grille i różne imprezy na świeżym powietrzu. Najlepszy na takie okazje jako alternatywa dla piwa jest łagodny, zimny napój alkoholowy typu sangria. Po sukcesie sangrii truskawkowej zrobiłam sangrię tropikalną na bazie pomarańczy, cytryny, grejpfruta, jabłka i gruszki. z nutką cynamonu i goryczką wermutu. Lekko gazowana, lekko słodka, lekko alkoholowa. Polecam! Składniki
To co kochamRabarbar najlepszy jest na wiosnę, a sezon truskawkowy właśnie się rozpoczął. Nie pozostaje więc nic innego jak połączenie tych owoców (rabarbar chyba jest warzywem!). Duet idealny – słodka truskawka i kwaśny rabarbar w zdrowym deserze z dodatkiem jogurtu. Nasiona chia lub siemienia lnianego powodują zagęszczenie deseru i wzbogacają go o cenne składniki. Składniki
To co kochamwody, dodać cukier i poddusić. • Dodać umyte truskawki i dalej dusić ok. 5 minut. • Zmiksować w blenderze i doprawić cynamonem. • Wystudzony sernik polać polewą rabarbarowo-truskawkową. • Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i udekorować mietą
To co kochamCoś szybkiego, coś pysznego, coś truskawkowego z bananową nutką! Składniki: • 2 banany • 1/4 szklanki mleka • 1/4 szklanki oleju • 1/4 szklanki cukru • 1 łyżeczka sody • 1 szklanka mąki ryżowej • 500 g truskawek • cukier puder Wykonanie: • Zmiksować banany z mlekiem, olejem, cukrem, sodą i mąką. • Ciasto wylać do tortownicy śr. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
To co kochamTruskawki są rozgniecione widelcem, ale można zmiksować je i wtedy powstanie sos do naleśników. Takie naleśniki najlepiej smakują o tej porze roku w sezonie truskawkowym. Składniki na 20 naleśników: • olej do smażenia naleśników • masło do odsmażenia naleśników • truskawki Ciasto • 2 szklanki mleka • 1 szklanka gorącej wody • 1/2 łyżeczki soli • 3 jajka
To co kochamawokado, lekko wytrawny czyli o naturalnej słodyczy truskawek. Pachnie koperkiem i bazylią, chrupie migdałami i orzechami. W sam raz na koniec sezonu truskawkowego i mam nadzieję, początek upalnego lata. Składniki na 2 porcje: • 2 szklanki truskawek • 1 awokado • 1 mały jogurt naturalny • pęczek koperku • liście bazylii • 4 łyżki płatków migdałowych • orzechy włoskie
To co kochamjajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję) Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni Ciasto
Szczęśliwa kuchniastwierdzić, że z amarantusa takie śniadanie jest dużo smaczniejsze niż z owsianki! :) Przepis zmodyfikowałam. Składniki: 1 szklanka amarantusa ekspandowanego 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki marmolady truskawkowej 1 garść mieszanki orzechów Oba rodzaje mleka zagotowujemy Amarantus przesypujemy do miseczki i zalewamy mlekiem - mieszamy Dodajemy orzechy i marmoladę. Można polać dowolnym słodkim sosem, choć ja tego
Szczęśliwa kuchniazrób " Płeć męska ech no to zrobiłam mu te "coś" Składniki: mąka pszenna 3 szklanki masło 200 g ksylitol szklanka proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Dodatkowo: budyń truskawkowy 2 szt mleko 800 ml truskawki, poziomki,jagody 500 g ( mam pomrożone ) galaretka cytrynowa (300 ml wrzątku) galaretka wiśniowa (300 ml wrzątku) Wykonanie: Na stolnice silikonową wsypuję przesianą mąkę,cukier
Różowa kuchniaDodać mąki, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać na gładką masę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, lub jak ja beztłuszczowo. Podawać w ulubiony sposób, u mnie z odrobiną dżemu truskawkowego tym razem. Uwaga placuszki są bez cukru, jeśli ktoś musi mieć słodko to proponuję dodać 2-3 łyżeczki cukru do ciasta
Cynamonowe szczęściejajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do dekoracji: lukier i skórka pomarańczowa lub cytrynowa opcjonalnie 2-3 łyżki konfitur lub miękkiego dżemu np. truskawkowego lub śliwkowego *** zaparzyłam herbatę z jednej saszetki, ale wynika to stąd, że herbaty Richmont są pakowane po 6 gramów czyli średnio 3 razy więcej niż inne. Przygotowanie Na około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapyszne, rozkosznie różowe, naturalnie słodkie, orzeźwiające, zdrowe ciasteczka w wersji RAW. Sprawdzą się one idealnie jako deser w upalne dni. Pokochają je dzieci za przepiękny kolor i słodki, truskawkowy smak. Te różowe cudeńka mogą być elementem menu na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki (zrobię je na pewno jeszcze raz na drugie urodzinki mojej córki). Pokochacie je od pierwszego wejrzenia, a później
Jeść, by żyć w zdrowiuRzeszowie każdy został poczęstowany herbatką agrestowo-konopną, która była lekko kwaśnawa. Smak konopi jest w niej bardzo mało wyczuwalny. Można było zakupić również herbatkę z kwiatów konopi, truskawkową czy liście nagietka. Ja zabrałam ze sobą wtedy tylko kwiaty.. a resztę dorwałam kilka dni temu - rzuciłam się na kuriera z paczką i pobiegłam ją otwierać. Kwiaty konopi parzę codziennie :) Zalewam
CzarnawisienkaKocham pyzy, przypominają mi moje dzieciństwo spędzone u babci, uwielbiałam je jeść z musem truskawkowym lub polane śmietaną z dodatkiem cukru. Moja dzisiejsza wersja jest wytrawna z podsmażanym boczkiem i cebulką. Przepis z 1910 roku, który dostałam od Leny odsyłam Was do niej po więcej tradycyjnych przepisów , które wspólnie odtwarzamy. Składniki: 250 ml mleka 4 dag drożdży 2 jajka
Kukuleczkimąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietany kremówki 1 Śnieżka 2 śmietanki fix 3 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 kisiel truskawkowy MASA II 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki żelatyny 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru pudru 1 Śnieżka POLEWA 1 gorzka czekolada 2 łyżki cukru 1/5 szklanki śmietany kremówki BISZKOPT
Gotuję Testuję