Powoli otwieram sezon truskawkowy! Dziś prezentuję kolejny wpis, który na moim poprzednim blogu cieszył się sporą popularnością. Warto go przypomnieć, gdyż ciasto naprawdę jest godne uwagi. Tak więc na początek sezonu proponuję kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami. Połączenie tych dwóch owoców daje ciekawy smak, a ciasto pięknie pachnie. Martha Stewart do ciasta z rabarbarem dodaje maliny. Ta kombinacja również
Posadzone i zjedzonejasnego piwa 150 ml oleju 400 g mąki tortowej (2 1 / 3 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek dżemu/powidła/etc. (u mnie dżem truskawkowy) polewa czekoladowa Wykonanie: Piekarnik nagrzej do 180°C i wyłóż blachę do muffinek papilotkami. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodawaj
Kulinarna (nie)codziennośćserowa: 1 kg sera mielonego/twarogu sernikowego ( z wiadereczka ) 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 25 g żelatyny 350 ml śmietanki 30% cukier waniliowy lub wanilinowy Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe lub inne sezonowe owoce Wykonanie: Czekoladę połamać, masło pokroić w kostkę. Masło i czekoladę umieścić w miseczce i rozpuścić w mikrofali lub ustawiając naczynie nad garnkiem z parującą wodę
kolorowotorcikowocotta: 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru pół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej (polecam Skworcu ) lub 1 laska wanilii 2 czubate łyżeczki żelatyny Ponadto: galaretka truskawkowa z cukrem + 350 ml wody szklanka malin Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, cukier oraz dodajemy masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy
Smak mojego domulata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem , a teraz dołącza do nich kolejna pyszność - brzoskwinie z cynamonem! Dżem nie jest bardzo słodki, ale ma fantastyczny aromat. Gdy otwieramy słoiczek pachnie
Cooking MonsterSkład: cukier*, skrobia ziemniaczana*, barwnik (sproszkowany burak czerwony*, kurkuma mielona*), kwas jabłkowy, aromat truskawkowy, kwas askorbinowy (witamina C). Firma: Amylon (Czechy). Cena: 2-3 zł. Masa netto: 30 g. Przygotowanie: zaw artość torebki zalać 180 ml wrzątku i dokładnie mieszać przez ok. minutę. Spożyć od razu po przygotowaniu. Produkt jest bezglutenowy. Może zawierać śladowe ilości mleka i jaj. Idealny
Qlinarnie i QlinarnieNajszybsze domowe lody to te zrobione ze świeżych owoców i zamrożone. My na pierwszy rzut zrobiłyśmy truskawkowe. Pozostało po nich tylko wspomnienie... Pogoda cały czas dopisuje, więc warto przygotować sobie takie lody. Składniki: 1 kopiasta szklanka truskawek opcjonalnie odrobina soku z cytryny i trochę cukru do smaku Sposób wykonania: 1. Umyte owoce blenderujemy lub miksujemy. Opcjonalnie dodajemy cukru i soku
Kuchnia domowa Anigęsty dolej wodę. Jeśli nie mamy blendera, wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy i zjadamy łyżką :) Przepisy na inne koktajle na moim blogu : z jarmużem śliwkowy truskawkowy Koktajl na dobry początek dnia
Kuchnia na wzgórzuktóry nastraja pozytywnie. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 tosty) 3-4 kromki chleba tostowego 1 jajko L 3 łyżki mleko 1 łyżka cukru pudru masło do smażenia dodatki: dżem truskawkowy (u mnie 100% Sympathica z Lidl ) oraz 1/2 małego banana Przygotowanie: Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy cukier puder oraz mleko. Całość łączymy dokładnie widelcem. Na patelni rozpuszczamy masło. Chleb
Słodkie okruszkiwieczorem zrobię napisał: Gość: naleśniki, *.centertel.pl 2013/07/15 00:46:35 Takiej wersji jeszcze nie jadłam, chyba czas ją wypróbować :) A na deser zapraszam do nas na sernik z musem truskawkowym. modna-grucha.blogspot.com/2013/07/sernik-na-zimno-przepis.html Pozdrawiam napisał: Gość: modna grucha, *.warszawa.mm.pl 2013/07/17 11:27:54 Te francuskie pizzetki wygladają bardzo smakowicie. Szkoda, że wszystko co dobre jest takie kaloryczne, ale to nic troszkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSezon truskawkowy trwa, dlatego staram się codziennie przygotować coś z ich udziałem. Dzisiaj padło na naleśniki. Zostały przyrządzone w trochę odchudzonej wersji z mąką pełnoziarnistą i nadzieniem bez dodatku cukru. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaktóry nastraja pozytywnie. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 tosty) 3-4 kromki chleba tostowego 1 jajko L 3 łyżki mleko 1 łyżka cukru pudru masło do smażenia dodatki: dżem truskawkowy (u mnie 100% Sympathica z Lidl ) oraz 1/2 małego banana Przygotowanie: Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy cukier puder oraz mleko. Całość łączymy dokładnie widelcem. Na patelni rozpuszczamy masło. Chleb
Słodkie okruszkiWiadomo, że o lodach. A jakie lody są najlepsze? Oczywiście domowe. Dokładnie wiemy co w nich jest i co dajemy naszym dzieciom. Dzisiaj dla ochłody chyciałam zaproponować domowe lody truskawkowe. Robi się je ekspresowo, a smak rewelacyjny. Moje dzieci właśnie się nimi zajadają :) Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 400 g truskawek Truskawki umyć, usunąć szypułki
kuchnia doskiszklankach. Przygotowuje się je bardzo szybko a smakują wyśmienicie. Zaskoczeniem dla mnie były owoce w żelu o smaku smoczego owocu. 6 wysokich szklanek 700 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka malinowa 800 ml wrzątku 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 300 g masy kajmakowej o smaku kukułki 250 g owoców w żelu (smoczy owoc) Czekolada do dekoracji
VioletoweKucharzeniechwilę (jakieś 10 minut) tapiokę odstawiłam i garnek przykryłam pokrywką. Fajnie kuleczki jeszcze się powiększyły. Następnie przełożyłam do pucharków i odstawiłam do ostygnięcia. Na wierzch miałam robić mus truskawkowy, ale moje dziecko już nie mogło się doczekać, więc pokroiłam tylko truskawki :) Teraz kilka zdjęć z Pacanowa : Europejskie Muzeum Bajek Kurozwęki: Pałac - w nim można zwiedzić lochy i sam pałac. Bizony
kruche babeczki