usta - 1000 przepisów (strona:35/67)

Magdalenki 115

potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (…) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego

mojewypiekiinietylko
Babka piaskowa 146

wyjąć z formy i przestudzić na kratce.         Przestudzoną, posypać cukrem pudrem (można polukrować albo polać polewą czekoladową). Ta babka piaskowa jest bardzo puszysta i delikatna, dosłownie rozpływa się w ustach. A wygląd? Czyż nie zimowe klimaty? Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Babka piaskowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Faworki robione mikserem 219

największych lekko smarujemy białkiem i składamy. Smażymy tak samo, jak faworki.    Faworki robione mikserem wyszły przepyszne – bardzo kruche, delikatne, z dużą ilością pęcherzy – naprawdę rozpływają się w ustach. Niemożliwe jest powstrzymanie się przed sięgnięciem po kolejne i ciągle jest mało… mało… Na takie faworki, warto było czekać do Tłustego Czwartku. Całe szczęście, że w tym dniu, łasuchom

mojewypiekiinietylko
WuZetka 181

drugi dzień WuZetkę kroimy na porcje i ozdabiamy.No cóż, czasami wspomnienia, a tym bardziej przyjemności,  „kosztują”.  Ale czym jest ten czas poświęcony na przygotowanie pysznej, rozpływającej się w ustach Wuzetki? Tak dzisiaj, jak i kiedyś, Wuzetka podana z tradycyjnym napisem lub rozetką z wisienką. Bardzo czekoladowo i śmietanowo. Udało mi się przypomnieć smak Wuzetki, a pamiętacie, jaki był smak Waszej

mojewypiekiinietylko
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 134

dekorujemy bezy. Posypujemy prażonym kokosem, wypełniamy owocem granatu i ozdabiamy czekoladą. Uszko koszyczka zrobiłam z pasków uprażonego świeżego orzecha kokosowego.Krucha beza, leciutko ciągnąca wewnątrz, strzelające, rozpryskujące się w ustach soczyste granaty. To wszystko przełamane delikatnym prażonym kokosem i muśnięciem dobrej czekolady. Takie doznania Was czekają, gdy „rozpakujecie” bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Bezowo kokosowy koszyczek

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 135

była ostatnia. Sycylijskie cannoli z ricottą zachwycają swoim smakiem. Ciasto jest podobne strukturą do faworków, ale moim zdaniem, o wiele lepsze. Bardziej delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach. Do tego puszysty niczym chmurka krem z ricotty, który dopełnia całości. Zaręczam – po jednym sięgniecie po następny… i nie tylko. Gdy przygotowywałam ten deser zastanowiło mnie jedno. Znam tiramisu, panna cotta

mojewypiekiinietylko
Japońskie kuleczki mięsne 208

jaka się wydarzyła podczas wyścigu. Francuski kierowca Formuły 1 Jules Bianchi uległ wypadkowi na torze Suzuka w GP Japonii i doznał poważnych obrażeń. Tylko jedno życzenie ciśnie się na usta – Jules trzymaj się i… walcz. Zmieniłeś tylko tor, ale tym razem, ta walka jest najważniejsza.  Wydrukuj przepisThe post Japońskie kuleczki mięsne appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Rosyjskie ciasteczka do herbaty 150

całkowitego wystygnięcia.Rosyjskie ciasteczka do herbaty, to prostota, smak i aromat migdałów otoczone śnieżnym pyłkiem cukru pudru. Jeżeli nie znacie powiedzenia „niebo w gębie”, czy „rozpływa się w ustach”, to te ciasteczka Wam je uzmysłowią – dosłownie, nie tylko w przenośni. Podane z herbatą i pyszną konfiturą jabłkową gwarantują istną symfonię smaków. Smacznego.  Ps. Z podanch składników wyszły

mojewypiekiinietylko
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze 174

Łosoś pieczony w całości to po prostu bajka. Nieskromnie powiem, że tak wspaniałej ryby nie powstydziłby się najlepszy kucharz. Łosoś jest po prostu królewski. Cudowny i rozpływający się w ustach dzięki metodzie pieczenia – długo i w niskiej temperaturze.” Taką metodę pieczenia polecałam już na blogu przy przepisie na wołowinę pieczoną w niskiej temperaturze. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Łosoś pieczony

mojewypiekiinietylko
Kostka Rocher 7281

Rocher, sprzedawane w sklepach. Ciasto zrobiło furorę w moim domu i wszyscy uznali je za najlepsze ciasto wszech czasów! Smakuje rewelacyjnie, rozpływa się w ustach i jest uzależniające! Orzechowy biszkopt przełożony jest dwoma masami: czekoladowo – orzechową i śmietankową. Połączenie tych smaków sprawia, że ciasto smakuje nieziemsko! Polecam na wszelkiego rodzaju

Marta Gotuje
'INDIOS-BANANOS' - KREMOWY CHLEBEK ZE SŁOIKA 158

Wami chodzi. Macie więc, dwa w jednym.Chlebek wyszedł magiczny! Te smaki, zdecydowanie określić można bajkowymi! Delikatne, kremowe, wilgotne ciasto, które pokroić możemy na maleńkie kanapeczki rozpływa się w ustach i uwalnia po kolei nowe smaki. Zdecydowanie indyjski chlebek dodaje pozwala rozkoszować się melodią smakowych doznań. Kolejne nuty tworzą utwór doskonały. Smak, zapach... Ideał.Przepis bierze udział w akcji na dania

Wypisz Wymaluj
Jestem Mamą, jem francuskie Trufle na śniadanie 124

dzisiejszym dniu od zaspanego piżamowca w postaci mojej Córci dostałam prezent, dla Mamy, od niej, od Syncia pewnie też... czekoladowe trufle, francuskie i rozpływające się w ustach. Małżon zrobił kawę z pianką i takim duetem przywitałam dzień, Dzień Mamy, dla mnie szczególnie szczególny bo obchodzę go już tylko (albo AŻ) jako mama a nie córka.  Wszystkim mamusiom w tym dniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka o smaku Toffi czyli Słodki Czwartek odc.28 i KONKURS 166

połączenie Słodkiego Czwartku i Ciasteczkowej Serii, wyśmienite połączenie. Kruche, rozpływające się w ustach jednocześnie jakby ciągnące na zębach. Po ostudzeniu faktycznie lekko toffi a może karmelowe???Przepis z ikeowej FIKI :)Przypominam też o CIASTECZKOWYM KONKURSIE!!!  Ciasteczka o smaku Toffi100 g masła100 ml cukru pudru1 łyżka syropu cukrowego250 ml mąki pszennej1

Dzieje kuchennej Wiewióry
O odkrywaniu i Slodka pasta z ciecierzycy i daktyli 208

Jestem pełna podziwu dla mojej Córci. Ostatnio borykamy się co i rusz z jakimiś problemami ale ona dzielnie trwa z uśmiechem na ustach czasem tylko wpadając w histerię co da się przeżyć. Na dodatek Córcia odkrywa... nowe smaki w zastraszających ilościach! wszystkiego chętnie próbuje, nawet podjada potajemnie. Listki sałaty znikają równie szybko jak owsiane ciasteczka.Jej nowa miłość

Dzieje kuchennej Wiewióry
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 170

cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Ja ten przepis trochę zmodyfikowałam pod mój gust i moją zawartość lodówki :)  Żeby podnieść sobie temperaturę w ustach dodałam jeszcze papryczki chili. Wyszło super danie :) Składniki na 1 porcję:1 równomierny, średni patison1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)2 pomidory

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania