usta - 1000 przepisów (strona:26/67)

Czekoladowe mini serniczki z melonową nutą w 20 minut. 195

Wróciłem wieczorem z pracy i tak jakoś mnie naszło na coś słodkiego. No wiem, złamałem się, a do Wielkiejnocy nie miałem mieć nic słodkiego w ustach, shame on me! Ale za to podzielę się z Wami autorskim przepisem na najszybsze serniczki na ciepło na całym świecie. Czego nam trzeba na dwie porcje? -10 herbatników -łyżka masła -2 paski gorzkiej czekolady

BaRepas
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 201

Pyszne, rozpływające się w ustach mięso w kremowym sosie na bazie świeżych pieczarek, cebuli i musztardy. Wspaniała potrawa nie tylko na co dzień, ale także na wszelkie specjalne okazje i święta. Danie podałam z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zieloną fasolką, ale doskonale będą pasować także ziemniaki i np. ulubiona surówka. :) Składniki (na 3-4 porcje):  - 1 polędwica

Kuchnia Ellie
ZUPA OWOCOWA - WIŚNIE + SUSZONE OWOCE. 147

zupa owocowa. Padają wtedy jakieś poprzedzone grymasami wspomnienia przedszkola. Ponoć zimny dreszcz ich często przechodził. Trauma. Lęk nie do opanowania. I gdy tak słyszymy, że "tego świństwa więcej do ust nie wezmę" to patrzymy na siebie jak na idiotki. Bo zrozumieć możemy, że nasze dziwolągowate połączenia (typu... wędzony łosoś z nutellą) mogą razić/przerażać/obrzydzać/ogłupiać

Wypisz Wymaluj
Tort kokosowy 370

wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.  W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać na jednym kawałku! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego

Kolizje Smaków
Tort Rafaello z truskawkami 618

Jeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam i do tego w wykonaniu mojej córki i jej koleżanki Małgosi. Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego

Salonik smaków
Jesienna potrawka z kurczaka z dynią 249

się w warzywie, z którego można zrobić dosłownie wszystko? Teraz nadrabiam dyniowe  zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach kurczak w kremowym sosie z dodatkiem dyni. Jeśli raz spróbujecie-zakochacie się w tym daniu i włączycie je na stałe do swojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony

Zawsze głodna!
Łosoś Teriyaki 201

wigilijny stół, ale święta trwają kilka dni, które spędzamy z najbliższymi przy stole i myślę, że warto poczęstować ich czymś wyjątkowym. Polecam łososia Teriyaki. Pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach. Mój Ukochany, który nie lubi łososia początkowo nie chciał nawet spróbować. Gdy w końcu dał się namówić, kazał mi upiec drugą porcję :)  Na ten przepis "wpadłam" trochę przypadkowo. Lubię

Zawsze głodna!
Czekoladowe trufle 196

składniki. Robi się błyskawicznie (nie licząc czasu studzenia). Wprowadziłam swoje modyfikacje i zrobiłam trufle czekoladowe. Wyszły pyszne, intensywnie czekoladowe. Z zewnątrz zwarte, w środku niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. W konsystencji przypominają popularne praliny znanej szwajcarskiej firmy. A najlepsze jest to, że są małe i podzielne, więc można sobie wydzielić małe porcje, które nie zrujnują od razu naszej figury

Zawsze głodna!
Szpinak wodny z woka 204

szparagi. Na koniec ułożone razem liście i pędy tniemy mniej więcej na trzy części. Dzięki temu nie będą smętnie zwisać z widelca, a nam łatwiej będzie je włożyć do ust. Teraz musimy przygotować sos: cukier rozpuszczamy w mieszaninie sosów ostrygowego i rybnego i dodajemy wodę. Gdy szpinak i sos będą gotowe, w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno

W SMAK
Bitki wołowe z grzybami 154

mięso zrazowe, które musimy pokroić w poprzek włókien i mocno rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu bitki będą ba rdzo miękkie i wręcz same będą rozpływać się w ustach. Żeby sos miał wyraźny grzybowy smak, dodaję zmiksowane suszone grzyby, wcześniej podgotowane w osobnym garnku. Dodaję też całe, świeże lub mrożone, grzyby podsmażone na maśle z cebulą. Bitki przygotowuję w szybkowarze

W SMAK
Boczniaki à la flaki 149

Tradycyjne flaki przygotowuje się z wołowych, cielęcych lub drobiowych żołądków i trzeba je długo gotować. Znam takich, którzy z tego powodu nie wezmą flaków do ust. Dla nich "flaki" przyrządzam z gotowanych boczniaków. Boczniak ostrygowaty jest grzybem występującym na martwym drewnie drzew liściastych. Kupując je w sklepie, lepiej wybierać te mniejsze, z lekko podwiniętym brzegiem kapelusza - w tej fazie owocniki

W SMAK
Tort z musem czekoladowym i gruszkami 317

firmy Krokus w zgodzie z naturą. Wiecie jakie oni mają pyszne przetwory owocowo-warzywne, mniammm. Szukałam inspiracji jak je wykorzystać i znalazłam  ten pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach mus. Miałam trochę strachu, bo po raz pierwszy miksowałam razem kremówkę z mascarpone, ale wyszło idealnie. Poczęstowałam kilka osób tym torcikiem, wszyscy byli zachwyceni i prosili o przepis

Ala piecze i gotuje
Babeczki - Różyczki z Aksamitnym, Delikatnym Kremem z Mascarpone 223

Delikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne babeczki z delikatnym, aksamitnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować. Babeczki w postaci uroczych różyczek to propozycja idealna na przyjęcia okolicznościowe, romantyczne kolacje, a także chrzciny, komunie a nawet przyjęcia weselne gdzie również nie powstydzą się swoim wyglądem. Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki: Ciasto: 300 g mąki

Słodka Strona
Pączki 157

lukrem. Przepis, który znalazłam na szczęście nie jest wymagający i na prawdę daje możliwość upieczenia pysznych pączków. Wszyscy zgodnie w domu stwierdziliśmy, że lepszych nie jedliśmy, rozpływają się w ustach. Składniki, na około 18 sztuk: - 400 g mąki pszennej + około 50 – 70 g do podsypywania - 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych - pół łyżeczki soli

dom-agi.pl
Chałka z kruszonką 126

bałam się, że zniszczę już całkowicie wspomnienia jeżeli nie uda mi się ona taka jak ją pamiętam. Na szczęście się udało. Jadłam jeszcze gorącą i rozpływała się w ustach. Ja ją jem albo z samym masłem, albo bez niczego. Mmm… pyszna Składniki: - 0,5 kg mąka pszenna - ciepłe mleko – 200 ml - 2 jajka -50 g masła

dom-agi.pl