czasu miałem ochotę na domowe wędliny, ale zawsze brakowało na to czasu. Teraz w przerwie między kontraktami korzystam z możliwości, które daje mi pobyt w Polsce czyli dostępu do..... wieprzowiny :) Od PanaBoczka (to nie żart, tylko nick internetowy mojego Kolegi z forum wędlinydomowe.pl ) - dostałem przepis na domową białą kiełbasę. A, że trzeba było zrobić próbę generalną przed świętami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięśnie są bardzo wyrobione, mocno ukrwione i mało otłuszczone. Mięso z dzika jest wyjątkowo jędrne i jednocześnie soczyste. Jego wykwintny aromat i ciemnoczerwona barwa wyraźnie odróżnia je od wieprzowiny. Przepis znajdzie się w e-booku kulinarnym z potrawami z mięsa, do którego przygotowania zostałam zaproszona przez redakcję serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl i Fooder.pl. Lista składników: 1000 g karkówki z dzika
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 kg mięsa mieszanego (połowa wieprzowiny, połowa wołowiny), 1 – 2 jajka, 2 – 3 łyżki kaszy manny, 2 czerstwe bułki, 2 szklanki mleka, 1 – 2 cebule, 3 ząbki czosnku, majeranek, posiekana, pietruszka, sól, vegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Przygotowanie: Bułki namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z rozmiażdżonym czosnkiem na złoty kolor. Do mięsa
kulinarnajamka.blogspot.comSkładniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek
kulinarnajamka.blogspot.combłyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa klops z mięsa mielonego galaretka z mięsa wieprzowego gotowanego w szybkowarze klops z jajkami
Proste Potrawyszczególnie zimowa, bo z pierzynką ;) A pod nią ukrywa się aromatyczna dziczyzna z warzywami. Gwarantuję, że będzie pysznie. Jeżeli jednak nie lubicie dziczyzny, możecie zamienić ją na wołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego
Pełny talerzgrzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego + ziele mielone 6 ziaren czarnego pieprzu + pieprz świeżo mielony 3 nieduże
Pełny talerzTymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą Rillettes jest smarowidłem z kuchni francuskiej. W dużym uproszczeniu to coś pomiędzy pasztetem, a smalcem. Klasyczne przyrządzane jest z wieprzowiny (Rillettes de porc), ale można użyć również innego mięsa. Ja wybrałam gęś, która po długotrwałej kąpieli w tłuszczu zamieniła się w boski specjał. Mięso stało się delikatne, mięciutkie i rozpływające w ustach. Dodatek
Pełny talerzAromatyczna, kruchutka szynka wieprzowa pieczona w piwie - świetna na ciepło (krojona w grubsze plastry i polana wytworzonym sosem) , jak i na zimno do kanapek. SKŁADNIKI 1
Moje Kuchenne RewelacjeSKŁADNIKI 1,5 kg wieprzowiny 300 g pieczarek 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny pęczek natki pietruszki (posiekać) 3 garści suszonych grzybów (zalać wrzątkiem i odstawić na noc) 1 duża cebula czerwona (posiekać) 1 mała czerwona papryka (posiekać) 3 liście laurowe 3 ziarenka owoców jałowca pieprz kolorowy 2 łyżki czosnku granulowanego jogurt naturalny (200 ml) sól himalajska świeżo mielony pieprz
ClauditteMissCookingRolowana pieczeń z boczku to polska klasyka. I nie marudzić mi tutaj, że tłusto! Jeśli znajdziemy odpowiedni, chudy boczek – pieczeń wyjdzie cudowna. Ja byłam zawsze
Poezja smakupatelnia, dzięki której możemy szybko przygotować smażone dania. Powyższe naczynie najczęściej jest używane do przyrządzania dań z kuchni chińskiej. Dzisiaj, przygotuje ryż smażony z wieprzowiną i warzywami. Polecam użyć tylko i wyłącznie ryżu basmati, ponieważ uważam, że jest to najlepsza odmiana ryżu do przygotowania przesmażanych dań. Warto dodać, iż ryż basmati charakteryzuje się tym, że ma długie ziarna
Ugotowaćczarnymi oliwkami, mozzarellą, suszonym pomidorem i liściem świeżego szpinaku 4. Deska serów z owocami: sery hiszpańskie, brie, gorgonzola, ser z niebieską pleśnią, winogrona, gruszki 5. kawałki wieprzowiny grillowanej z czosnkiem, plaster boczku grilowanego, daktyl i świeży rozmaryn
KreatywnePinyzupa sprawi, że od razu zrobi nam się cieplej. składniki na 4 porcje pół główki średniej kapusty porcja włoszczyzny ( marchew, pietruszka, por, seler, cebulę i czosnek ) 40 dag wieprzowiny z kością mały koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie pieprz i sól natka pietruszki 0,5 kg ziemniaków przepis Umyte mięso zalewamy w garnku wodą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę
Smakowite DaniaStrogonow z wieprzowiną jest nieco inną ale równie smaczną odmianą klasycznego strogonowa z wołowiną. Jednak jego wykonanie zajmuje o wiele mniej czasu z racji tego, że mięso wieprzowe gotuje się szybciej. Smakowo także nie odbiega od pierwowzoru dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu . składniki na 5 porcji 1 kg polędwicy wieprzowej 2 cebule 30 dag małych pieczarek 5 małych ogórków
Smakowite Dania