usta - 1000 przepisów (strona:35/67)

O odkrywaniu i Slodka pasta z ciecierzycy i daktyli 221

Jestem pełna podziwu dla mojej Córci. Ostatnio borykamy się co i rusz z jakimiś problemami ale ona dzielnie trwa z uśmiechem na ustach czasem tylko wpadając w histerię co da się przeżyć. Na dodatek Córcia odkrywa... nowe smaki w zastraszających ilościach! wszystkiego chętnie próbuje, nawet podjada potajemnie. Listki sałaty znikają równie szybko jak owsiane ciasteczka.Jej nowa miłość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 190

cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Ja ten przepis trochę zmodyfikowałam pod mój gust i moją zawartość lodówki :)  Żeby podnieść sobie temperaturę w ustach dodałam jeszcze papryczki chili. Wyszło super danie :) Składniki na 1 porcję:1 równomierny, średni patison1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)2 pomidory

Bon Appetit Małgorzaty
Puszysty sernik 431

okazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek..., ale o tym nie będę się rozpisywać, w każdym bądź razie goi się :)Przepis dostałam od siostry,  zaś ona od swojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód:130 g miękkiego

Delicious Titbits
Ciasteczkowe choinki 218

rzadkim białym lukrem.I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;)...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;)Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają :)Życzę Wam smacznych choinek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z pieczarkami, papryką i serem mozzarella 356

tego po prostu stworzone :-) Do tego papryka i cebula i ten delikatny ser mozzarella... mmm można się rozpłynąć razem z zapiekanką, która sama rozpływa się w ustach :-)Składniki:1 bagietka około 40 cmpłaska łyżka masła2 łyżki olejupieczarki 250 g1 mała cebula1/2 małej papryki1 kulka sera mozzarellasól, pieprzzioła prowansalskieDo polania sos czosnkowy z TEGO przepisuWykonanie:Bagietkę przepoławiamy

Anielska Kuchnia Ani
Murzynek 206

Ciasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :)))Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych i... przepyszny- po prostu!Jestem pewna, że lepszego nie jedliście!!! :)Jeżeli chodzi o polewę, to można zrobić ją w tradycyjnej wersji, ja jednak miałam ochotę na polewę

Kraina Miodem Płynąca
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 256

gotowania rosołu (przepis tutaj) otrzymujemy dwa dania jednocześnie. Jemy  bardzo dietetyczne, gotowane mięso zamiast cieżkostrawnego smażonego.Świetnie nadaje się tu właśnie gicz wołowa ,z delikatnym,rozpływąjacym się w ustach mięsem,z ogromną ilością smakowitego i zdrowego kolagenu.Po ugotowaniu rosołu,wyławiamy miękkie mięso i przygotowujemy sos musztardowy. Składniki na sos musztardowy:200 ml rosołu-spora chochla2 bardzo czubate łyżeczki musztardy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 260

Lubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :)Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia.  Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :)Składniki:kleik ryżowy dla niemowląt85g (pół paczki)margaryna bezmleczna100gcukier puder50gmak mielony20g

głodny alergik
Pieczony udziec barani 212

niej dostęp i dlatego gorąco polecam to mięso. Ma specyficzny zapach, ale dobrze zrobione – jak ten udziec z dodatkiem czosnku i rozmarynu – po prostu rozpływa się w ustach… Potrzebne będą:udziec barani (ten mój ważył ok. 2 kg)główka czosnkurozmaryn, sól, pieprz, oliwa, szklanka wody Mięso myję i osuszam. Czosnek obieram i kroję w słupki.Szpikuję

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka maślane Tuiles 154

oznacza ni mniej ni więcej tylko ‚dachówka’, bo z założenia ma właśnie swoim kształtem ją przypominać… W smaku są delikatne i kruche, po prostu rozpływają się w ustach. Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelkę aby nadać im kształt, ale jeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy z Was da radę Spróbujcie bo naprawdę

UgotujmyTo.pl
Sernik nowojorski 203

Król wśród serników! Rozpływający się w ustach sernik nowojorski to prostota i klasa w jednym. Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu - wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Dodatek startej skórki cytrynowej nadaje mu posmak tradycyjnego sernika, bo konsystencja na pewno tradycyjna nie jest. Sernik jest niezwykle kremowy i aksamitny, dzięki kąpieli wodnej, w której jest pieczony. Jestem przekonana, że przypadnie

Słodko-Słony Świat Ilony
AKSAMITNY CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI 457

dłuższej przerwie chciałam Was powitać wyjątkowo pysznym czekoladowym sernikiem na zimno z malinami. Aksamitny, rozpływający się w ustach, pełen czekolady (aż 350 g !!!)... chyba nie muszę Was dłużej zachęcać?:) Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, ale efekt jest wspaniały... Według mnie to jeden z najlepszych serników czekoladowych jakie jadłam

Słodko-Słony Świat Ilony
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I ROLADĄ KOZIĄ 249

Szybka, pyszna propozycja na wieczorną kolację lub lekki lunch. Świeżą rukolę połączyłam ze słodkimi truskawkami i rozpływającą się w ustach kozią roladą. Możecie użyć tu rolady naturalnej, pleśniowej, jaką lubicie najbardziej i niekoniecznie musi być ona kozia. Ja za taką wprost przepadam, dlatego to połączenie wydało mi się doskonałe. Całość posypałam chrupiącymi pistacjami i polałam dressingiem z oliwy z oliwek

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI 3917

jest wyśmienita, krem z białej czekolady i mascarpone idealnie komponuje się z czekoladowym spodem i malinami. Dobrze schłodzona w lodówce smakuje rewelacyjnie, jest delikatna, kremowa i rozpływa się w ustach. Mój Mąż, który jest niezwykle oszczędny we wszelkich komplementach na temat moich wypieków, stwierdził wyjątkowo, że jest "genialna":)) Zatem nie macie wyboru - MUSICIE  ją zrobić!:))) Bardzo polecam!SKŁADNIKI

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO MAXI KING 86377

temperaturze pokojowej. Ale nie wiem czy wytrzymacie, aby tyle czekać?:) My zabraliśmy się za degustację od razu, tłukąc łyżkami o talerze jak szaleni:) Maxi King rozpływało się w ustach:)) Pycha! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:250 g herbatników (użyłam Petitki)100 g masła (najlepiej niesolonego, ale może być tez zwykłe)100 g mlecznej czekolady z orzechami2 łyżeczki ciemnego kakaoSKŁADNIKI

Słodko-Słony Świat Ilony