usta - 1000 przepisów (strona:56/67)

RYBA PO JAPOŃSKU. 398

Święta, święta i po świętach. Ale temat świątecznych smaków przez wiele dni pozostanie jeszcze w ustach moich domowników. Naszykowałam tyle, jakby miała mnie na Wigilii swą obecnością zaszczycić  cała armia!  A co najzabawniejsze, ciągle powtarzam sobie, że przyszykuję mniej, na pewno w tym roku nie zaszaleję. I co? Guzik. Zawsze wychodzi o połowę więcej niżeli się spodziewam. RYBA

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 243

dziwi ani nie budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem,oszałamia zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałkirozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososiamogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 266

nadając kształt placka.Dodatek płatków migdałowych i suszonej śliwki ciekawie wzbogaca smak jak i strukturę.Placek jest wilgotny, a zarazem lekki i delikatny jak chmurka. Pięknie pachnie i rozpływa w ustach. PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. na blaszkę 20 x 20 cm lub dwie keksówki 24 x 8cm 2 szklanki startego miąższu dyni 2 szklanki cukru 3 jajka

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY. 180

receptur. Ciekawe jak długo potrwa ta dobra passa.Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca,a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 172

Charakterystyczna woń uderza w nozdrza.Słodycz kusi, nęci, aż nie potrafisz się oprzeć. Sięgasz łyżeczką do środka szklanego skarbca i wytężając siły, próbujeszuchwycić choć odrobinę, by móc skosztować, pokleić usta, odfrunąć gdzieś w błogie, miodowe uniesienie.A miód ucieka z łyżeczki, sprawnie niczym złoczyńca. A kiedy już, już masz język wysunąć... chlup! Zostaje tylko łyżeczkado oblizania.****Miód miodowi nie równy. Każdy

W kuchni Karmel-itki
PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 158

Przestępuję z nogi na nogę, chucham w skostniałe dłonie. Obserwuję, jak wypuszczana z usta para, kłębi się i kotłujena mrozie. Oznaki zimy, ale gdzie jest śnieg? Rozglądam się,a jego ani śladu.Za to mam pyszne pierniczki z suszoną śliwką. Kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta o korzennym aromacie,ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

W kuchni Karmel-itki
SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. 296

Uczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi uliczkami, mogą tak chadzać całymi nocami. Kiedy nagle przyjdzie chętka na słodycze, szepcze mu do ucha: "Znowu Cię zachwycę!".Wyciąga ciepły jeszcze, sernik z piekarnika. Daje mu kawałek, o nic już nie pyta.Zn

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWY POT DE CREME WG CLAIRE ROBINSON. 185

Słodkie usta. Oblizujesz lepkie palce. Uśmiech na twarzy i burza hormonów. Czujesz, jak delikatna konsystencja rozpuszcza się na języków. Zalewa Cę fala szczęście i euforii. Niezwykłość w każdym kęsie.  Świętowanie Światowego Dnia Czekolady trwa, chociaż miał on miejsce wczoraj.Wczoraj były ciasteczka niebywale czekoladowe: Cookies wg Sigrid. Stwierdziłam jednak, że skoro przypada nam dziś niedziela, można połączyć dwie okazje

W kuchni Karmel-itki
Bałkańska musaka 193

obiad była bałkańska musaka. Muszę przyznac , że to co nowe nie znaczy złe. Smakowało nam to danie , bakłażany sprawiały ,że smak był niezwykle delikatny , można rzec " rozpływało się w ustach" Musaka w sam raz na niedzielny obiad dla 6 osób. Składniki:- 1 duża cebula- oliwa- świeże oregano ( ja użyłam suche z torebeczki)- 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe

Słodkości i nie tylko
Torcik borówkowy bez pieczenia 218

upragniony piątek i przed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą byc inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek

Słodkości i nie tylko
Żeberka bejcowane, pieczone z cebulą 260

zastanawiałam się nad sposobem przyrządzenia. Grilla w planach nie było więc musiał mi wystarczyć piekarnik. Posmarowane dużo wcześniej aromatyczną bejcą i potem długo pieczone po prostu rozpływały się w ustach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Babeczki cytrynowe z limoncello 143

Trochę pijane są te moje babeczki  bo nasączyłam je słodkim syropem z procentami w postaci pysznego limoncello. Delikatne ciasto mocno pachnące cytryną rozpływa się w ustach, ale nie jest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :DLubisz cytrynowe desery ? Koniecznie

Smaczna Pyza
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 490

zrobić szarlotkę. Jest to jedno z pierwszych ciast jakie w ogóle zaczęłam w zyciu piec. Uwielbiam szarlotkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, tuż po wyjęciu z piekarnika, rozpływającą się w ustach i pachnącą wanilią i cynamonem. Dla dodatkowej rozpusty można tu jeszcze zaszaleć z gałką lodów waniliowych lub szprycą bitej śmietany. Niebo w gębie!Składniki na dużą blachę - u mnie

Grunt to przepis!
Marchewka z cukinią na ciepło 138

się poranną kawką. Lucynka sprzedała mi pomysł, że cukinię i marchewkę potraktowane obieraczką można by ugotować i podawać niczym makaron, od Gosi zaś wydębiłam recepturę na rozpływające się w ustach drobiowe roladki, którymi częstowała nas ostatnio, podczas rodzinnej imprezki. A ja z tego zrobiłam mix. I całkiem pysznie wyszło. Ale po kolei:) Zacznę od przygotowanego farszu do roladek, który okazał

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Talerz dla babci - niecodzienne przepisy 165

bedzie więcej światła. Może będziemy biegać, a jeść buzią...     - No to przecież nie ma sensu! Biegać się nie da! A kto widział żeby jeść ustami! Przecież żywi nas pępowina.     - No ja nie wiem, ale zobaczymy mamę, i ta się bedzie o nas starać.     - Mama

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania