Truskawkowa armia Mikołajów 149mikołajki odwiedziła nas truskawkowa armia. Trzeba przyznać, że zrobiła duże wrażenie! Składniki: • truskawki • 1/2 szklanki śmietany 30% • 2 łyżki cukru pudru • posypka czekoladowa Wykonanie: • Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. • Z truskawek odciąć czubki. • Wyszprycować na każdą truskawkę bitą śmietanę – głowę Mikołaja, przykryć czapką. • Zrobić ze śmietany pompon na czapce
To co kocham
Tosty z truskawkami i miodem 163Pyszne truskawkowe tosty na niedzielne śniadanie, które mogą śmiało konkurować z deserem lub słodką przekąską. Cieszą podniebienie smakiem i oczy wyglądem. Samo przygotowanie to 5 minut pracy. Składniki na 8 kanapek: • 4 tosty pszenne • 4 łyżki serka białego kanapkowego • 8 truskawek • 8 łyżeczek miodu, u mnie gryczany Wykonanie: • Pieczywo tostowe opiec w tosterze
To co kocham
Muffinki z truskawkami 156Sezon truskawkowy w pełni, więc na każdym blogu kulinarnym znajdziemy ciekawe przepisy z truskawkami. U mnie są to muffinki, które zawsze wychodzą. Podaję przepis podstawowy, z którego można wyczarować wersję zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna, zioła… u mnie skórka
To co kocham
Ryż z truskawkami i śmietaną 178Śmietanę zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru – lekko się ubije. • W miseczkach lub szklaneczkach układać warstwami w dowolnej kolejności ryż, truskawki, śmietanę i mus truskawkowy. Jeśli ta ilość cukru jest niewystarczająca, można sobie dosłodzić. Ja wolę mniej słodkie danie
To co kocham
Koktajl truskawkowo-bananowy 207Świetny na upał, sycący koktajl truskawkowy z dodatkiem bananów. Gęsty napój wyśmienicie zastępuje latem jeden posiłek. Wersja wieczorowa to dodatek wina musującego w dowolnym rozcieńczeniu i według własnego upodobania. My rozcieńczyliśmy pół na pół i wyszedł drink doskonały . Składniki: • 500 g truskawek • 2 banany • 2 łyżki cukru Wykonanie: • Zmiksować banany w blenderze
To co kocham
Torcik arbuzowy 225łyżki cukru pudru • 2 łyżki żelatyny Masa arbuzowa • 1,5 kg miąższu arbuza bez pestek • wydrążone kulki z arbuza do dekoracji ok. 30 sztuk • 1 galaretka truskawkowa • 3 łyżki żelatyny Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. • Wrzucić żółtka, ubić tylko do połączenia składników. • Wsypać przesianą mąkę i wymieszać
To co kocham
Beza z truskawkami 138Sezon truskawkowy w pełni, codziennie kupuję, bo nie możemy się najeść. Jeśli są truskawki, to białka zawsze się znajdą, u mnie najczęściej zamrożone. Pakuję je do słoiczka lub plastikowego pudełka zaznaczając na wierzchu, ile białek jest w środku. Jeśli dodaję nastepne, to dopisuję ilość i gdy nazbiera się osiem, robię bezę. Słodycz
To co kocham
Sangria truskawkowa 174Nareszcie ciepło, truskawki mają swoją naturalną słodycz od słońca, wszędzie unosi się zapach grillowanego mięsa. Na upały i ugaszenie pragnienia polecam truskawkową sangrię. Zimne białe wino i truskawki to idealne połączenie. Oczywiście po wypiciu wina zjadamy owoce… i dolewka! Tak sobie dogadzaliśmy w ostatnią niedzielę. Składniki: • wino białe słodkie typu Moscato
To co kocham
Nalewka truskawkowa korzenna 193Nalewka w trakcie maceracji! Pierwszy raz robię nalewkę truskawkową i to nie byle jaką, bo korzenną. Nie jest zbyt słodka, powiedziałabym, że półsłodka, ma delikatny posmak miodu i aromat przypraw orientalnych, ale ostateczny smak ocenię dopiero po okresie leżakowania. Czas przygotowania tej nalewki to 2 miesiące, jeśli więc zdecydujecie się ją teraz
To co kocham
Zupa truskawkowa z fetą i ryżem 183Kremowa zupa truskawkowa jest bardziej na słodko niż na słono, chociaż smak fety wyraźnie przebija się przez lekką, cynamonową słodycz. Srukturę kremu łamie ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek
To co kocham
Chłodnik truskawkowo-miętowy z wiórkami kokosowymi 179Truskawkowy, gęsty chłodnik, bardzo orzeźwiający dzięki dodatkowi mięty, czyli wszystko to, co lubię! Celowo nie dodałam żadnego cukru, bo truskawki mają swoją naturalną słodycz i kulinarnym przestępstwem byłoby zabijać ten smak. Ale różne są gusta, moja rodzina dosładza, ale ja w ogóle nie jem cukru i dla mnie wszystko jest słodkie. Można więc dodać cukier
To co kocham
Sangria czerwona tropikalna 166grille i różne imprezy na świeżym powietrzu. Najlepszy na takie okazje jako alternatywa dla piwa jest łagodny, zimny napój alkoholowy typu sangria. Po sukcesie sangrii truskawkowej zrobiłam sangrię tropikalną na bazie pomarańczy, cytryny, grejpfruta, jabłka i gruszki. z nutką cynamonu i goryczką wermutu. Lekko gazowana, lekko słodka, lekko alkoholowa. Polecam! Składniki
To co kocham