Niezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą wersję zamiast papryczki serrano można użyć jalapeno. Składniki: 1 szklanka keczupu 1/3 szklanki ananasa w kawałkach ¼ szklanki octu ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli 2 papryki serrano lub jalapeno 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
naRuszciednia dzisiejszego. Babci nie ma już ze mną lat kilka, ale smak jej potraw i widok krzątającej się po kuchni, zawsze ze mną pozostanie. Zmieniłem troszkę jej przepis, zastąpiłem wieprzowinę indykiem i wołowiną, ale reszta jest niezmieniona...zapraszam na smak z dzieciństwa! Czego użyłem? Karminadle: -300 gram zmielonego na Waszych oczach filetu z indyka -150 gram zmielonego na Waszych oczach
BaRepasmięsa w greckim sosie Kokkinisto.Ja zamarzyłam sobie tym razem ośmiornicę bo bez dwóch zdań kojarzy mi się z Grecją.Zamiast ośmiornicy w tym samym sosie można udusić też oczywiście wieprzowinę,cielęcinę,kurczaka czy nawet czerwone mieso wołowe. Sos Kokkinisto jest typowym greckim sosem gulaszowym na bazie pomidorów i przypraw w tym cynamonu. Jak prawidłowo zająć się ośmioramienną pięknością
Sztuka gotowania w/g SamiryJeśli można użyć Coli do przygotowania rewelacyjnego sosu barbecue to dlaczego nie korzennego piwa? Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny z grilla. Dodaje potrawom lekko słodki a zarazem pikantny smak. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu
naRuszcietureckie kofty z wieprzowiny. Mięso mielone już niejednokrotnie gościło na moim grillu lecz pierwszy raz w takim wydaniu. Jako że oryginalne kofty robione są z jagnięciny lub baraniny która u nas która nie tyle co jest droga to mało dostępna ja użyłem popularnego a jakże smacznego mięsa wieprzowego. Składniki (na ok 7-8 sztuk) : 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
Mechanik grillujejednego tureckiego kucharza już pod koniec XVIII wieku.Oryginalnie wykorzystuje się do niego mięso jagnięce lub baranie to na potrzeby europejskie wykorzystuje się też cielęcinę a nawet i kurczaka.Nigdy z wieprzowiny z wiadomych powodów. Kebab oznacza na Bliskim Wschodzie i Turcji ogólnie mówiąc "przyprawione mięso".I czy Kebab czy Kebap to obie nazwy są poprawne i zerknij na wyjaśnienie .Idźmy jednak
Sztuka gotowania w/g SamiryKybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna potrawa Karaimów, obecna także w kuchni litewskiej. (źródło: Wikipedia) Z tradycyjnego przepisu na kibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko :) Składniki
Tradycyjna Kuchniagruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna KuchniaZostałam zainspirowana Pomysłem na soczysty gulasz , który dostałam z paczkomatów o Winiary, oddałam go mojej mamie, która przyrządziła gulasz z polędwiczek, a ja która unikam wieprzowiny, przygotowałam wersje z kurczakiem, stworzyłam swój własny pomysł na gulasz;) mięso wyszło bardzooo soczyste, doskonale będzie smakować z żytnimi kluskami na parze lub kaszą;) Składniki: około 500g piersi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól, pierz i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej masy. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące
Kulinarne przygody Gatitymniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól
Kulinarna PokusaPyszna propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie z podgrzybków, śmietany i białego wina. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500
My Culinary Artalbo konsumuję albo też mrożę i za jakiś czas mam pyszne pierogi z mięsem, albo krokiety…. Po wielu próbach znalazłam swoje proporcje składników rosołu: Składniki: 0,6 kg wieprzowiny (łopatka, szynka lub gulaszowe) 2 ćwiarki z kurczaka Szponder wołowy 2 duze marchewki 2 pietruszki Seler Cebula opalona na kuchence, grillu lub piekarniku Por (zielona część) Sól pieprz sos sojowy
Kulinarna PatilogiaDuszona kapusta kiszona w nie do końca jest potrawą samą w sobie, stanowi natomiast tradycyjny dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięsnych z wieprzowiny charakterystycznych dla naszej części Europy. Dlatego stanowczo nie kojarzy się z „lajtowym” jedzeniem śródziemnomorskim, ale z golonką czy kotletami schabowymi – jak najbardziej tak. Prawdę mówiąc „pretekstem” do zamieszczenia na naszym blogu przepisu na duszoną kapustę kiszoną stanowiła
Kulinarna PokusaKebaby z mięsa mielonego grillowane na patykach to tradycyjne greckie danie. Robi się je zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny. Moja wersja tego dania jest z wieprzowiny, ale smakuje równie wyśmienicie. Kebaby można podać jako obiad czy kolację ze swoimi ulubionymi dodatkami albo spożywać same jako przekąskę
Milion Smaków