkl.brulionu 1 puszka fasoli czerwonej olej sól pieprz *****************************************************  Szczypiorek posiekać.Mięso

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Aromatyczny boczek pieczony. 107

obniżamy temp. do 140-150 stopni ,wyjmujemy mięso z rękawa i pieczemy pod folią aluminiową kolejne 45min. ostatnie 15 min.  pieczemy bez przykrycia, aby mięsko się zrumieniło,  wieprzowina wewnątrz powinna osiągnąć temp. 80 stopni, mierzone w najgrubszym miejscu-wtedy jest gotowa

Kuchnia Beaty
Fajitas z wołowiny 227

fajitas w tortilli – nadziewając półotwartą tortillę mięsem i warzywami, a więc w formie tacos . W praktyce dzisiaj danie to przyrządza się z różnych rodzajów mięsa, w tym kurczaka czy wieprzowiny. Dodatkowo, ponieważ w praktyce większość z nas przygotowuje fajitas w warunkach kuchennych na patelni, nie polecamy użycia niezbyt miękkiego, ani chudego mostka wołowego. W praktyce będziemy potrzebowali raczej takiego rodzaju

Kulinarna Pokusa
Roladki schabowe z szynką dojrzewająca, kozim serem i suszonymi pomidorami 179

aromatyczne pomidory, pyszna szynka i kremowy, kozi ser. To pyszne danie na rodzinny obiad. Podałam je z pęczakiem bo bardzo lubimy tę kaszę. To takie zrazy zawijane , ale z wieprzowiny, równie miękkie i smaczne. Schab wieprzowy to wdzięczne mięso na rolady - można w nim zamknąć pyszne nadzienie i duszą się szybciej niż te z wołowiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pulpeciki w sosie własnym 177

Pyszne, mięciutkie pulpeciki wieprzowe w aromatycznym sosie własnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na pulpeciki: olej do smażenia 1 cebula, drobno posiekana 1 mała

My Culinary Art
Biodrówka gotowana z sosem chrzanowym 126

Rodzaj wieprzowiny trochę zapomniany, albo może też częściowo niedostępny. Ja kupuję ją tylko w jednym sklepie. Mięso bardzo smaczne, chude. Idealnie nadaje się do gotowania. Po ugotowaniu nie jest ono wysuszone na wiór. Jeżeli będziecie mieli okazję kupić biodrówkę, koniecznie to zróbcie. Nie pożałujecie. Składniki: Biodrówka, dowolna ilość Woda Liść laurowy Sól Pieprz ziarnisty Vegeta ( domowa ) Ziele angielskie Kilka ząbków

Smaki Ewy
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 129

zalewamy oliwą z oliwek najlepszej jakości, to najlepsza przekąska nie tylko na karnawałowe imprezy. Rozmaryn  Aromatyczne liście usprawniają trawienie, dlatego też tradycyjnie posypuje się rozmarynem pieczoną baraninę i wieprzowinę. Zioło dodajemy do kotletów, pasztetów i kiełbas oraz farszów. Wykorzystujemy pokruszone liście, albo posiekane świeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można dodać

Moja smaczna kuchnia
Klopsiki w zalewie pomidorowej 155

warzywami. Sprawdzą się na kolację, przystawkę i np. podczas spotkania ze znajomymi. Można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.  Składniki:    1/2 kg mielonej wieprzowiny,  sól, pieprz,  jajko,  ząbek czosnku,  szczypta ostrej papryki,  szczypta curry,  2 łyżki bułki tartej,  czerwona papryka, cebula,  4 ogórki konserwowe,  szklanka

Z miłości do słodkości
Pieczony schab z czosnkiem i ziołami. 126

było u mnie) 5 ząbków czosnku 1 łyżka soli   Marynata; 8 łyżek oleju 1 łyżka musztardy (dosyć pikantnej) 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżka majeranku pieprz Przygotowanie; Schab dokładnie umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W mięsie na całej długości zrobić niewielkie nacięcia i wcisnąć

Radość kipiąca uśmiechem.
Mielone drobiowe z pieczarkami 137

Pyszne tradycyjne mielone, z drobiu zamiast wieprzowiny, z pysznym, pieczarkowym wnętrzem. Składniki: 60 dag filetu drobiowego 1 czerstwa bułka ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka masła 10 dag pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia sól do smaku pieprz do smaku bułka tarta do panierki Wykonanie: Mięso dokładnie zmielić, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 260

tortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania