usta - 1000 przepisów (strona:25/67)

Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka 358

Przy kolejnym podejściu poprzestanę jednak na 40 min., bo ciasto od spodu mogłoby być mniej podpieczone.  Efekt końcowy to cudownie wilgotne, puszyste i delikatne ciasto - rozpływa sią w ustach! Dlaczego nie zrobiłam z podwójnej porcji, no dlaczego?!... Piekłam wspólnie z: C.D.N

Grunt to przepis!
Ciekawostki o soku z cytryny i test robota 211

zmarszczek. Co więcej, cytryna jest naturalnym środkiem antyseptycznym, który pomaga leczyć problemy ze skórą i działa bakteriobójczo. Uwaga! Sok z cytryny osłabia szkliwo, dlatego po wypiciu napoju, należy przepłukać usta wodą lub odczekać kilkanaście minut i umyć zęby.  Jeśli ktoś wierzy Onetowi to tu <klik> jest więcej ciekawostek

W kuchni bez szafek
KISZKA ZIEMNIACZANA 445

podejmowałam się pieczenia kiszki ziemniaczanej kupiłam ze sklepu. Niestety rozczarowałam się bardzo. Dużo kaszy mannej jako zapychacza, psuje smak. Moja kiszka ziemniaczana jest mięciutka, delikatna, rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim do wypróbowania   Składniki: 4 kg ziemniaków  szklanka mąki  1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi  sól- ok. 2 łyżek  pieprz- około

Z Majeczką w kuchni
Cebularze 214

przepis na pyszne i aromatyczne cebularze. Ja cebularze piekę według innego przepisu [ klik ] ale te są naprawdę pyszne, puszyste i aromatyczne a długo duszona cebula rozpływa się w ustach. Zapraszam na Cebularze . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sernik z rosą 344

Sernik z rosą, sernik pływający - wiele nazw jedno ciasto. Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach. W sam raz do niedzielnej kawy.Zbliżają się święta Wielkiej Nocy- czas pomyśleć nad ciastami, w ubiegłych latach było to ciasto numer jeden na każde święta w moim domu.  Z czystego serca je polecam, szybkie w wykonaniu, nie trzeba dużo składników. ;) Składniki : Masa serowa

Garnkowe fanaberie
Flaki po Staropolsku 173

danie jednogarnkowe z kategorii tych, które się albo uwielbia, albo nie bierze do ust. Ja jestem gdzieś pośrodku tej konfiguracji.Zawsze gdy z Mamą je gotujemy zjadam porcję, ale na drugi dzień szukam już czegoś innego i z reguły gotuję coś dla siebie.Za to mój Tato jest usatysfakcjonowany i wyjada wszystko do ostatniej łyżki.Mama też zresztą jest kontenta, bo zadowolić

Gosia gotuje
Kruche ciasto z masą budyniową rabarbarem i tuskawkami 190

Uwielbiam połączenie rabarbaru z truskawkami i dzisiaj właśnie na wypiek z ich dodatkiem Was zapraszam. Ciasto jest wilgotne , nie za bardzo słodkie i po prostu rozpływa się w ustach, zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku

Gosia gotuje
Żeberka wołowe duszone w miodzie i piwie 150

Dzisiaj coś  dla "mięsożerców"...pyszne żeberka, które się rozpływaja w ustach. Ich tajemnica, to subtelne połączenie smaku gorzkawego piwa ze słodkim miodem i cebulą...tyle. Temu połączeniu poza szczyptą soli i pieprzu, nic więcej nie trzeba. Składniki: 1 kg żeberek wołowych  0,5 kg cebuli 0,5 l piwa jasnego 1 czubata łyżka miodu sól i pieprz

Gosia gotuje
Tarte Tatin 218

kiedykolwiek robiłam. Przepis mojego ulubionego ulubionego Michela Rouxa składa się tylko z 5 składników! A efekt doskonały, słodkie jabłka na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego dosłownie rozpływają się w ustach:) Zgodnie z Wiki tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś

karmelowy
Tarta ze szpinakiem 220

kupiła. I co? Nie byłam w stanie go przełknąć. Był bez smaku nie wspomnę już o kolorze, który przypominał..... sami wiecie co :) Od tamtego czasu nie wzięłam szpinaku do ust. Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie mix sałat gdzie również był w nim szpinak baby i ZAKOCHAŁAM SIĘ w nim. Po prostu cudowny smak. Teraz gdy robię sobie sałatkę

Amatorka kuchenna
Kruche ciasteczka orzechowo-pomarańczowe 154

Niesamowicie aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki :   150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów

Chocolate Muffin Blog
Muffinki jogurtowe z żurawiną i płatkami migdałowymi 147

Najprostsze muffinki jogurtowe, z pysznymi kawałkami suszonej żurawiny, posypane chrupiącymi płatkami migdałów. Bardzo miękkie i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2/3 szklanki cukru trzcinowego (brązowego) 1 płaska łyżeczka sody 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 6 łyżek jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju roślinnego 2/3 szklanki mleka 100 g suszonej żurawiny płatki

Chocolate Muffin Blog
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 193

Zebrało się nam ostatnio na wspomnienia. Powrót do przeszłości zabrał nas nad wodę i wepchnął nam do dłoni wędkę. Cisza, spokój, przymusowe zamknięcie ust, aby ryb nie płoszyć - czyli nuda. Zwykle takie momenty umilała nam nasza bokserka - 35 kg żywej miłości. Ona - że podobna do nas była to też jej się szybko odechciewało siedzenia w ciszy takiej, że słychać było

Wypisz Wymaluj
Deska Serów, czyli Przepis na Udany Wieczór z Odrobiną Humoru 205

widzisz na zdjęciach możesz odetchnąć z ulgą. Nie trzeba sera kroić ani równiutko ani drobniutko. Oczywiście przy krojeniu zachowaj rozsądek, kawałki mają być takiej wielkości aby zmieściły się do ust, takie na raz. Ja pokroiłam równo, ale zrozum jestem kobietą i tak mam, jak kroję to zwykle równo i układam. Odetchnij, nie musisz układać. Ładna taca lub talerz. Konfitury

Blondynka Gotuje
Bitki schabowe 308

najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie mięsa. To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające sie w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli. Składniki: około 80 dkg schabu 1 cebula olej, mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz 1 szklanka wody Wykonanie: mięso oczyścić z błon

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!