suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery i wypieki: wegańskie tiramisu, trufle marchewkowe, piernik buraczany i wiele innych pyszności :-) Podsumowując - na pewno warto kupić, świetne przepisy, świetne
kruche babeczkimikołajki odwiedziła nas truskawkowa armia. Trzeba przyznać, że zrobiła duże wrażenie! Składniki: • truskawki • 1/2 szklanki śmietany 30% • 2 łyżki cukru pudru • posypka czekoladowa Wykonanie: • Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. • Z truskawek odciąć czubki. • Wyszprycować na każdą truskawkę bitą śmietanę – głowę Mikołaja, przykryć czapką. • Zrobić ze śmietany pompon na czapce
To co kochamPyszne truskawkowe tosty na niedzielne śniadanie, które mogą śmiało konkurować z deserem lub słodką przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec w tosterze
To co kochamSezon truskawkowy w pełni, więc na każdym blogu kulinarnym znajdziemy ciekawe przepisy z truskawkami. U mnie są to muffinki, które zawsze wychodzą. Podaję przepis podstawowy, z którego można wyczarować wersję zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna, zioła… u mnie skórka
To co kochamŚmietanę zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru – lekko się ubije. • W miseczkach lub szklaneczkach układać warstwami w dowolnej kolejności ryż, truskawki, śmietanę i mus truskawkowy. Jeśli ta ilość cukru jest niewystarczająca, można sobie dosłodzić. Ja wolę mniej słodkie danie
To co kochamŚwietny na upał, sycący koktajl truskawkowy z dodatkiem bananów. Gęsty napój wyśmienicie zastępuje latem jeden posiłek. Wersja wieczorowa to dodatek wina musującego w dowolnym rozcieńczeniu i według własnego upodobania. My rozcieńczyliśmy pół na pół i wyszedł drink doskonały . Składniki: • 500 g truskawek • 2 banany • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Zmiksować banany w blenderze
To co kochamłyżki cukru pudru • 2 łyżki żelatyny Masa arbuzowa • 1,5 kg miąższu arbuza bez pestek • wydrążone kulki z arbuza do dekoracji ok. 30 sztuk • 1 galaretka truskawkowa • 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. • Wrzucić żółtka, ubić tylko do połączenia składników. • Wsypać przesianą mąkę i wymieszać
To co kochamSezon truskawkowy w pełni, codziennie kupuję, bo nie możemy się najeść. Jeśli są truskawki, to białka zawsze się znajdą, u mnie najczęściej zamrożone. Pakuję je do słoiczka lub plastikowego pudełka zaznaczając na wierzchu, ile białek jest w środku. Jeśli dodaję nastepne, to dopisuję ilość i gdy nazbiera się osiem, robię bezę. Słodycz
To co kochamNareszcie ciepło, truskawki mają swoją naturalną słodycz od słońca, wszędzie unosi się zapach grillowanego mięsa. Na upały i ugaszenie pragnienia polecam truskawkową sangrię. Zimne białe wino i truskawki to idealne połączenie. Oczywiście po wypiciu wina zjadamy owoce… i dolewka! Tak sobie dogadzaliśmy w ostatnią niedzielę. Składniki: • wino białe słodkie typu Moscato
To co kochamNalewka w trakcie maceracji! Pierwszy raz robię nalewkę truskawkową i to nie byle jaką, bo korzenną. Nie jest zbyt słodka, powiedziałabym, że półsłodka, ma delikatny posmak miodu i aromat przypraw orientalnych, ale ostateczny smak ocenię dopiero po okresie leżakowania. Czas przygotowania tej nalewki to 2 miesiące, jeśli więc zdecydujecie się ją teraz
To co kochamKremowa zupa truskawkowa jest bardziej na słodko niż na słono, chociaż smak fety wyraźnie przebija się przez lekką, cynamonową słodycz. Srukturę kremu łamie ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek
To co kochamTruskawkowy, gęsty chłodnik, bardzo orzeźwiający dzięki dodatkowi mięty, czyli wszystko to, co lubię! Celowo nie dodałam żadnego cukru, bo truskawki mają swoją naturalną słodycz i kulinarnym przestępstwem byłoby zabijać ten smak. Ale różne są gusta, moja rodzina dosładza, ale ja w ogóle nie jem cukru i dla mnie wszystko jest słodkie. Można więc dodać cukier
To co kocham