Dzisiaj zapraszam na mój nr 1 wśród surówek obiadowych. Jak dla mnie smakuje do wszystkiego: kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, ryb czy jajek. Idealna zaraz po zrobieniu, gdy postoi lekko ciemnieje, choć walorów smakowch nie traci. Goraco polecam. Składniki: 1 średni seler 2 średnie soczyste jabłka 10 cm selera ( od jaśniejszej strony) 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki
Gosia gotujeprzy okazji tej potrawy możemy potem wykorzystać do przygotowania np. zupy cebulowej . Podaną w przepisie goleń wołową możecie zastąpić innym kawałkiem mięsa z kością. Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny lub jagnięciny. Składniki 80dag wołowiny 2 plastry goleni wołowej 3 marchewki 2 duże białe cebule 4 pomidory 20dag wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 400ml wina riesling 10 ziaren pieprzu sól
W kuchni wieczoremmango czy pomelo. Można też zjeść sałatkę warzywną, która nie wiadomo kiedy została na świecie nazwana "ruską". Tu zjesz smaczne zupy, świetnie doprawione na bazie pomidorów z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem. Z warzywami, chilli, kukurydzą i wreszcie z kukurydzy. Gdy już trafisz do Meksyku, nigdy nie unikaj zup!!! Nachos podają do wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole, mięsa
Pasje Jolkigęsty i ciemny sos jest bardzo aromatyczny. Używamy go z wieprzowiną, grillowanym drobiem oraz burgerami wołowymi. Składniki: ½ szklanki drobno posiekanej cebuli ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku 1 łyżka masła lub oleju roślinnego 1 ½ szklanki ketchupu ½ szklanki mocnej parzonej kawy 1/3 szklanki miodu 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka octu z jabłek 1 łyżka musztardy Dijon ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
naRuszciebaraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować
Zawsze głodna!Bardzo rzadko jadam wołowinę. Generalnie rzadko jadam mięso, bo za nim nie przepadam. Jeśli już je jem, to najczęściej na moim stole gości mięso drobiowe, czasem wieprzowina. Chyba wynika to z faktu, że drób jest najszybszy w przyrządzeniu. Wystarczy 15-20 minut w opiekaczu i mam gotową pierś z kurczaka na obiad. Ostatnio postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam
Zawsze głodna!kwaśny bigos, przed gotowaniem absolutnie nie płuczcie kapusty. Ja wolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę jej objętości. Składniki (na duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca
W SMAKktóry dawno już obalono badaniami naukowymi. U zdrowych ludzi cholesterol zawarty w diecie minimalnie wpływa na jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki chińskie). Ze względu na możliwość zakażenia Salmonellą
Powiedz dietom niewłaśnie – mielone. Jakie kupować, żeby było najzdrowiej? Właściwie mięso mielone najlepiej jest przygotowywać samemu w domu. Wybierajmy do tego nietłuste gatunki, jak np. drób, jagnięcina, wołowina. Raczej unikajmy wieprzowiny, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia lub zwyczajnie brakuje nam czasu, starajmy się kupować mięso dobrej jakości. Uważajmy na paczkowane mięso mielone, ponieważ często zawiera
Powiedz dietom nieTrzeba cieszyć się pogodą i możliwością grillowania z najbliższymi. Podaję więc kolejne marynaty do mięs. MARYNATA DO KARKÓWKI: 3-4 łyżki oleju, przyprawa do wieprzowiny, sól, grubo zmielony pieprz czarny (można przygotować w moździerzu) majeranek, 2 łyżki roztopionego miodu, trochę vegety, łyżka musztardy dijon. Wszystko dokładnie mieszamy, nacieramy mięso odstawiamy na 3-4 godz. MARYNATA DO KURCZAKA: 3-4 łyżki
Kuchnia BeatyDrób na moim stole gości najczęściej, ze względu na delikatne mięso i zdecydowanie mniej tłuste niż wieprzowina. Za drobiem moi synowie chętnie ,w przeciwieństwie do dań wieprzowych do których muszę ich zawsze troszkę ponamawiac.Dlatego też często kupuję różne rodzaju drobiu, żeby nie znudziły nam się te smaki.Dziś bedzie indyk, szybki do przyrządzenia, idealny na niedzielny obiad. Składniki
Z Majeczką w kuchniAfryce często jest ona przedstawiana jakby to był jeden kraj. Jednak to 54 kraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno
noteskulinarnyfiganimi przepada. U nas w domu przynajmniej dwa razy w tygodniu są podawane, a tym razem zapiekliśmy je z mozzarellą. Świetnie pasują do drobiu jak i wieprzowiny. Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą SKŁADNIKI: 6-8 ziemniaków 125 - 150 g mozzarelli 1 łyżka masła natka pietruszki sól morska PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSezon na grilla trwa. Mój mąż jest jego miłośnikiem a najbardziej lubi wszelaką wieprzowinę. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na żeberka z grilla. Przygotowanie potrwa troszkę dłużej niż klasycznych szaszłyków ale zapewniam Was ze warto ... Żeberka z grilla SKŁADNIKI: 12 porcji żeberek 400 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki zioła prowansalskie sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Żeberka myjemy i osuszamy papierowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniejednokrotnie przyrządzał kotlety mielone. W rożnych regionach naszego kraju może spotkać się z ich różnymi nazwami ale jakby nie patrzeć zawsze są one przygotowywane z mięsa mielonego. Można użyć wieprzowiny, drobiu czy wołowiny. Osobiście bardzo lubię owe kotleciki dlatego, że można je łączyć z wszelakimi warzywami czy też kaszami lub ryżem. U nas właśnie dzisiaj takie połączenie ryżu i mięsa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki