formy. Masa owocowa: niecały kilogram czereśni, cukier do smaku, trochę wody, ok. 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Masa śmietanowa: mały kubek śmietany 30% lub 36%, zagęstnik do śmietany o smaku truskawkowym, opakowanie serka mascarpone, cukier puder do smaku. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Jajka sparz i oddziel żółtka
blog.moje-pasje.infoILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki: 500 g ser ka mascarpone, mała śmietana 30%, 6 mniejszych bananów, 2 kiwi, 250 g truskawek, 2 opakowania cukru waniliowego, galaretka agrestowa i truskawkowa, płatki białej i mleczn ej czekolady. Przygotowanie: Mascarpone miksuję na gładką masę z bananami i śmietaną, dodaję cukier waniliowy. Przygotowuję galaretki (każdą rozpuszczam w 1 szklance wody), wlewam do kwadratowego
JejKuchniajabłka, aromatyczny i rozgrzewający po przygotowaniu w mikrofalówce. Choco Cherry: ryż na mleku o smaku czekoladowym z sosem wiśniowym. Choco Strawberry: ryż na mleku o smaku czekoladowym z sosem truskawkowym. 9 klasycznych smaków Belriso: Belriso Czekolada Belriso o smaku waniliowym Belriso Wiśnia Belriso Malina Belriso Truskawka Belriso Pieczone Jabłko Belriso Cynamon Belriso Karmel Belriso Mleczny Niestety nie miałam możliwości
Gotuję TestujęJeśli macie ochotę na pikantniejszą wersję dodajcie chili według upodobań. Składniki: 500 g passaty 2,5 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki z lekką "górką" konfitury truskawkowej szczypta soli i pieprzu 2 płaskie łyżeczki mielonej curry Przygotowanie salsy: W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą kuchennej trzepaczki, doprawiamy do smaku, ma powstać gładka
Zasmakuj Kuchnirzodkiewkami. Składniki na 4-5 porcji Czas przygotowania: 15 min + chłodzenie Jogurt 1 l świeżego mleka 4 łyżki naturalnego jogurtu 4 baldachy kwiatów czarnego bzu Granita truskawkowa 500 g truskawek 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: 1. Jogurt - mleko przelewamy do garnka, dodajemy baldachy kwiatów i wolno podgrzewamy
Słodki Kompromisponad miesiąca, są genialne bez dodatków, ale doskonale również nadają się do wszelkich deserów, ciast, naleśników, mogą towarzyszyć nam w menu od poranka aż do wieczora. Oto kilka propozycji truskawkowych, które goszczą już na blogu. Klikajcie i wybierajcie do woli, przecież już niedługo znikną ze straganów aż na rok : http://slodki-kompromis.blogspot.com/search/label/truskawki
Słodki Kompromisjesieni, podobno ma nas jeszcze miło zaskoczyć. Jesienią gustuję w zupach, choć latem równie często po nie sięgam, jednak w wersji na zimno tj. gazpacho, chłodnik ogórkowy, buraczanych, arbuzowo-truskawkowych, jednak na czele zup jesiennych nieprzerwanie stoi zupa z dyni. Przyrządzona już na dziesiątki sposobów wciąż kusi mnie żeby dodać do niej coś jeszcze, żeby podbić smak, ożywić
Słodki KompromisNareszcie są, skutecznie wypierając te hiszpańskie, mizerne podróby naszych polskich, słodkich TRUSKAWEK. Mam takie swoje miejsce gdzie zaspokajam swoje truskawkowe potrzeby, choć kolejki jak za czasów PRL-u i tak warto bo smakiem nie dorównuje im żadna inna. Najchętniej ostatnio zjadam truskawki na surowo, najczęściej w tzw. "miseczce zdrowia" czyli mieszaninie ziaren, nasion i owoców. Często również przetwarzam na najukochańszy
Słodki Kompromiskalafiorem 2. Szybkie ciastka owsiane z bananem 3. Placuszki z kaszy jaglanej z jabłkami 4. Gofry gryczane 5. Szybkie ciasto śniadaniowe z płatków owsianych z bananem i dżemem truskawkowym 6. Kokosowy pudding chia z bananem i karmelizowanym ananasem 7. 3 pomysły na sałatki na wynos w słoiku 8. Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym 8. Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą
Cooking for Emilyserów z patelni (lub zapiekanych). Pyszna i aromatyczna konfitura z truskawek - polecam!;) Konfitura pachnąca niesamowicie truskawkami z dodatkiem cukru trzcinowego. Ta pyszna słodkość w słoiczku, która mieści w sobie truskawkowe małe co nie co możemy zastąpić (z powodzeniem) innymi owocami, także białym cukrem lub miodem. Składniki: 2 kg truskawek oczyszczonych z szypułek szklanka cukru trzcinowego mała łyżeczka soku
Zasmakuj KuchniSezon na truskawki trwa i kusi swoim zapachem i smakiem. Prosty, przepyszny i bardzo delikatny deser z musu truskawkowego, bitej śmietany i bezów. Rozpływa się w ustach. Składniki: śmietana 30% gorzka czekolada truskawki bezy cukier puder(1-2 łyżki) Wykonanie: Tym razem specjalnie nie podaję ilości przy składnikach, bo uważam, że w tym deserze
Pysznie & Piękniesmak ciasta z owocami. Tego się nigdy nie zapomina. I właśnie u mnie taki mały powrót do przeszłości w wersji z truskawkami z racji aktualnego sezonu truskawkowego. Przepis pochodzi z ' ' Kuchni Polskiej". Składniki: 400 g mąki 250 g masła 250 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pysznie & Piękniemnie jest truskawkowa klęska urodzaju ale trzeba je jakoś przerobić. Tym razem postawiłam na likier. Zrobiony dzisiaj ale na efekty trzeba poczekać jakieś trzy miesiące. Co wyjdzie? Zobaczymy. S kładniki: o,7 l rumu 1,2 kg truskawek 1 kg cukru Wykonanie: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i osuszyć. Na dno słoja wsypać szklankę cukru, na to warstwę truskawek
Pysznie & Piękniedobrych humorach wkraczamy pewnym krokiem w nowy rok :) Pierwszym naszym hasłem będzie kuchnia marokańska, do której, w poszukiwaniu inspiracji, sięgaliśmy już wielokrotnie. Mnie zachwycił Maćka marokański dżem truskawkowy , koniecznie wypróbujcie. Tym razem poświęcimy naszą uwagę wyłącznie temu regionowi. Kuchnia marokańska jest różnorodna, ponieważ przez wieki ulegała różnym wpływom. To prawdziwe królestwo przypraw, dzięki którym dania nabierają charakterystycznych aromatów. Postarajmy
zadanie-gotowanieherbatników. składniki: 36 herbatników 600 g tłustego twarogu zmielonego 125 g masła ok 1/2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka cukru waniliowego galaretka, u mnie truskawkowa do dekoracji polewa czekoladowa płatki migdałowe Helio wiórki koksowe Helio Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i przelać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Twaróg i masło przygotować wcześniej
Monia miesza i gotuje