Żurawina i migdały - o tak, duet idealny!Wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło "ciasteczka z żurawiną" i tak trafiłam na ten przepis. Ciasteczka wyszły kruche i rozpływające się w ustach!Czytaj więcej
bistro mamaskończył, ale dobry i on :-) ostatecznie rogale można posypać gruboziarnistym cukrem lub solą, jeśli wolicie bardziej wytrawną i słoną wersję). Rogale są wyraźnie maślane, delikatne i rozpływające się w ustach. Z prawdziwym masłem i domową konfiturą smakują wybornie!Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćKażde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam
Smaki Edytymaku. Tradycyjne Rogale Marcińskie pochodzą z Poznania. Piecze się je z okazji dnia św. Marcina, wypadającego na 11 listopada, nasz Dzień Niepodległości. Rogale te po prostu rozpływają się w ustach. Robiąc te słodkości poczułam już zapach Świąt Bożego Narodzenia :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldgłów musiałam mocno zadzierać głowę, żeby zobaczyć Ją. Jak idzie ze mną dzielnie, jak od mrozu czerwienieją jej policzki, jak przy głębszym oddechu para wydobywa się z jej ust. W jednej ręce moja ręka, w drugiej ręce pełna siatka. I tak sobie idziemy cichutko, przez zimę, zadowolone bardzo. Bo idą święta. I mamy już pamarańcze.Nie będzie więc przepisu
W kuchni wieczoremktoś lubi czekoladę, trufle czekoladowe są zdecydowanie dla niego. Wymagają trochę zachodu, ale własnoręcznie zrobiony smakołyk można dowolnie przyozdobić i komuś sprezentować. Zamiast całej tabliczki czekolady, rozpływająca się w ustach jedno mała kulka pełna kakao. Można chwycić ją w każdej chwili, dyskretnie, tak by nikt nie widział, bo przecież zgodnie z noworocznymi postanowieniami ograniczamy słodycze ;) Składniki:250g gorzkiej czekolady70g
W kuchni wieczoremJest coś uspokajającego w przygotowywaniu risotto. Nie jestem już pewna czy to słowa moje czy Nigelli Lawson, ponieważ na pewno słyszałam podobne stwierdzenie z jej ust w którymś z programów. To danie dla tych, którzy lubią gotować i mieszać w garnkach. W sumie takie proste. W sumie takie szybkie. Jednak te 20 minut stania nad rondelkiem, mieszania ryżu, dolewania bulionu
W kuchni wieczoremprzekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów i wydobywający się z ich ust niemy krzyk "mon Dieu!!". W pierwszej książce dostaliśmy porcję przepisów podzielonych w zależności od okazji przy jakiej serwujemy dania. W recenzowanej dziś "Mojej małej francuskiej kuchni" przepisy podzielone
W kuchni wieczoremśledzie. Teraz przegryzają się w słoiczkach, w lodówce. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przysmaków. Jako dziecko byłam bardzo wybredna i za żadne skarby świata nie wzięłabym ryby do ust, a co dopiero takiego surowego, oślizgłego śledzia. Od dwóch lat robię kilka ich wersji. W zeszłym roku największym powodzeniem cieszyły się śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi. Przepis znalazłam
W kuchni wieczoremTiramisu . Połączenie biszkoptów z kawą i masą z serka mascarpone i śmietanki to rozkosz dla podniebienia wprost rozpływa się w ustach :)Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę dopiero w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej niewoli i dostawali z domów paczki z tiramisu :)Przepisów na tiramisu jest dużo ja zapraszam na takie
Sama słodycz i szczypta chiliKrólewiec" to niezwykły wypiek składający się z dwóch warstw ciasta kruchego o miodowej nucie, delikatnego, rozpływającego się w ustach biszkoptu, aksamitnej masy oraz idealnie komponujących się z całością powideł śliwkowych, słodkie dzieło zwieńcza aromatyczna polewa czekoladowa.Królewiec to ciasto eleganckie, wyjątkowo smaczne i z pewnością warto przygotować je w domu na niemal każdą okazję. Ciasto "Królewiec" - Składniki:Kruche Ciasto
Słodka Stronacałego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć!Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 300 g* miękkie
Ostra na Słodkorogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK.(U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji ciasta.)4 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 500 Symbio1 szklanka mleka1/2 kostki masła + 1/2 kostki
Szefowa kuchniDziś potężna dawka kalorii!( Ale gwarantuję Wam, że od czasu do czasu taka dawka Wam nie zaszkodzi! ).Fantastyczne, chrupiące naleśniki zapiekane z bananami i pyszną, mleczną
Ostra na Słodkomacie trochę mniej czasu, a chcielibyście zrobić te ciasteczka, zamiast paluszków, przygotujcie okrągłe "krojone" ciasteczka. Będą równie pyszne! Zapraszam na fantastyczne ciasteczka pomarańczowe - kruche a jednocześnie rozpływające się w ustach. No i mogą poleżeć w zamkniętej puszce nawet tydzień, więc możecie je zrobić, zanim wpadniecie w świąteczny szał! :)"Składniki:200 g masła2 łyżki mąki ziemniaczanej280 g mąkiłyżka ekstraktu pomarańczowegosok
Słodkie Przyjemności