masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem. MASA OWOCOWA: • 1 kg truskawek - mogą być mrożone (można użyć innych owoców np. malin, borówek) • 2-3 łyżki cukru kryształu • 3 galaretki truskawkowe ( lub o takim smaku jakich owoców używamy) Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować
W mojej kuchnimasa serowa: 400 g serka waniliowego 1 galaretka np. truskawkowa 200 g śmietanki 36%- zimnej z lodówki 1 banan 3 łyżki cukru pudru spód: 2 opakowania herbatników lub ciasteczka maślane 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki miodu 50 g masła Herbatniki miksujemy w blenderze na miał, dodajemy roztopione masło z miodem i wiórkami kokosowymi. Całość mieszamy. Wykładamy do tortownicy
KuchcikoweLoveKamińska autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Amber . Chleby upiekły się świetnie. Mają delikatny, lekko słodkawy środek, bardzo chrupiącą skórkę. Wystarczy odrobina świeżego masła, konfitura truskawkowa i uczta gotowa. Następnym razem upiekę pumpernikiel tylko z pełnoziarnistych mąk, jestem ciekawa efektu. Składniki: Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki
Codziennik Kuchennydzieci, spotkania integracyjne i szkolenia dla firm. ziarna kakaowca Nasze warsztaty poświęcone są czekoladzie. Na stole już czeka kilka rodzajów czekolady: deserowa, mleczna, biała, a także czekolady smakowe - truskawkowa, pomarańczowa i limonkowa, która wzbudziła najwięcej emocji. Zaczynamy! Najpierw trochę teorii o składnikach czekolady, o ziarnach kakao, o sposobach temperowania, a następnie przechodzimy do praktyki. Uczymy się temperować czekoladę poprzez podgrzewanie
Obiad gotowyRozglądając się po okolicy podczas spaceru zauważyłam, że bez zaczyna przekwitać. A to oznacza, że trzeba się pospieszyć z narwaniem kwiatów na nalewkę, lemoniadę albo do dżemu truskawkowego. Co innego miałam dziś opublikować, ale skoro to już ostatni dzwonek, to podzielę się przepisem na orzeźwiającą lemoniadę z bzu. Niektórzy uważają, że jest "perfumowana", gdyż aromat kwiatów tu wysuwa się
Obiad gotowyKaszka manna to nie tylko przysmak dla dzieci. Zdarza się, że nachodzi mnie chęć na takie mleczne śniadanie. Kiedyś lubiłam ją z syropem lub dżemem truskawkowym albo wiśniowym. I choć nostalgicznie wracam niekiedy do tamtych smaków, coraz częściej szukam nowych - kaszka z czekoladą, ze śliwkami lub karmelizowanymi jabłkami zadowoli niejedno podniebienie. I tak ostatnim moim "wynalazkiem" stała się kaszka gotowana
Obiad gotowymasła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżki jogurtu 6 średnich jabłek szara reneta szklanka mrożonych truskawek 200 g marcepanu łyżka cynamonu (używam cejlońskiego) opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki
Mienta blogszklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka kakao 1 duża łyżka dżemu (u mnie domowy truskawkowy) 1 jajko w rozm. "L" cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Do garnuszka o grubym dnie wrzucić margarynę, mleko oraz cukier i zagotować na wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia
Simply Foodoszukany sernik bez sera. Czekam na Wasze opinie, my je uwielbiamy. Piekłam też oszukany sernik na jogurcie ! Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami: Sernik nowojorski Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Jak przygotować oszukany sernik, czyli Ciasto kakaowo-śmietankowe. Składniki na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię200g masła/margaryny 200g mąki orkiszowej 100g cukru trzcinowego (może być zwykły) 70g płatków owsianych 2 żółtka skórka z 1 cytryny Dodatkowo: dżem do przełożenia (u mnie truskawkowy - Stovit ) cukier puder do posypania Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy. Masło/margarynę połączyć z mąką orkiszową i następnie dodać resztę składników. Całość wyrobić na gładką masę
Di gotujecukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 2 łyżki kakao kisiel truskawkowy Krem budyniowy: 250g masła 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: frużelina wiśniowa polewa czekoladowa płatki migdałowe
Pyszności SłodkościUgotowaną tapiokę odstawić do ostygnięcia. Rozmrożone lub świeże truskawki dosłodzić cukrem trzcinowym i zmiksować na gładki mus. Pudding z tapioki przełożyć do słoiczków/pucharków. Na wierzch wyłożyć mus truskawkowy. Deser podawać od razu lub wstawić do lodówki. Smacznego
kolorowotorcikowominut,ale musimy pilnować żeby się nie przypaliły. Dodajemy cukier i podsmażamy chwilę do z karmelizowania się już bez przykrycia. Jabłka układamy na ryżu i skrapiamy przepysznym musem truskawkowym. # Zaryżykuj # UncleBens # wyzwanie # ryż # konkurs # Zaryżykuj
Życie zaczyna się w kuchnitruskawek 250 ml śmietanki 30 % 3 łyżki miodu Przygotowanie: Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy. Miksujemy na niezbyt gładki krem, dobrze jak zostaną nam kawałki truskawek. Mieszamy pulpę truskawkową z bardzo zimną śmietanką. Jeżeli mamy czas możemy schłodzić wszystko jeszcze w lodówce, skróci to czas robienia lodów. Jeżeli nie to nic się nie dzieje. Całość przelewamy do maszynki
Życie zaczyna się w kuchniŚwietna kampania – biorę w niej udział. Rodzina i znajomi również są bardzo zadowoleni! Moim faworytem jest Jogobella Breakfast o smaku truskawkowym, delikatny jogurt z chrupiącym musli. Smaki jogurtów oceniam na 6! w skali 1 do 5 ;-) Jogobella to prawdziwa #porcjaradosci! W projekcie udział brały jogurty tj: Jogobella 8 Zbóż (owies, orkisz, żyto, jęczmień, pszenicę, ryż, proso i grykę
Życie zaczyna się w kuchni