kalafiorem 2. Szybkie ciastka owsiane z bananem 3. Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkami 4. Gofry gryczane 5. Szybkie ciasto śniadaniowe z płatków owsianych z bananem i dżemem truskawkowym 6. Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem 7. 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku 8. Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym 8. Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą
Cooking for Emilyserów z patelni (lub zapiekanych). Pyszna i aromatyczna konfitura z truskawek - polecam!;) Konfitura pachnąca niesamowicie truskawkami z dodatkiem cukru trzcinowego. Ta pyszna słodkość w słoiczku, która mieści w sobie truskawkowe małe co nie co możemy zastąpić (z powodzeniem) innymi owocami, także białym cukrem lub miodem. Składniki: 2 kg truskawek oczyszczonych z szypułek szklanka cukru trzcinowego mała łyżeczka soku
Zasmakuj KuchniSezon na truskawki trwa i kusi swoim zapachem i smakiem. Prosty, przepyszny i bardzo delikatny deser z musu truskawkowego, bitej śmietany i bezów. Rozpływa się w ustach. Składniki: śmietana 30% gorzka czekolada truskawki bezy cukier puder(1-2 łyżki) Wykonanie: Tym razem specjalnie nie podaję ilości przy składnikach, bo uważam, że w tym deserze
Pysznie & Piękniesmak ciasta z owocami. Tego się nigdy nie zapomina. I właśnie u mnie taki mały powrót do przeszłości w wersji z truskawkami z racji aktualnego sezonu truskawkowego. Przepis pochodzi z ' ' Kuchni Polskiej". Składniki: 400 g mąki 250 g masła 250 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pysznie & Piękniemnie jest truskawkowa klęska urodzaju ale trzeba je jakoś przerobić. Tym razem postawiłam na likier. Zrobiony dzisiaj ale na efekty trzeba poczekać jakieś trzy miesiące. Co wyjdzie? Zobaczymy. S kładniki: o,7 l rumu 1,2 kg truskawek 1 kg cukru Wykonanie: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i osuszyć. Na dno słoja wsypać szklankę cukru, na to warstwę truskawek
Pysznie & Piękniedobrych humorach wkraczamy pewnym krokiem w nowy rok :) Pierwszym naszym hasłem będzie kuchnia marokańska, do której, w poszukiwaniu inspiracji, sięgaliśmy już wielokrotnie. Mnie zachwycił Maćka marokański dżem truskawkowy , koniecznie wypróbujcie. Tym razem poświęcimy naszą uwagę wyłącznie temu regionowi. Kuchnia marokańska jest różnorodna, ponieważ przez wieki ulegała różnym wpływom. To prawdziwe królestwo przypraw, dzięki którym dania nabierają charakterystycznych aromatów. Postarajmy
zadanie-gotowanieherbatników. składniki: 36 herbatników 600 g tłustego twarogu zmielonego 125 g masła ok 1/2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka cukru waniliowego galaretka, u mnie truskawkowa do dekoracji polewa czekoladowa płatki migdałowe Helio wiórki koksowe Helio Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i przelać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Twaróg i masło przygotować wcześniej
Monia miesza i gotujeDODATKOWO : jajka i batoniki Kinder do ozdoby 1 słoiczek dżemu truskawkowego 1 szklanka słodkiej herbaty 100 g mlecznej czekolady PRZYGOTOWANIE : Białka ubijamy na puch, następnie
Kulinarne Fantazje Marioliwyłożyć ją papierem do pieczenia. Wylepić tortownicę ciastem i piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut (aż lekko się zarumieni). Nadzienie: -2 słoiczki dżemu malinowego/ truskawkowego - 2 garście malin mrożonych Na przestudzony spód wyłożyć dżem oraz mrożone maliny. Beza: -7 białek -150g cukru pudru -2 łyżki cukru białego -słonecznik, wiórki
Receptura smakuCiasto kolorowe, wesołe i radosne. Idealne do rozpogodzenia jesiennej, deszczowej aury, ale świetnie sprawdzi się również i w lecie, współgrając z jego ciepłym, słonecznym nastrojem :-) SKŁADNIKI: - 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe + 500 ml wody - 2 galaretki z czarnej porzeczki + 500 ml wody - 1 galaretka gruszkowa + 500 ml wody - 1 litr śmietanki
Wielopokoleniowołyżka przyprawy do piernika 1 pełna łyżka cynamonu 1,5 łyżeczki sody Dodatkowo : lukier kolorowe barwniki (opcjonalnie) czekolada posypki Decorada (Delecta) - u mnie maczek mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe słoik ulubionego dżemu Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę
Ze smakiem i z pasjązamknięcie sezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka mleka
Mama z miastajedno z moich ulubionych ciast. Zwłaszcza w sezonie truskawkowym i przy tak wyśmienitej pogodzie! Nie ma nic lepszego niż wyjść na balkon, czy ogródek z kawą i kawałkiem takiego ciasta! Brakuje mi co prawda warstwy śmietankowej pomiędzy biszkoptem a galaretką, ale przymierzam się, żeby następnym razem pokombinować z budyniem na mleku kokosowym, albo mleku kokosowym z żelatyną... Przepis jest banalnie
Mama z Motylemnutella http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/05/oczka-ciasteczka-z-kremem-nutella.html Drożdżowe ciasteczka- eski http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/drozdzowe-ciasteczka-eski.html Bajaderki http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/drozdzowe-ciasteczka-eski.html Rurki z kremem budyniowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/02/rurki-z-kremem-budyniowym.html Słoneczka http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/01/soneczka.html Ciasteczka orzechowo- truskawkowe http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/ciasteczka-orzechowo-truskawkowe.html Kruche ciasteczka przekładane marmoladą http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/01/kruche-ciasteczka-przekadane-marmolada.html Cygaretki z marmoladą http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/cygaretki-z-marmolada.html
Kuchnia w czekoladziemigdałowy 300 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli Kakao 2 łyżki Dodatkowo: wiórka z truskawkowej czekolady Cukieteria wiórka z cytrynowej czekolady Cukieteria Lukier: cukier puder 1 szklanka i sok z cytryny Wykonanie: Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę
Różowa kuchnia