taki jest najlepszy. Można również użyć sklepowego ale najlepszej jakości. Truskawki są z dużych kawałkach aby wszystko nie było takie idealnie gładkie. Gotujemy? jakie kisiele lubicie najbardziej? Kisiel jabłkowo - truskawkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietruskawkowy krem owsiany na zimno (owsianka zblendowana z truskawkami) z kremem czekoladowym*~ *enerbio o smaku gorzkiej czeko z Rossmana :) Wczoraj dla Breakfast of Dreams stuknęły 4 lata ! A ja ostatnio jestem tak rozleniwiona, że przestałam fotografować moje śniadania i nie miałam czego to wrzucić :( Jednak jestem z Wami dzisiaj, przychodzę z kremem owsianym z dodatkiem truskawek, który jem chyba
breakfast of dreamstruskawkami. Szybkie w przygotowaniu, delikatne, bardzo smaczne, czyli idealne na deser, podwieczorek lub słodkie śniadanie. Dzięki dodatkowi orzeźwiającego rabarbaru i truskawek smakują rewelacyjnie. Bardzo polecam!!! Składniki na placuszki rabarbarowo-truskawkowe: 1/2 łodygi rabarbaru 10-14 truskawek 1 jajko 1 łyżka cukru skórka otarta z 1/2 cytryny 100 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) szczypta soli około
Rozpustne gotowanieKończy się nie tylko nasz tydzień truskawkowy, ale także sezon na te owoce. Odnoszę wrażenie, że rzutem na taśmę wykorzystaliśmy ostatni moment na kulinarną zabawę z truskawkami :) Przygotowana przeze mnie sałatka to połączenie naszej bohaterki tygodnia oraz sera pleśniowego, podanych na mieszance różnych sałat. Całość skropiłam sosem z granatu i posypałam sezamem. Można również użyć sosu balsamicznego i orzeszków piniowych
zadanie-gotowaniewylać 1/2 pozostałej masy lodowej i ponownie zamrozić. Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru (pominęłam cukier) i przełożyć na warstwę lodów. Na truskawkowy mus od razu wylać resztę masy lodowej. Ponownie tort wstawić do całkowitego zamrażalnika. Najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować truskawkami. Kroić ostrym nożem maczanym we wrzątku. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanierowerów. Jedynym minusem jest cena lodów. Porcja standardowa kosztuje 2,50zł, premium 4zł za porcje około 50g. W innych lodziarniach taka cena jest za około 75g. Smaki standardowe: Śmietankowe Truskawkowe Kakao Przykłady smaków premium: Sorbet mandarynkowy z tymiankiem Jabłkowe z ciasteczkami korzennymi Migdał z sosem czekoladowym i bezami Malinowe na śmietanie Sorbet czarna porzeczka Waniliowe z sosem wiśniowym Śmietankowy
Kolizje SmakówDziś ciasto truskawkowe, można je roić cały rok, ponieważ nadają się do niego owoce mrożone. Przepis znalazłam w książce 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Aby ciasto nie było pracochłonne poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego ciasta francuskiego. Czytaj więcej
Pychotkaaaniezwykle delikatna i orzeźwiająca. Spód: 120 g herbatników kakaowych 60 g masła Pianka: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa Spód: herbatniki drobno pokruszyć, masło rozpuścić. Wszystko wymieszać. Spód tortownicy (śr.26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wyłożyć pokruszone herbatniki. Schłodzić. Pianka: Każdą galaretkę rozpuścić osobno
Smakołyki AsiChyba nie muszę mówić, że domowy dżem truskawkowy jest najlepszy na świecie? Bez dodatku żelfixu smakuje wspaniale, nie bójcie się, że nie uzyskacie odpowiedniej konsystencji. Wystarczy dodać sok z cytryny, często mieszać i dżem będzie taki jak robiły nasze babcie. Składniki: 1 kg truskawek 300 g cukru sok z 1 dużej cytryny Przygotowanie: Truskawki za pomocą
Kukuleczkisernika na zimno, lecz dodane mleko w proszku nieco zmienia jego smak. Zrobiłam w czterech dużych pucharkach, ale można podzielić na sześć lub nawet osiem mniejszych. Składniki: 1 galaretka truskawkowa 300-500 g truskawek 2 żółtka 3 serki waniliowe (po 200 g każdy) 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją
talerz przyjemnościlubi truskawek? No dobra, znam jedną taką osobę. Ale jedna osoba w skali wszechświata to niewiele :) Zakładamy zatem, że każdy lubi. Tak samo jak każdy polubi nasze truskawkowe nalewki. Zeszłego lata zakupiliśmy całe mnóstwo truskawek i pokusiliśmy się o 5 nalewek. Każda nieco inna, z nico inną zawartością alkoholu, z nieco innymi składnikami. To był nasz pierwszy sezon, gdy robimy
Marder&Marder Manufactureszybko przekazać przepis dalej a jak dojrzeje uzupełnię go w zdjęcia gotowej naleweczki. Zachęcam bo zapach już przy robieniu był piękny a co dopiero jak dodawałam korzenie, cudo. Nalewka truskawkowa z korzeniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepisów na domowy dżem truskawkowy, rabarbarowy i truskawkowo-rabarbarowy jest mnóstwo. Oczywiście wykluczam te z dodatkiem żelfixów i innych podobnych, bo zwykle zawierają konserwanty, a nie o to chodzi w domowych przetworach. Inspirację czerpałam z kilku różnych. Długo zabierałam się za zrobienie dżemu z truskawek. Początkowo nie chciałam robić, bo Zuzia ma lekkie uczulenie na truskawki. Doszłam do wniosku
Anioszek w kuchnibarwach narodowych, nadziane czerwoną galaretką z rabarbarem i nutką wina. Połączenie doskonałe. Polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) 100 g białej czekolady 1/2 op. galaretki truskawkowej 1/2 szkl gorącej wody 1 łodyga rabarbaru (ok. 100 g) 1-2 łyżki białego wina (opcjonalnie) Przygotowanie: Rabarbar obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i umieścić
Nastoletnie Wypiekaniekoniec sezonu truskawkowego, zapraszam na pyszną łagodna nalewkę o wspaniałym aromacie truskawek i mleka. Składniki: • 700 dag truskawek • 330 ml śmietany 30% • 3/4 szklanki cukru • 1 biała czekolada 100 g (miałam z milki ) • 4 łyżki mleka w proszku • 0,5 l wódki Sposób przygotowania: 1. Truskawki zmiksować blenderem razem z cukrem. W garnku do gotowania mleka z podwójnym
W królestwie smaków Beaty