puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce* (tylko biała część) 1/2 szkl likieru (kokosowego, śmietankowego) 3 łyżki żelatyny 5 łyżek zimnej przegotowanej wody Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 3 szkl wrzątku 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając
Kto ugości moich gości?doskonały pomysł na weekendowe śniadanie lub deser. Do przygotowania tostów francuskich zainspirował mnie przepis z książki Patrycji Chmiel "Romans z gotowaniem. Potrawy, w których się zakochasz! " , jednak zamiast sosu truskawkowego użyłam całych owoców. Zresztą jeśli chodzi o dodatki, to ilość możliwości jest nieograniczona :) Składniki – proporcje na 3 osoby 9 kromek chałki, słodkiej bułki lub pszennego chleba tostowego o grubości około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasteczkowym. Mleko można zastąpić napojem sojowm lub mlekiem kokosowym - będzie jeszcze lepsze! Ciastko można zjeść od razu lub schłodzić w lodówce i podać jako deser. Podałam z domowym dżemem truskawkowym przygotowanym przez Mamę :) Składniki: 250 ml mleka 6 łyżek płatków jaglanych 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki odżywki białkowej o smaku ciasteczek czekoladowych lub innej Składniki zmiksować, wylać do silikonowej
Chocolate Muffin BlogMilkshake o smaku truskawkowym z dodatkiem lodów waniliowych ... mniam! Ten drink jest idealny na upalne, letnie dni. Składniki na 1 porcję: 10 szt. truskawek 3 łyżki lodów waniliowych 50 ml mleka Przygotowanie: Truskawki myjemy i odrywamy szypułki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy ok. 30 sekund. Przelewamy do szklanki i pijemy ... na zdrowie
Alutka-Gotujedodałam takich deserów na bloga. Może dlatego, że są zbyt banalne i proste? Ale co tam, mam nadzieję że znajdą się chętni na takie deserki. Składniki: 1 galaretka truskawkowa truskawki bezy 150 ml kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zimną rozlać do kieliszków, dodać pokrojone z 3-4 truskawki. Włożyć do lodówki by galaretka
Ala piecze i gotujePrzygotowanie: Makaron ugotuj al`dente - odcedź i zahartuj zimną wodą. Do blendera wrzuć truskawki, cukier i wlej mleko - miksuj ok. 30 sekund. Do miseczek przełóż makaron i polej sosem truskawkowym. Udekoruj ćwiartkami truskawek, wiórkami czekoladowymi i listkami mięty ... podawaj
Alutka-GotujePodczas upalnych dni, gdy mamy ochotę na lody i inne zimne przekąski, świetnie sprawdza się mrożone ciasto truskawkowe chia. Lekko słodkie i mocno sycące. Ukrywa się w zamrażarce i czeka na wołanie burczącego brzucha- wypełnia go wieloma wartościami odżywczymi, które ukrywa w sobie owe ciasto. Nic innego tylko się zajadać, grzechem jest go nie spróbować. SKŁADNIKI: SPÓD: 1/2 szklanki migdałów
healthy dreamsSezon truskawkowy nadal trwa. Jak co roku, obowiązkowo, muszę przygotować parowańce z tymi owocami. W moim domu to już rytuał a zarazem wspomnienie z dzieciństwa. Uwielbiam! Składniki ciasto 2 pełne szklanki mąki 2 żółtka 2 łyżki masła 20 g drożdży … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkładniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym, listki mięty - ile potrzeba biszkopt gotowy przydaje się gdy na szybko potrzebny jest słodki deser, bo goście niespodziewani będą... tortenguss wymieszać w zimnej wodzie z sokiem truskawym i doprowadzić do zagotowania mieszając cały czas
W Mojej Kuchni Lubięświeżą miętę, która świetnie sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do napojów. Moja mięta mojito pięknie rośnie na balkonowym parapecie, a w koktajlach i lemoniadach smakuje wyśmienicie! Koktajl truskawkowy tym razem połączyłam z suszonymi listkami mięty i jagodami goji oraz marchewką. Zapraszam do wspólnego miksowania! Koktajl truskawkowo - miętowy z jagodami goji i marchewką Składniki: 250 ml kefiru kilka truskawek
Moja smaczna kuchnianiebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej i oczywiście do czasu podania przechowywać w lodówce :) Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g zmielonych
MyCookBook.plrównież wam. Składniki: 500 g truskawek 4 dojrzałe kiwi Truskawki obrać z szypułek ,zmiksować na mus . Następnie obrać kiwi ze skórki i też zmiksować . Do szklanek wlewamy najpierw mus truskawkowy, potem rzadszy – kiwi .Smacznego
Ladylaura.Sezon truskawkowy jest najbardziej wyczekiwaną chwilą przeze mnie w okresie letnim. Co tu dużo mówić uwielbiam truskawki i czerpie z nich maksimum korzyści jakie mogą mi one dać. Dziś choć namistka moich smaków, które nie jedną osobę już urzekły. Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie
Kubki smakułyżka kakao Krem: 500 ml śmietanki 36% 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 1,5 szklanki wrzątku 4 łyżki likieru waniliowego Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera
VioletoweKucharzenietruskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców. Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Wybieram prostszą wersję - sos na zimno - truskawki nie poddane działaniu wysokiej temperatury są po prostu zdrowsze. Jest to dobry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!