wieprzowina - 8831 przepisów (strona:172/589)

Pasztet z zająca 130

Przodek z zająca*, 250 g wątróbki (ja użyłam wątróbkę z królika), 250 g tłustej wieprzowiny, cebula, 1/2 średniego selera, 1 pietruszka, 2 listki laurowe, pieprz, garść grzybów suszonych, 4 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 100 g boczku wędzonego, Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby i zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu

królestwo garów
Domowa surówka z marchwi - doskonały i uniwersalny dodatek do obiadu 135

temu surówka jest wyrazista. Smak mojego dzieciństwa i młodości w odświeżonej wersji. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami - zarówno z gotowanym, pieczonym lub smażonym drobiem jak i duszoną wieprzowiną lub wołowiną.   http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470

Kuchnia po mojemu
Domowa wędlina II. Schab w musztardzie i ziołach prowansalskich na świąteczny stół i kanapki na co dzień 145

oliwy, musztardy, vegety i startego czosnku przygotowałam marynatę, którą natarłam mięso. Na koniec oprószyłam utartymi w moździerzu ziołami prowansalskimi wraz z rozmarynem i tymiankiem oraz odrobiną ziołowej przyprawy do wieprzowiny. Tak przyprawione mięso leżakowało w lodówce całą noc. Następnego dnia obsmażyłam je krótko z obu stron, zapakowałam do rękawa i upiekłam w temperaturze 185 stopni przez godzinkę. Wędlinka gotowa

Kuchnia po mojemu
Wieprzowina z małżami i fasolą w cydrze 175

Kolejna pyszna propozycja z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Tym razem danie główne - duszona łopatka wieprzowa z fasolą i małżami, a wszystko to

My Culinary Art
Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu 158

Rada: skórka na kiełbasie jest bardzo cienka, ale można ją bardzo łatwo ściągnąć. Smacznego :)   Polecam kiełbasę wędzoną firmy Nove, ponieważ  przygotowana  jest  w 100% z wieprzowiny i jest: - bez dodatku polifosforanów - bez dodatku glutaminianu sodu - bez sztucznych barwników

Moniki Smakołyki
Arancini alla siciliana 203

doskonale lepki ryż do sushi) pomidor (spażony o obrany) lub 2 pomidory z puszki 2 suszone pomidory ząbek czosnku 1/2 cebuli 10 dkg mielonego mięsa (kurczak albo wieprzowina) 25 dkg zielonego groszku (może być mrożony) 2 łyżki tartego parmezanu jajko, tarta bułka olej do smażenia Przygotowanie Na patelni zeszklić cebulę, dodać pzreciśnięty czosnek i mielone mięso. Kiedy mięso

Kulinarne Inspiracje
Chicken Ramen 162

jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza, czy nori, jajek i wszelakich dodatków. Wydawać by się mogło iż Ramen jest jeden. Sama przeglądając różnorakie źródła natrafiłam na wiele przepisów

KreatywnePiny
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 215

każdej strony, odwracając na drugą stronę, kiedy spód będzie już odpowiednio przysmażony. Po podaniu można opcjonalnie skropić odrobiną soku z cytryny. Uwaga - wołowinę można zastąpić cielęciną, ale nigdy nie wieprzowiną, która w kuchni arabskiej nie jest wykorzystywana

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka w sosie barbecue 401

mój ulubiony przepis na żeberka. Niestety w większości krajów arabskich wieprzowina jest bardzo trudno dostępna (czasami można ją kupić w specjalnych sklepach dla ekspatów), a w Arabii Saudyjskiej całkowicie zabroniona.  Pozostaje mi więc jedynie podać Wam przepis, z którego sam mogę skorzystać tylko podczas przyjazdów do Polski. Składniki 1,5 kilograma żeberek wieprzowych oliwa lub olej do smażenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet domowy po ... saudyjsku 164

puszkę. Koledzy dowożą mi co prawda pasztet drobiowy z Polski, ale jak tylko Gadzina przyjedzie to zrobimy wreszcie pasztet domowy po saudyjsku :) Składniki: około 1 kg  tłustej wielbłądziny (wieprzowiny tutaj nie ma, w polskich warunkach byłaby to karkówa lub łopatka i podgardle lub tłusty boczek) około 1 kg tłustej wołowiny  0,5 kg cielęciny 0,5 kg wątrobek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 149

Zachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak ukisić kapustę samodzielnie, a ponieważ nigdy tego nie robiliśmy, więc ponownie wykorzystaliśmy rady Futrzaka Argentyńskiego . Poniżej przepis podesłany przez naszą niezastąpioną w kuchni Koleżankę z Buenos Aires Składniki 5 kg poszatkowanej kapusty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka na ostro - dla Dominiki 262

siebie.  Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na żeberka na ostro.  Jest to co najmniej zadanie trudne, biorąc pod uwagę, że w Arabii Saudyjskiej nie ma wieprzowiny . Przepis poniższy jest więc wariacją opartą na mojej wyobraźni smakowej.  Wypróbować go nie mam jak, dopóki nie wrócę do Polski, więc będę wdzięczny za Wasze recenzje :) Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko 210

czasu miałem ochotę na domowe wędliny, ale zawsze brakowało na to czasu. Teraz w przerwie między kontraktami korzystam z możliwości, które daje mi pobyt w Polsce czyli dostępu do..... wieprzowiny  :) Od PanaBoczka (to nie żart, tylko nick internetowy mojego Kolegi z forum wędlinydomowe.pl ) - dostałem przepis na domową białą kiełbasę. A, że trzeba było zrobić próbę generalną przed świętami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet z dzika 144

mięśnie są bardzo wyrobione, mocno ukrwione i mało otłuszczone. Mięso z dzika jest wyjątkowo jędrne i jednocześnie soczyste. Jego wykwintny aromat i ciemnoczerwona barwa wyraźnie odróżnia je od wieprzowiny. Przepis znajdzie się w e-booku kulinarnym z potrawami z mięsa, do którego przygotowania zostałam zaproszona przez redakcję serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1000 g karkówki z dzika

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety mielone trochę inaczej 251

Składniki: 1 kg mięsa mieszanego (połowa wieprzowiny, połowa wołowiny), 1 – 2 jajka, 2 – 3 łyżki kaszy manny, 2 czerstwe bułki, 2 szklanki mleka, 1 – 2 cebule, 3 ząbki czosnku, majeranek, posiekana, pietruszka, sól, vegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Przygotowanie: Bułki namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z rozmiażdżonym czosnkiem na złoty kolor. Do mięsa

kulinarnajamka.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania