usta - 1000 przepisów (strona:32/67)

NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z BANANAMI I CZEKOLADĄ 201

Dziś potężna dawka kalorii!( Ale gwarantuję Wam, że od czasu do czasu taka dawka Wam nie zaszkodzi! ).Fantastyczne, chrupiące naleśniki zapiekane z bananami i pyszną, mleczną

Ostra na Słodko
Ciasteczka pomarańczowe 147

macie trochę mniej czasu, a chcielibyście zrobić te ciasteczka, zamiast paluszków, przygotujcie okrągłe "krojone" ciasteczka. Będą równie pyszne! Zapraszam na fantastyczne ciasteczka pomarańczowe - kruche a jednocześnie rozpływające się w ustach. No i mogą poleżeć w zamkniętej puszce nawet tydzień, więc możecie je zrobić, zanim wpadniecie w świąteczny szał! :)"Składniki:200 g masła2 łyżki mąki ziemniaczanej280 g mąkiłyżka ekstraktu pomarańczowegosok

Słodkie Przyjemności
Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 175

dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :)Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki.Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :)4 porcje: * wołowina- 400 g* pieczarki

Kraina Miodem Płynąca
Risotto grzybowe z szafranem i grillowanym czerniakiem. 181

chyba wszystko co jest z grzybami.Taki muchomor ze mnie.Połączenie grzyby - ryba mogłoby wydawać się troszkę dziwne jednak, wierzcie mi, szafran i właśnie te dwa smaki czynią eksplozję w ustach,działamy!Co nam jest potrzebne:-filet z czerniaka-oliwa-masło-suszone borowiki-szafran-pieprz, sól, tymianek, oregano, mięta cytrynowa-ryż arborio-wino białe półwytrawne-parmezanGrzyby zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy

BaRepas
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 289

rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się w ustach. Nazwa „fefernuski” występuje w publikacji na temat tradycji kuchni kociewskiej pt. „W kuchni i przy stole” pod redakcją Romana Landowskiego. Autor pisze: „Inksza forma feferkucha zes ździebko inszego ciasta

Grahamka, weka i kajzerka
Muffiny owsiane z dżemem ananasowym 197

Delikatne i puszyste muffiny z domowym dżemem ananasowym posypane chrupiącymi płatkami kokosu. Rozpływają się w ustach :) Składniki na 15 muffinek: 1 szklanka mąki tortowej3/4 szklanki mąki owsianej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru  2 jajka M/L1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru1/2 szklanki olejudżem ananasowy płatki kokosu do posypania

Ze smakiem i z pasją
Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo - limonkowa Nigelli 157

zbyt zmęczona, by gotować- niech jedzenie wyczaruje się samo!".Dziś jednak postanowiłam podzielić się z Wami jej cudownym przepisem na idealną tartę czekoladowo- limonkową. Połączenie miękkiego, rozpływającego się w ustach nadzienia z chrupkim, mocno czekoladowym spodem. Mniam! P.S. Niech łasuchy lepiej uważają na zniewalający zapach, który będzie im towarzyszył podczas przygotowywania spodu ciasta. Pamiętajcie, że jak ulegniecie pokusie spróbowania

Gotowanie to kochanie
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 169

nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 10 minut. Podawaj z czerwonym winem bądź piwem pszenicznym , najlepiej z ustami pociągniętymi karminową szminką;)Smacznego

Gotowanie to kochanie
Puszysta Brioche z żurawiną 141

coś na poprawę humoru i rozpieszczenie podniebienia - wyczarowałam, iście francuskie, drugie śniadanie. Na brioche miałam ochotę już od dawna. Widząc zdjęcia lekkich jak puch bułeczek, ślinka napływała mi do ust, a wyobraźnia już widziała mnie siedzącą na tarasiku z mym lubym, przykrytą kocami ,popijającą gorącą kawę i skubiącą wspomnianą wyżej bohaterkę. Wiecznie zaganiana ,między jak zwykle spieszącymi się Wrocławianinami, nigdy

Gotowanie to kochanie
Ah, mi casa ! Smak Wysp Kanaryjskich - gambas al ajillo 196

zgodnie we wszystkich restauracjach i chyba nigdy mnie nie zawiodła. Gambas al ajillo, czyli krewetki w sosie czosnkowym. Serwowane na małych patelenkach, z jeszcze skwierczącym olejem, rozpływały się w ustach. Moim pierwszym pomysłem po przyjeździe do domu było oczywiście podjęcie próby przyrządzenia ich dla rodzinki. Czy się udało? Tak, choć nic nie pobije smaku tych świeżych, kanaryjskich. Zajadanych przy wtórze

Gotowanie to kochanie
Muffinki marchewkowe na troski 165

właśnie dobrze wejść do pachnącej cynamonem kuchni i chwycić pulchną, pomarańczową jak rażące słońce (którego wtedy tak bardzo nam brak) muffinkę. Kilka kęsów i uśmiech znów pojawia się na ustach. Przetestowane. Także na gradowej chmurze pod tytułem "zły dzień" mamie. Jeść!Składniki:2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach marchewki1 i 1/2 szklanki mąki4 jajaszklanka cukru trzcinowegołyżeczka proszku

Gotowanie to kochanie
Korzenne Chai Latte 195

zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Och, i to był strzał w dziesiątkę. Korzenny smak pobudził wszystkie zmysły i rozlał się przyjemnym ciepłem po całym moim ciele. Kremowa pianka osiadła na ustach, a jej smak w połączeniu z kurkumą wydawał się wręcz nieziemski. Trochę patetycznie? Może, ale tak właśnie smakuje ta kawa. Spróbujcie. Dziś!Składniki:espresso lub ulubiona kawamleko 3,2%przyprawy

Gotowanie to kochanie
Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku 192

mój ulubiony deser z Wysp Kanaryjskich, chociaż oryginalnie jego przepis pochodzi z Portugalii. Pamiętam jak moja portugalska koleżanka - animatorka zajadała się nim na śniadanie. Nawet zimny, rozpływa się w ustach, JEST TAKI MIĘCIUTKI! Wygląda trochę jak papka dla dzieci, może stąd to skojarzenie... Jednak jeśli przyrządzicie go dla gości - a przygotowanie sporej porcji zajmie Wam naprawdę mało czasu (możecie zrobić

Gotowanie to kochanie
Romantyczne lampioniki i leniwe wieczory z książką 184

pewno skorzystam jeszcze nie raz. Musiałam podzielić się z Wami tą świetną ofertą!To jedna z rzeczy, które na pewno pomogą przetrwać zimowy okres z uśmiechem na ustach. Następną jest oczywiście pyszne gotowanie i wyczarowanie w domu ciepłego, romantycznego klimatu wytchnienia i relaksu. Jednymi z moich ulubionych wytworów są te latarenki. Nie mogę się nimi nacieszyć! Są banalnie proste

Gotowanie to kochanie
Moje pesto 166

tradycją moją i mego lubego, więc tęsknota za smakiem tamtejszego pesto zaczęła mi dotkliwie doskwierać po jakimś czasie spędzonym w domu. Każdy kęs pesto był eksplozją różnych smaków w ustach. Tego właśnie szukałam, przygotowując mój sos. Skupiałam się na odnalezieniu tego unikalnego zapachu i smaku, który nauczył mnie kochać pesto. Niestety nigdzie nie mogłam dostać oryginalnego Parmezanu, dlatego musiałam

Gotowanie to kochanie