usta - 1000 przepisów (strona:53/67)

Ciuch ciuch koła w ruch (czyli pizza w kształcie pociągu) 160

papryki wycinamy numerek ciuchci, a z wędliny okno. Całość zapiekamy około 15 minut w piakrniku nagrzanym do 180 stopni. Zajadamy wraz z dziećmi na ciepło :) My aż poparzyliśmy usta nie mogąc się doczekać, aż pizza ostygnie

Kolizje Smaków
Szaszłyczki z kurczakiem i ananasem 241

inaczej niż tradycyjnie. Nasza propozycja to szaszłyczki z kurczaka i ananasa najpierw delikatnie podsmażane, a potem zapiekane w piekarniku z polewą śmietanową. Delikatne w smaku i rozpływające się w ustach. Idealne na obiad lub przekąski. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Kilka plastrów ananasa 100ml Śmietany 12% Przyprawa złocista do kurczaka Sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano, nieco soku z ananasów

Kolizje Smaków
Sylwestrowe ośmiorniczki dla dzieci 139

tostowego 2 duże plastry żółtego sera ( lub mniejsze tak by pokryły chleb) Łyżka masła Dodatkowo: Ketchup Z parówek obcinamy końcówki. Następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy w nich oczy, usta oraz nacinamy końcówki. Parówki gotujemy na ciepło. Chleb tostowy smarujemy masłem z jednej strony i podsmażamy na patelni. Kiedy staną się chrupkie obracamy je na drugą stronę, kładziemy

Kolizje Smaków
Gulasz 173

kolei najlepszy gulasz robi nasza mama i to ją postanowiłyśmy namówić by przygotowała wraz z nami przepis na to danie. Wyszło perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie

Kolizje Smaków
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 226

Hiszpanii, aromatyzowane cynamonem i kardamonem.  Polvorones, zgodnie z hiszpańską tradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia. Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane są w Estepie, w regionie Andaluzja.  Klasyczne polvorones przygotowuje się na smalcu - to właśnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 172

göbeği, co można przetłumaczyć jako damskie lub kobiece pępki. Wywodzą się z kuchni sułtana Imperium Osmańskiego (dawna Turcja), dla którego przygotowywano również inne słodkości o wyrafinowanych nazwach, takich jak usta kobiety (dilber dudağı), dziewczęcy biust, czy palce sułtana (vezir parmağı)... Spróbujcie sobie wyobrazić, jak takie desery mogły wyglądać:)  Słodkości stanowią ważną część również współczesnej kuchni tureckiej, każdy turecki posiłek

Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 158

Dzień dobry, Wiosna to sezon na rabarbar, niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości, która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską, które mam zamiar

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 261

papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które po upieczeniu pozostają soczyste, inne warzywa należy dobrze podlewać sosem. Zdjęcie zrobione na Kos. Niekiedy gemistę posypuje się po wierzchu tartym serem

Chilli Czosnek i Oliwa
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 247

pieczarkami i pulpecikami jest świetną propozycją, którą powinny docenić zarówno mamy, jak i dzieci. Ma zupełnie inny smak – jest lekko pieczarkowy, a mięciutkie pulpeciki rozpływają się w ustach. Pulpeciki robimy z mięsa gotowanego, a więc zdrowszego i lekkostrawnego. Taki wołowy rosołek jest idealnym daniem na pierwsze jesienne przeziębienia, które niestety już się pojawiły. Mimo, że uwielbiam tradycyjny rosół

Poezja smaku
WEGAŃSKA KASZA MANNA Z SOSEM MALINOWYM. 388

Słodkie sierpniowe maliny, ściskane w dłoni, które ociekają lepkim sokiem. Umazana czerwienią sukienka, twarz i usta. Czekające na jego pocałunki pachnące morską bryzą, na bliskość skóry słonej od morskiej fali.Jako mała dziewczynka nie znosiłam kaszy manny pod żadną postacią. Na samą myśl wzdrygałam się, a zapach gotowanego przez babcię grysiku wywoływał u mnie silne konwulsje. Od czego to zależy

W kuchni Karmel-itki
Rollsy cynamonowe 257

żywieniową. Wiem, że argumentacja wydaje się być idiotyczna, lecz mimo to wzbiera się we mnie złość, którą połykam. Zastanawiam się, czy pojawia się ona dlatego, że osoba, z której ust padły te słowa zupełnie nie ma racji, czy dlatego

Weganizm infantylny
Boeuf Bourguignon 171

Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku, to klasyk kuchni francuskiej i moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem

W mojej holenderskiej kuchni
Golonka po Bawarsku... 236

będąc na moim ukochanym pobliskim bazarku, stwierdziłam, że wesprę naszych Polskich rolników i masaży i przyrządzę golonkę po Bawarsku, zawsze uwielbiałam smak tak idealnie doprawionego i rozpływającego się w ustach mięsa... Nie sztuką jest go tak dobrze przyrządzić, nie którzy "peklują" najpierw golonki inni po prostu nacierają mięso przyprawami i zostawiają na 1 noc do " przegryzienia". Ja jednak należę

Zainspiruj się kuchnią
Brownie z mikrofali na kolana Was powali 176

mówią: "minuta w ustach, godzina w żołądku, całe życie w biodrach"! Ale przynajmniej się nie narobicie i zmywania jakby mniej. Deser z mikrofali w dosłownie 5 min? Nie wierzyłam. Sprawdziłam. A teraz jem... yyhhyy tzn. już nie, bo minuta minęła ;) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 3 łyżki

bastalena
Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche 207

ochotę upiec sernik to zdecydowanie mogę polecić właśnie ten. Wymaga nieco pracy i sporo cierpliwości ale naprawdę  warto… Kremowa masa serowa z kawałkami czekolady i rozpływającym się w ustach ganach. Sernik grzechu wartJ Polecam!!! Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche Składniki: Spód: około 450 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła 1 łyżka kakao 1/3 puszki masy krówkowej Masa

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania