KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 366pomogły te kapuśniaczki. Zwalczyły szarugę za oknem i wraz z pięknym zapachem wniosły do domu coś bardzo pozytywnego. Krucho-drożdżowe ciasto rozpływa się właśnie w naszych ustach. Mamy nadzieję, że macie ochotę spróbować i zostać z nami na dłużej, a jeśli tak, to:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY
Wypisz Wymaluj
SER ZGLIWIAŁY - zwany "śmierdzącym" 261Coś w tym musi być, bo nie znamy osoby, która nie poznała tego sera! Niektórzy jednak, zrażeni "zapachem" boją się go spróbować i zarzekają się, że czegoś takiego do ust nie wezmą - ich strata. My za to mamy inny problem - nie możemy się zdecydować, czy bardziej smakuje nam na gorąco (tyle co usmażony bądź podjadany podczas procesu termicznej obróbki - prosto
Wypisz Wymaluj
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 202Nagle do śmiechu nam nie było. Nagle zaczęłyśmy się zachwycać. Smak założył nam różowe okulary i mogłyśmy spojrzeć na niego łaskawym okiem. "Nie oceniaj po wyglądzie" padło z ust wypchanych smakołykiem. Był (zdecydowanie czas przeszły) przepyszny. I nie mówmy od razu, że był taki brzydki, załóżmy, że był po prostu kreatywny! Albo nie, lepiej - był tak zawstydzony swoim pysznym smakiem
Wypisz Wymaluj
GOFRY MIGDAŁOWE, AMARANTUSOWO-OWSIANE - BEZGLUTENOWE... dżemem malowane. 277warunkiem, że mamy odrobinkę więcej czasu). Dzięki niemu w całym domu pachnie niesamowicie. Mamy też pewność, że każdy rozpocznie dzień zdrowo, smacznie, z odpowiednim "starterem" i... z uśmiechem na ustach. Ten smak może złagodzić stan, jaki wprowadził dzwoniący budzik. Tak. Nawet siłę tego "drania" bez sumienia, jest w stanie osłodzić i zniwelować.Jak widać na załączonym obrazku, nie tylko ludzi
Wypisz Wymaluj
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 266bazie - delikatny odcień, leciutko wpadający w pomarańcz mieniący się zielenią bazylii...Ps. powód ostatni? Cena. Jest niedrogi, a naprawdę przepyszny. Polecamy.Jeśli brak Ci kruchego akcentu, który chrupnie w ustach - sięgnij po grzaneczki. Możesz je z łatwością wyczarować we własnej kuchni i to na wiele sposobów w zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku
Wypisz Wymaluj
RÓŻANY BANANOWIEC BEZGLUTENOWY Z JAGODAMI GOI - PIECZONY W SŁOIKU. 234zresztą bardzo dobre), ale sprawdziłyśmy i szklaneczki po smarowidłach kanapkowych (np, kremach czekoladowych) również wytrzymują temperaturę. To chyba zasługa bardzo grubego dna. Delikatny, wilgotny chlebek rozpływa się w ustach. Smak jaki opanowuje zmysły może rywalizować jedynie z zapachem unoszącym się po całym domu. Niesamowite, jaką moc ma dzika róża w takim wydaniu. Różany smak najlepiej wyczuwalny jest
Wypisz Wymaluj
BATONIKI KUKURYDZIANE Z KAROBEM /BEZGLUTENOWE. 242rewelacyjnie, pachnie tak kusząco i zachęca... wręcz uzależnia. Chrupiące elementy genialnie ze sobą współgrają - każdy osiąga inną chrupkość po potraktowaniu mieszanki piekarnikiem. Dynia nabiera nowego smaku, konopia strzela w ustach a słonecznik, jak zawsze jest idealny. Pysznie i zdrowo.Kupić możecie ją tutaj: ZIARENKOWO.MARMOLADA:My postawiłyśmy na twardą marmoladę wieloowocową firmy Orzech. W jednym słoiczku znalazłyśmy jabłka, śliwki, aronię
Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 207dodamy choć maleńki składnik (np. zioła). Bardzo dużą rolę odgrywają też dodatki z jakimi je podamy. Tym razem bardziej ziołowe i paprykowe wnętrze zamknięte w delikatnym, rozpływającym się w ustach, cieniuteńkim cieście zaserwowałyśmy w dwóch odmianach - pierwsza z mieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne.SKŁADNIKI NA FARSZ:- Indyk, 1 kg- Kaczka
Wypisz Wymaluj
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 195Dziś zatęskniłam za domowymi obiadami, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Postanowiłam odtworzyć jeden z nich. Mięso wyszło mięciutkie i rozpływające się w ustach, a sos smakuje dokładnie tak, jak zapamiętałam :) Można go podać z kaszą gryczaną, kluskami śląskimi lub ugniatanymi ziemniaczkami.Przed rozpoczęciem, chciałam powiedzieć jeszcze kilka słów o... liściu laurowym. Pewnie czasami zastanawiacie się, po co właściwie dodajemy
My Culinary Art
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 235Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki:33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego6 jajek100
Czarnawisienka
Chipsy buraczane 222Chipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze
Czarnawisienka
Kurczak słodko - kwaśny 486Danie, które zna chyba każdy - kurczak w sosie słodko-kwaśnym :) Pyszne połączenie ananasa, brzoskwiń i pikantnego ketchupu. Kurczak jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Sos, w zależności do upodobań, można doprawić bardziej na ostro. Najlepiej smakuje podany z ryżem. Zapraszam do gotowania! :)Składniki dla dwóch osób:2 piersi z kurczakasól świeżo mielonapieprz świeżo mielony mąka ziemniaczana2 łyżki
Tajskie smaki
Lawendowo- orzechowe gnocchi z kaszy kuskus i serka Tapas! 215kaszy kuskus, z serkiem Tapas Arla Apetina, suszona lawendą i dużą ilością orzechów ziemnych. Gwarantuję Wam że tym daniem zaskoczycie swoich bliskich i znajomych. Kluseczki rozpływają się w ustach, są bardzo aromatyczne i przepyszne. Podałam je z podsmażonymi na maśle klarowanym pomidorkami koktajlowymi i posypką z orzeszków ziemnych. Obłędne połączenie!Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy kuskus
SMYKWKUCHNI
PUCHATKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE 195pyszne, są też mało czaso i pracochłonne. Nie wymagają nawet użycia miksera. Obtoczone mgiełką cukru z cynamonem zaręczam, że będą smakowały wszystkim ... szczególnie takie ciepłe :) rozpływają się w ustach, a ręka siega po kolejnego... i kolejnego :))) Dla mnie ważną rzeczą jest również fakt, że pączusie praktycznie nie wpijają tłuszczu! Polecam wszystkim, którzy jeszcze nigdy ich nie robili
Walijskie Pichcenie
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 213tradycję, niż podpalanie tęczy, czy bójki z Policją w stolicy. Wracając do tematu gęsi, to wymagała ona dość sporo pracy, ale efekt był po prostu fenomenalny - rozpływająca się w ustach aromatyczne mięso z kluskami śląskimi i burakami. Zapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków
Wyprawy kulinarne