oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował." NASZE ODPOWIEDZI NA PYTANIA EWY: 1. Jakiej potrawy lub składnika w życiu nie weźmiesz do ust? Konczi: za żadne skarby nie tknę móżdżków ... o nie !!! Szpileczka: wszelkiego rodzaju robali 2. Od jak dawna kuchnia i gotowanie jest Twoją pasją a nie koniecznością? Konczi: już jako dziecko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiduszoną łopatkę. Zazwyczaj podaję ją jako pieczony kawałek dobrego mięska ale taka duszona cieszy się w naszym domu powodzeniem. Mięsko jest mięciutkie i tak naprawdę rozchodzi się w ustach. Dodatek białej cebuli komponuje się z całością idealnie. Łopatka duszona z białą cebulą SKŁADNIKI : 800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej 1 biała cebula 600 ml bulionu olej sól i pieprz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMurzynek sam w sobie jest jednym z moich ulubionych ciast, a jeszcze z dodatkiem bitej śmietany to już zupełnie rozpływa się w ustach. I tak twierdzę że najlepszego murzynka piecze moja mama i w tym jej nie dorównam. Tym bardziej, że odmierza składniki "na oko" i przygotowuje go błyskawicznie a zawsze wychodzi rewelacyjny. Dla mnie to jeden ze smaków kojarzących
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilepszego niż te zrobione w domu. W związku z tym zapraszam na pyszne, kremowe lody o smaku kawy z delikatnymi kawałkami bezy, które rozpływają się w ustach. Muszę szczerze przyznać, że nigdy nie jadłam smaczniejszych! Przepis znalazłam na stronie Retro Fusion . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną keksówkę (4-5 porcji): 4 żółtka 50 g cukru 50 ml mleka
My Culinary Arttakże do złapania na drogę do szkoły lub pracy - chrupiąca skórka sprawi, że nie rozpadną się w torbie czy pudełku, a puszysty środek po prostu rozpływa się w ustach :) Składniki: 150 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 20 g maku 1 cytryna szczypta soli Masło wyciągamy wcześniej
Ciastkozercyoskrzeli. Wystarczy pokroić ją na drobne kawałki, zasypać cukrem i odstawić na kilkanaście godzin aby puściła sok. Następnie odcedzamy sok i pijemy. Jedynym jej minusem jest przykry zapach z ust po zjedzeniu zwłaszcza surowego warzywa. Ale wystarczy po prostu umyć zęby lub zjeść natkę pietruszki, jabłko, marchewkę, seler by pozbyć się niemiłego zapachu
Przepisy i porady kulinarnemoje wyobrażenia! Nie spodziewałam się aż tak przepysznego smaku! Delikatnie chrupki z wierzchy spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta, mięciutka, rozpływa się ustach. Na wierzchu niezwykle prosty, aksamitny, puszysty, delikatny krem jaglany z nutką wanilii. Przełamaniem smaku jest ten sam krem, tylko z nutką kakao. Serducho jest na prawdę przesmaczne, a do tego
Zdrowie na języku :Plata temu oponki >klik< Tym razem będą faworki :) Kruchutkie, aż łamią się, kiedy bierzemy je do ręki. Rozpływają się w ustach, a człowiek siedzi i podjada. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze......... ...a tymczasem dobiegł konkurs Blog Roku 2014. Zajęliśmy 28. miejsce na 237 zakwalifikowanych blogów. Uważam, że to bardzo wysoka pozycja
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 lizak np. Chupa Chups w ulubionym smaku Waszego dziecka 1 cukierek, ja użyłam Skittles'a 1 precelek Oczka zrobić z lukru Dr. Oetker - tradycyjny Oczka i usta z lukru czekoladowego Dr. Oetker Do obtoczenia lizaka czekolada mleczna E.Wedel rozpuszczona w kąpieli wodnej
ClauditteMissCookingnaczynia żaroodpornego, pieczemy do 7 godzin w temperaturze 70 stopni. Po upieczeniu można podać na gorąco jak również na zimno jest bardzo miękka rozpływa się w ustach niczym masło Smacznego
kgwjanczewoNiemożliwe! A jednak;) Bez zbędnego tłuszczu, na mącę pełnoziarnistej z dodatkiem miodu, znacznie zdrowsze od standardowych. Brzmi zachęcająco, prawda? Naleśniki są bardzo dobre, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Polecam bardzo;) Składniki: 250 gram mąki pełnoziarnistej 150 gram mąki pszennej 2 łyżki miodu 2 szklanki mleka 0.5% szklanka wody mineralnej gazowanej 1 całe jajko + 2 białka
Krakowskie smaki Anijest - uwaga - szpinak. Tak nie pomyliłam się;) To bardzo znienawidzone przez wielu z nas warzywko. Babeczki są bardzo dobre, proste w przygotowaniu i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Nie tylko efektownie wyglądają ale także wybornie smakują. Jeżeli jeszcze ich nie robiliście, wypróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki: szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki
Krakowskie smaki Animoże nowozelandzkim - spór o pochodzenie trwa) jest ponadczasowa pavlova , nazwana na cześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej. Znawcy meryngów toczą debaty o przewadze kruchej odmiany, rozsypującej się w ustach na tysiące słodkich okruszków i o zaletach "pavlovej babuni", która cechuje się kruchą powierzchnią i nieco kleistym i wilgotnym wnętrzem.* Ja uwielbiam obie wersje. O mojej miłości do bez pisałam
KUCHARNIAalbo opadały albo zamieniały się w gumowate placki. Do niczego. Aż pewnego dnia zostałam poczęstowana porcją najpyszniejszego biszkoptu na świecie! Puszystego, słodkiego, wilgotnego, obłożonego owocami i rozpływającego się w ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny. Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty
KUCHARNIA