wieprzowina - 8831 przepisów (strona:169/589)

Surówka z czerwonej kapusty 108

Doskonała surówka do dań z wieprzowiny. Przyprawiona na ostro octem cytrynowym i białym pieprzem, którego ja w tym wypadku nie żałuję. Kolorowa i bogata w witaminy". Czytaj więcej

Wiem co jem
Gotujemy po polsku - Kwaśnica na żeberkach 110

Kwaśnica czyli tradycyjna zupa góralska przyrządzana jest na wiele sposobów w zależności od regionu. Może być na rybich łbach, wieprzowinie lub baraninie. Dobrze przyrządzona jest bardzo kwaśna, dzięki czemu nie wyczuwa się w niej tłuszczu. Można ją podawać z ziemniakami lub chlebem. Moja zrobiona jest wg przepisu z rejonu Lachów Limanowskich, a więc na wędzonych żeberkach z ziemniakami. Wyszedł

Wiem co jem
Przepisy na dania z wołowiny 144

Zrazy z marchewką i porem Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami Zimowe ragout Zobacz także: Przepisy na dania z ryb Przepisy na dania z drobiu Przepisy na dania z wieprzowiny

Wiem co jem
Lasagne z porem i dynią 178

zamrażarkę i przygotować ją na nowy sezon owocowo – warzywny. W mojej jest jeszcze sporo zapasów miedzy innymi mrożona dynia. Postanowiłam spożytkować jej część do lasagne. Dla towarzystwa dorzuciłam mieloną wieprzowinę, pory i pomidory. Całość doprawiłam czubrycą zieloną , którą co prawda najczęściej stosuje się do fasoli czy grochu, ale tutaj też sprawdziła się świetnie. Danie wyszło zaskakująco dobre, a domownicy uznali

Wiem co jem
Sos do lasagne w słoikach 124

pomidorowy z papryką, cukinią i cebulą, który świetnie się sprawdził do lasagne. Zrobiłam większą ilość i zapakowałam w słoiki. Zimą będzie jak znalazł. Dobrze się komponuje zarówno z wieprzowiną jak i mięsem drobiowym.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Rillettes z gęsi 150

wyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień

Wiem co jem
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 222

zapieram się, że nigdy nie będę przygotowywać ich w inny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty

Kuchenne zapiski Edyty
Weekend z grillem #3 180

mieszamy wszystkie składniki aż uzyskamy gładką konsystencję. I polewamy nim sałatkę. Przy przygotowywaniu trzeciej edycji weekendu z grillem skorzystaliśmy z fantastycznej książki, którą można kupić u Dobrej Kiełbasy: "Wieprzowina" Anne Ridder --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 151

uzyskamy jednolitą gładką masę to dodajemy przyprawy i mieszamy jeszcze przez chwilę.  Szparagi podajemy oblane sosem i posypane tartym parmezanem. Smacznego! Przepis na karkówkę pochodzi z książki " Wieprzowina" Anne Ridder " - do kupienia w sklepie Dobrej Kiełbasy. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 152

przypominamy: to portal, na którym znajdziecie wszystko co dotyczy mięsa: i informacje i sklep. Zapraszamy więc do przejrzenia ich strony. I na przepis zapraszamy: Dwojaki dworskie: 550 g mielonej wieprzowiny 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (plus trochę do obtoczenia) 2 jajka sól pieprz 3 łyżki smalcu Farsz I: 1 cebula 1 łyżka

Marder&Marder Manufacture
Klopsiki indycze w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem 95

supermarkecie tylko ze sprawdzonego źródła to już w ogóle brawo. Na bazarku pod Halą Mirowską mam jedną Panią od baraniny (prosto z gór), cielęciny, wołowiny i wieprzowiny (i ma pyszne prawdziwe wiejskie jaja i śmietanę), a drugą od drobiu i dziczyzny. I to mięsko jest wiele dni świeże i nie śmierdzi następnego dnia jak to które kupiłam ostatnio w Wierzejkach

Marder&Marder Manufacture
Mielonka wieprzowo-indycza w osłonce barierowej 137

granulowanego 8 łyżeczek żelatyny 55 g peklosoli osłonka barierowa termokurczliwa średnica 55 mm, ok. 2 mb Z podudzi indyczych zdejmujemy skórę i je trybujemy. Kroimy w kostkę razem z wieprzowiną i peklujemy w lodówce przez 3 dni. Po 3 dniach mielimy wszystko w maszynce na sitku 5 mm. Przyprawy mieszamy w 150 ml wody i mieszamy ze zmielonym mięsem. Dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Szynka wieprzowa z jabłkami 144

przez całą noc. Następnego dnia mięso przesmażamy delikatnie na patelni, po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch kładziemy pokrojone dowolnie (u mnie cienkie prostokąty) jabłko tak, by przykryło wieprzowinę. Zalewamy wszystko szklanką wody, zamykamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny, w zależności od sprzętu. Mięso powinno być kruche, a jabłka rozgotowane

Kuchenna Kontrrewolucya
Sos klonowy do grillowanych potraw 123

opcjonalnie) 1 ½ szklanki octu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy Dijon Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Stosować pod koniec czasu grillowania (aby uniknąć spalania cukrów w sosie) do nacierania wieprzowiny, drobiu lub ryb. Sos klonowy do grillowanych potraw is a post from: naRuszcie.pl The post Sos klonowy do grillowanych potraw appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Sałata z pomidorami i ogórkiem 137

surówka w jednym, to jej głównym składnikiem jest właśnie sałata wraz z pomidorami i ogórkiem. Jest to typowy dodatek do innych dań, najczęściej białych mięs w rodzaju kurczaka i wieprzowiny, zwykle duszonych, pieczonych lub grillowanych. W tym zakresie jest to dodatek bardzo uniwersalny, pasujący do wielu różnych potraw. Składniki należą do najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych, a przygotowanie jest banalnie proste

Kulinarna Pokusa