usta - 1000 przepisów (strona:43/67)

Chłodnik litewski 198

Chłodnik litewski...Gęsty, lekko kwaśny, pyszny.Chrupiący w ustach botwinką i ogórkami.Podawany z jajkiem.Idealny na upalne dni! Składniki:2 pęczki botwinki z małymi buraczkami;2 ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperkuZąbek czosnku;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżeczka soli;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;1 l gęstego jogurtu naturalnego;0,5 l kefiru;125 ml gęstej, kwaśnej śmietany

Gospodyni Miejska
Zupa krem z kalafiora 170

Zupa krem z kalafiora...Kremowa, aksamitna i delikatna.Gęsta i rozpływająca się w ustach.Wzbogacona smakiem czerwonej papryki.Pycha! Składniki:1 duży kalafior;2 małe cebule;200

Gospodyni Miejska
Ciastka maślane z kremem kawowym 388

Ciastka maślane z kremem kawowym...Idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka.Przełożone maślanym kremem.Całość dopełniona smakiem i aromatem kawy.Idealne do kawy czy herbaty.Pycha!Składniki:Ciastka:250 g masła;2 ugotowane żółtka;50 g cukru pudru;300 g mąki pszennej;1 czubata łyżeczka kawy mielonej.Krem:2 jaja;100 g cukru pudru;200 g masła;40 ml zimnej, mocnej kawy

Gospodyni Miejska
Leczo 154

Leczo...Rozpływająca się w ustach cukinia.Papryki w trzech kolorach.Mnóstwo pomidorów.I cebula.Proste, smaczne i łatwe danie.Zapraszam! Składniki:4 małe cukienie (o łącznej wadze około 1,25 kg);3 duże papryki (czerwona, zielona i żółta);0,5 kg cebuli;1 kg pomidorów;2 ostre papryczki (zielona i czerwona);250 ml gorącej wody;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Gospodyni Miejska
Quiche z cukinią 191

Quiche z cukinią...Kruchy, złocisty spód.Rozpływające się w ustach plasterki cukinii.Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną.Proste i szybkie w wykonaniu.Polecam!Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;125 g margaryny;1 jajo;Szczypta soli;Odrobina wody w razie potrzeby (ja nie dawałam).Nadzienie:2 nieduże cukinie;1 średnia cebula;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 187

Lebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki...Miękkie i rozpływające się w ustach.Pokryte warstwą słodkiego lukru.Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania.Pyszne!Składniki:250 g mąki pszennej;85

Gospodyni Miejska
Pierniczki Katarzynki 199

Pierniczki Katarzynki...Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki.Wymagające kilkutygodniowego leżakowania.Wykrawane specjalną foremką.Delikatne i rozpływające się w ustach.Bez dodatku tłuszczu.Zapraszam!Składniki:200 g płynnego miodu

Gospodyni Miejska
Babka makowa z białek 245

Babka makowa z białek...Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach.Piegowata od maku.Na bazie samych białek.Oblana cytrynowym lukrem.Zapraszam!Składniki:125 g margaryny + do wysmarowania formy na

Gospodyni Miejska
Schab pieczony w mleku 644

Schab pieczony w mleku...Soczysty, kruchy, rozpływający się w ustach.O delikatnym aromacie i smaku przypraw.Idealny do kanapek, jak i na ciepło.Zapraszam do spróbowania!Nie pożałujecie

Gospodyni Miejska
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 223

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM”, organizowanym przez Kuchnię+ .Składniki

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 197

chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach i przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki.Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste.Danie może być serwowane jako szybka

SzczyptaSmaQ
Tagliolini z klopsikami 202

chwilkę trzymam na patelni, aby smaki się połączyły- nakładam na talerz dodaje klopsiki posypuję świeżą bazylia i wiórkami parmezanu- gotowe sos przepysznie pomidorowy a klopsiki mięciutkie rozpływające się w ustach :)Smacznego

Basia w kuchni
Rzymskie kluski z boczkiem i rozmarynem 192

chętnie zajadą tą wersje a boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:))  SKŁADNIKI :porcja na 4 osoby przepis autorski475 ml mleka

Basia w kuchni
Faszerowane kwiaty cukinii miętą, tymiankiem oraz fetą 231

faszerować. Na szczęście w ogródku sporo ich się rozrosło, więc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone  w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia - bezcenny!Warto choć

Basia w kuchni
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 208

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej

Czarnawisienka